Wednesday, 21 April 2010

wuwu wawa wiwi...

salam...

kul bape ek? tengok jam sket..oo kul 8.19a.m..awal lagi..kul 11 baru g jumpe dia...siapakah dia murid murid dalam konteks ini?..ntahla cikgu..no idea teacher...wo bu shidao laoshi..mbohla cekghu..haha..ha cmtulah kot dalam hati2 ank2 murid aku sok bila aku mengajar...kalau ada anak murid mix bangla mungkin lain pulak bahasa dia...hihi...

dia ialah supervisor i yang banyak tolong i buat psm...haha..last sem macam2 kena dengan dia..tapi kata2 dia buat i jadi semangat tuk jadi yang lebih baik...haha manatau satu hari aku jadi cam dia...boleh jer..i suker jer...hahaha..kadang2 lawak la dia..ke i yang melawakkan diri sendiri depan dia...tapi apepun..hari ni maybe i jumpe dia buat kali terakhir untuk masa masa terakhir i kat utm ni..hari ni jugakla i nak bagi dia my master piece..bukan cd game one piece ye gamers sekalian..tapi master piece a.k.a my final year project...alhamdulillah dah siap..nak tengok ke? ha tengokla kat bawah tu..







aha..inilah dia..
chomel tak mr beary tuh..hihi baru bagi dia nama...

ha tulah final year project saya..tajuk biasa je..sbb actually dah ramai orang buat topic tu..tapi alhamdulillah saya dapat buat...sepanjang i hidup..i rasa i tak pernah rajin macam i rajin buat psm...kalu bangun pagi je..first thing in mind nak buat hari ni mesti psm..psm psm psm..macam every minutes pun mesti di penuhi dengan psm walaupun dapat juga diselang selikan dengan aktiviti seperti goreng jemput2 dengan ina, practicing my voice projection with muni, yana and fiza,..beradnan sempit dan makan cucur dengan yana and berkerat kepala membelah otak siapkan assignment dengan jaja...dahsyat eh i buat psm? hahah..sungguh dahsyat...and  akhirnya segala kesusahan itu dibalas dengan reward yang setimpal..bak kata one of my lecturers..if you feel the work that u attached to is burdening you..just see the light that u will get in future...erm betulla ape dia cakap tu kan...tapi sebenarnya bagi i..prinsip hidup i..i mesti tahu ape yang i nak..and i akan pastikan ape  yang i nak tu i dapat and menguntungkan i and orang disekeliling i pun dapat rasa sama..tak kire la dari segi ape pun..syukur alhamdulillah  Allah permudah kan segala urusan..

actually semalam baru habis exam...final paper after four years in TESL programe..erm jawab ok la kot..tapi tak taula lecturer tu..hihi yang penting i dah habis belajar..and i pun tak tau pe yang berlaku pada i pasni..dulu mmg ada target ape yang berlaku dalam hidup i lepas belajar ni..tu sumer azam2..tapi bukan khairul azam ketika cinta bertasbih tu ye jaja..hahah..tapi sekrang target tu dah tukar...sumer tu qada' dan qadar kite kan..kite pun tak tahu tapi kena kena face jugak...insyallah pasni i akan mengajar..tak poli mungkin kolej komuniti..kena ikat kaki dengan kpt lima tahun...tak kisahla kan asalkan i ada pekerjaan untuk teruskan ibadah...insyallah...dalam masa lima tahun tu i plan nak kahwin and sambung belajar dekat mana2 yang membolehkan i naik terbang lebih dari 10 jam..haha..kepada future husband..nanti kite g besarkan anak kite kat situ..pastu balik kite servis kat tempat lain and kumpul duit untuk bukak stesyen minyak dekat2 uitm puncak alam ye..pastu bila tua kite dah settle dekat seksyen 7 shah alam tu..duduk dekat yard sambil tunggu anak cucu kite balik ye..hahaa...wah bestnye berangan..tapi tulah hakikatnye i mmg suke berangan...and berangan tu jugak la sebenarnya ape yang i nak..insyallah Allah mudah kan segala urusan...

tapi kan....

pdf file tak siap lagi...nk kena jumpe cik jaja mintak tolong dia buat...haha nnti cerita lagi ye..masa dah time..sorry..hihihi 

Tuesday, 20 April 2010

kenangan terindah...

salam...

pernah dengar tak lagu ni? pernah? pekat betul jawa pakcik ni nyanyi ni...indon la katakan...tapi lagi ni best...layan gak la pagi2 ni...padahal petang ni exam...semalam tido..ngantuk tak hengat..penangan ayam penyet dua ketul ngan yana and fiza...

sebelum balik bilik pegi singgah rainbow..kunun nak ambik psm..tapi tak siap lagi..haiyo wiwi..tak pasal2 kau tertinggi suara kat rainbow tu...bengangla aku macam cakap dengan orang yang tak reti guna telinga..nak kata tunggul..tak boleh sbb dia gerak2...penat aku cakap yang aku datang tengahari tadi tapi ada typo error dekat buku aku tuh...then dia suruh datang petang and aku nak tau dah siap ke belumm..sbb bagi aku tak logik langsung dah siap petang..tapi tula aku mcam cakap dengan anai-anai ( yelah aku ni besor..yang budak tu kecik..macm anai2 je aku rasa sibuknye dia tu)..baik bos mahupun pekerja dia...berpas pas...pastu bila aku cakap aku hantar tengahari tu dengan sorang pekerja dia..nama ape ntah ( to hell la sape name kau) tapi jangan la nak buat muke macam ..." oh its got nothing to do with me..so..."...ape punye service la..aku cume nak tau status buku aku tu aje...bila aku tinggi suara baru la terhegeh2 nak malayan..lantakla orang nak pandang ke ape...aku ni kadang2 tak sabor sket kat orang yang lembap pastu berlagak padahal tak ada ape pun...sorry la  bak punye gene ada dalam aku and kitorang ni dah keturunan haji taib mmg garang sket...

dari dulu aku mmg dah chop orang rainbow tu mmg ditimpa perasaan..berlagak semacam...especially yang melayu...budget mmg kerja kat kinokuniya KLCC la..orang kat situ pun tak mcam tu..hei entahla..yang aku ni pun sengal..patut call aje..tak yah datang...tapi dah alang2 yana nak hantar..so ini la padahnya....ni sesi meluah perasaan kat dalam blog ni...aku rasa geram and terkilan sangat...dah elok2 siap boleh pulak ada typo error...tajuk psm aku " language choice among legal practitioners in lower courtroom of ampang session court and magistrate court"..yang session tu dia pegi eja SESSOIN...bahasa jawa pun tak da macam tu...alhamdulillah aku check dulu before balik...tu pun nak cari salah aku gak..kunun aku yang salah type..padahal mmg terang2 aku eja betul tapi dia yang berangan lebih ke terlebih stone...mmg la..hei entahla tak tau nak cakap ape...

ha ni lah kenangan terindah aku nak settlekan psm aku yang berjilid...rainbow punye hal...sabo ajela...
yang penting petang ni aku exam..even carry mark aku rendah...erm satu hal gak..tapi dah rezeki aku setakat tu aje nak buat camne...so sabo ajela....

Saturday, 17 April 2010

may day!!

pagi tadi call rumah..bak angakat...wah sungguh ceria..alhamdulillah..bak dah beransur pulih..and mak pun dah ok sikit..cume kak no nak bawak pegi hospital jumaat nanti..so kak no ambik wiwi hari sabtu..tak kisahla..asalkan mak pegi hospital and sihat...

sedapnye tadi bak cakap kak no masak "ayam ungkep"...pernah makan tak korang..kalau korang jawa tau la rasa dia camne..sedap..mmg sedapla..untung jadi jawa ni..boleh makan ayam ungkep..hahah..sambal goreng...haha ala..aku ni suke makan...tengok feature pun dah tau..hihi ok la  ye..hari ni saya cube  mengclearkan ape yang ada dalam hati saya supaya saya bersedia dan berpuas hati dengan psm saya yang baru nak jilid...mcam ada was2 aje..tapi result pun dah kuar..alhamdulillah syukur...as i always mentioned earlier...i love my sv...hihihi muah muah...

i suke nyorok!! macam2 boleh disorok..lalalala

Wednesday, 14 April 2010

hari rabu...

assalamualaikum...sakit perut la beb..masalah yang selalu datang..kalau layan mau tidur ini..ndak belajar la aku ini ..esok mau periksa...huhu bole ke jawab esok eh..3 crdit pulak tu..nak dapat A..erm tak taula..sejarah aku kat UTM ni dapat A subject 3 credit..subject dr abby je..yang lain..kem salam ajela..semangat dan harapan ku hilang terbang melayang bak debu yang melayang ketika bas utm bergerak menghantar kami ke kelas...merepek dah aku ni...

sakit ni..tapi nak tulis blog..yelah dok sorang..nak citer kat sape..sunyi je..damn i hate being alone...huhu pagi tadi i binding the whole psm..yang complete..nak tunjuk kat my sv before dijilid..mau kasi hati itu puas juga..lambat pun lambat lah...gumbira jumpe itu sv..dia pun gumbira sbb pagi tadi dia on-air beb..promote dia punye seminar..wah gitu!! kalau tau bole dengar tapi dia lupe nak cakap..mmg sangat busyla itu sv saya..

ada la a few typo errors and ada a few yang boleh dicantik kan boleh ditambah..sv cakap..cantik jugak ye u punye psm...kuang kuang..bunga itu ada mekar juga dalam hati and senyuman saya..itu kembang juga...hihi...tadi cakap kat dia..sedihla nak tinggalkan utm..dia cakap..eleh ada ada aje..kih kih kih..sv ni tau juga saya suka merepek..tulis tarikh pun dia cakap..sbb awal satu hari..em nampak sangt la tak nak balik ye wirda..hihi tapi dia cakap..utm byk facilities..erm muke dia cam bak kate orang jawa..'mesem mesem"...hihi sape jawa jela paham..yang lain kalau nak tau..rujuk la ke pakar rujuk anda masing2 ye..hihi..last sem macam takut je ngan my sv tapi dah sem ni..ok kot..i pun tak nak stress kan dia..so buat betul2..alhamdulillah ok..and pasal gred..mmg harap dapat A tapi kalau bukan rezeki saya..saya terima aje and dia layak menilai saya ikut effort and quality kerja saya...

balik tu tunggu bas..nampak pokok jambu...baru teringat..malam tadi i mimpi i petik buah jambu byk sangat...tak taula ape maksud dia..agaknye petanda yang utm ni mmg penuh pokok jambu and sekarang tengh berbuah and dah boleh makan...oh sedapnye jambu...siapa sudi teman saya petik jambu? hihihi...i suka makan jambu..budak kampung kan..

erm semalam kan..ada orang telah memenuhi impian saya sebagai warga yang pernah makan char mee..hihi semalam saya makan char mee..saya suke sebb ayam dia digoreng dulu dalam mee tuh...kalau tak mmg ayam letak tepi...oh sedapnye..tengok gambar saya pun dah tau char mee tu sedap....hihihi..





step 1 : introduction
erm ni lah char mee tu...ada mee sayur ayam fish ball and sambal....


step 2 : Gaul biar rata...
hehe..sbb nak rasa nikmat..yana cakap kena gaul..wah sedap..pedas dia best!!



step 3 : masuk mulut..
erm tenyata sedap ..hingga orang sekeliling tidak dipedulikan...



step 4 : gigitan nikmat...
wah nikmatnye makan char mee ni..mulut menahan panas sambil menikmati..



step 5 : Pause
memandangkan pedas dan mahu menikmati..
researcher perlu berhenti seketika..sampai lidah pun terjelir..auu malu..hihihi



step 6 : kalau tak cukup order lagi...
hihi..kalau anda rasa tak cukup..orderla lagi..
char mee.for me it is a healthy food..sbb tak guna minyak and masak dalam clayport...hihi


hehe..char mee ni i makan dekat johor aje..dekat hutan bandar..nama kedai tu athirah eatery..tryla kalau datang johor...kedai dia pun bersih..yang masak muslim from sarawak...tryla...

i ni suka merepek..takpelah kalau nak stress je baca blog pun tak best..i tulis ni nak express myself kan...kadang2 i ni skema..kadang2 i ni skemarama..and kadang2 jugak i ni skematik ala matematik...bergantung kepada keadaan...tapi entry kali ni rasanya menggambarkan perasaan i yang menaham sakit tapi tak boleh rehat...

sekian terima kasih....

Monday, 12 April 2010

mak..

mak...nnti wiwi balik ye..mak jangan sedih tau..wiwi tak bole la tengok mak nangis tadi..janganla nangis..mak kena sabar dengan sakit tu...wiwi tau mak sakit...insyallah nnti mak sembuh ye...wiwi tau mak nak ada orang teman mak..nanti wiwi balik wiwi bacakan buku munajat malam untuk mak lagi ye...wiwi doakan mak dengan bak sihat...nanti wiwi balik...

Wednesday, 7 April 2010

nak balik...

as usual..i will call my parents..once or twice a week...alhamdulillah i dikurniakan perasaan concern macam tuh..pagi tadi i call..lama sangat nak pick up the phone..risau jugak..tapi mungkin fikir bak hantar mak mengaji kot..tak balik lagi..tapi finally bak angkat..adoi ..suara bak buat wiwi terkedu..kenapa mcam lemah aje..rupanya mak and bak tengah tak berapa sihat..bak sakit pinggang..and mak sakit lutut..mak sampai tak larat nak pegi dekat phone nak cakap dengan wiwi..wiwi cakap nak balik esok..bak cakap tak payahla balik..kan tengah periksa..menghabiskan duit je ( bak mmg selalu melawak dengan wiwi sbb slalu duit habis) oh tidak...tengah cakap2 tibe air mata jatuh..apsal ha..erm maybe i sedih kot..i anak bongsu nak kata manja erm..ye kot..tapi rilex je..dok jauh2 and buat apepun sendiri..jarang la kot susah kan orang ( sape tak tahan nak baca jangan baca..i carry myself in a damn big basket..hahha)..

i sedihla kat my parents..umur pun dah banyak...i rasa sekarang i kena start kena belajar sikit2..coz anytime pun maybe they will leave me..and i have to accept it...and i think i have to fullfill all their wishes towards me...tadi bak cakap..jangan ngjar jauh..ngajar dekat2 je..and kurusla badan tuh..hari tu pun mak cakap jangan mengajar jauh...duduk dengan mak nnti ambik orang gaji...sian mak mesti dah tak larat betul..nak ambik orang gaji..bukan tak nak dari dulu..tapi bak tak selesa dengan orang lain..yelah tinggal mak and bak je kat rumah..maybe bak awkward bila ada en en kat rumah..so maybe pasni kalau wiwi ada ok sikit la kot...

dulu masa kecik..wiwi ni byak kerenah sikit..ada one time tu kitorang kena tunggu rumah siap..and dudukla dekat rumah lama yangg semakin kecil because kayu2 and sumer pun diguna tuk rumah baru tu..panas sangat sbb dah tak da kipas sumer..i ni mengada ngada betul..mak boleh kipaskan i guna majalah sampai i tido..bak pulak tak tido selagi i tak tido..haissh sedih pulak air mata pun dah banyak keluar ni..

alhamdulillah..kami sekeluarga bukan dari keturunan kaya and educated..tapi kami selalu syukur dengan rezeki yang Allah bagi..bak tak manjakan kitorang adik beradik dengan kemewahan..ape nak kena cari sendiri..even belajar pun..tak pernah kena paksa..cume magic words dah cukup..nak senang belajar..alhamdulillah kami adik beradik sekarang dah buat mak and bak happy..cume sekrang ni tinggal berdua je dekat rumah..sumer pun jauh tapi dalam selangor and kl aje..and reachable....and i pun akan bakal jadi macam tu pulak...insyallah...i sanggup buat ape saje for my parents..i tak nak ada rasa menyesal bila dorang dah takda nnti...for my future husband..do sincerely accept me, my parents and my family for the sake of Allah S.W.T..no more no less and i will do the same things too...eh ni berangan ke ape nih..tapi ..this is the truth...

oklah..jiwa kacau byk sangatla akhir2 ni..erm i nak pesan jugak..pada those yang terview or sengaja view or secret viewer my blog ni..buat la baik kepada ibu bapa kite..dalam Al-Quran pun ada cakap..kite kena menghormati ibu bapa kite..janganlah melawan..even berkata "ah" pun sudah dianggap berdosa besar..jagalah bercakap dan kelakuan kite terhadap ibu bapa kite..sesungguhnya meraka yang melahirkan serta membersarkan kita...so as muslim..follow the Al-Quran as our guide to be a good muslim...



inilah mak and bak saya...


p/s : bacalah tafsir Al-Quran..insyallah anda akan mengerti apakah ertinya islam..iman tidak dapat
        diwarisi..ianya tiada di tepian pantai...

Monday, 5 April 2010

hujan hujan hujan...

asek hujan pulak johor ni..macam tau tau je yang i nak blah dari sini..sedih ke? sedih jugak la sbb empat tahun kat utm ni..macam2 hal berlaku kat aku..petang ni rasa nak guna perkataan yang kasar sket ..sbb ape? entahlah..terasa nak keras hati sekejap...hari ini aku puasa tengah fikir nak makan ape? makan ape yang sedap eh..apepun sedap..tapi rasanya ikut budget and tekak sekarang..makan roti ajela dengan tuna mayo..nak sedap lagi..makan ajela maggi goreng..erm...

tertekanlah hidup sekarang..rasa sumer buat tak kena..aku macam resah gelisahla...tak senang duduk..tak senang tidur..sumer2 pun adalah..macam2 aku fikir..exam la duit la psm la haish..mcam2la...exam..nak buat yang terbaik..sbb dah grand finale...duit.nak kena jimat..aku takut tak cukup duit nak menampung kehidupan sebelum dapat kerja...psm..nak edit..bnyak ke kena edit? entahla esok baru nak jumpe sv aku...pastu ada pulak asignment..haiyo..nak kena buat jugak..yang aku ni tak reti2 lagi ke dah tau banyak kerja lagi mau tulis blog..erm tulis blog ni theraphy bagi aku..sbb tak da sape yang tahu ape aku rasa kecuali Dia...nak citer kat member ke family ke..dorang lagi byk kerja lain dari nak layan aku yang kadang2 unsoundmind ni..hihi so sorryla ye blog..kau jela mangsa aku....

alhamdulillah ada blog..dari 2007 blog aku ni..dulu aku tak selalu update blog..sbb byk sangat kekangan..antaranya ialah internet access..yela dulu mana nak ada cable kat bilik kat kolej aku ni..nak wifi pun kena g certain tempat..erm agak leceh dan menjengkelkan bila berada disitu and connection sangat slow...jd bykla cerite2 yang aku rasa best yang nak diluah..hihi..miss mcam2 la..practical teaching, drama and mcam2 lagila..erm lagipun dulu aku pakai hp yang tak boleh nak click2 gambar ni..bagi aku...terima call and sms je..kuno giler dulu..bukan ape..sbbnye aku dulu byk ditimpa perasaan..sampaikan hidup aku pun mcam sengkek sangat..padahal bukan tak mampu..cume aku TAK MAU!!!!!!....TIDAKKKK!!!..tapi tu dulu..skrang aku nak ambik gambar..ambik je..even hp aku tak secanggih mana..tapi aku cukup puas hati dengannya...alhamdulillah.............

lepas ni grad..nak buat ape ye? dengar bulan 10 baru posting...so cuti ni buat ape? aku ni dah macam mat jenin..asek berangan aje..mcam2 yang aku angankan...dulu aku ada ura2 nak posting kat sabah serawak..tapi rasanya kena kuburkan kot..sbb menurut persidangan chogm keluarga Tuan Haji Ahmad..aku hanya di benarkan untuk bekerja sekitar selangor sahaja..erm kalaula menteri pengajian tinggi tu bakal suami aku..mesti aku dah free2 dapat poli shah alam..tapi apekan daya..competition byk..so tawakkal sajalah...selain selangor aku ingat nak kerja kat melaka or perak...dua tempat yang aku rasa cukup menggembirakan...kat melaka..aku boleh makan bibang bola selalu..dekat perak..oh mestilah satay endut dekat railway station tuh...hihihi makan je yang aku ingat..yelah makan je sudi mengingati aku..the chemistry is there..alrighhtttt............

erm kahwin..kalau ikutkan gatal dan tak rasionalnye..dari dulu aku dah kahwin..dah anak 2 kot aku nih..tapi nak buat camne..jodoh tak kesampaian...kesabaran aku dan cita2 aku yang nak jadi kaya and senang masa tua nnti membuatkan aku kuat semangat....untuk terus hidup dan berjuang..hidup bukan untuk kahwin aje..bagi aku hidup aku ni untuk ikut segala qada' and qadar yang telah ditetapkan olehNya disamping berusaha untuk memenuhi keperluan fitrah hidup kite sebagai manusia yang tidak melampaui batas....aku percaya semua yang Dia tetapkan untuk aku...tapi kadang2 aku boring gak sorang2..tapi nak buat camne..dah sekarang ni Dia bagi aku sorang, so terima ajelah...


dan aku percaya kalau hati aku bersih tanpa hasad dengki dan segala penyakit hati...tanpa ada rasa negatif terhadap orang disekeliling aku...aku buat kerja seikhlas hati...aku buat baik pada family aku..dan sentiasa rasa bersyukur dengan rezeki dan kurniaannya...dan sentiasa berusaha untuk menjadi lebih tawaddhuk terhadap dia..hidup aku akan jadi lebih tenang...aku serabut..and sekarang cube menjadai tenang...huhuhuhu


erm aku pun tak tau ape aku merepek............assalamualaikum..

Sunday, 4 April 2010

first day of exam..

erm tak tau nak cakap...tapi rasa paper2 lepas ni kena study sungguh2..do not repeat the same mistake wiwi..all the best in your exam..your final exam in utm..berexamlah sepenuh hati anda...semoga dapat apa yang diingini..ameen..

Saturday, 3 April 2010

Halal conscious..

I could consider myself as a person who quite fussy with the food that i take....the food should be cooked by muslim (of course) and if indonesian it will be a doubt for me whether he/she is muslim..including to the servants..if the restaurant is full with immigrants  ( kenapalah banyak bangla ngan nepal?! tolonglah)...i would prefer to stay my foot far away from eating in it...including the maid at home..there are certain meals that i only could eat..but most of the time..the maid seldom cook the meal for our family....

I am so sorry about that..this is because i was raised to eat only at home..erm  a few weeks back, i received and email informing that one of my favourite beverage is not halal..because of its cream which normally put on their drinks...erm made me feel unsecure about the food that i always attach to...before this..i enjoyed eating at the kopitiam, steam-boat and some other so called restaurant that serve western or italian cousine...but as i grow older and as i did a lot of reading about food situation in our country...and based on my family and friends experience..i become more doubt about them...halal ke tak? huhu pernah sekali..i was addicted with a steam-boat restaurant yang sedap konon2nye..oh tidakkkkkkkkkkk!!  bulu ape tak tau dalam nasi ayam ku..huhu tobat 2 tahun tak sentuh dah tempat itu.....ada ayam penyet yang penuh dengan immigrant..oh tidak sekali lagi...saya muntah2 and terkeluar semua ape yang saya makan...mak saya risau and cakap makan ape..then bila dia cakap..mungkin pelayan or orang yang masak dekat situ kurang bersih or mungkin bukan orang islam...oh tobat lagi..tidak sentuh lagi tempat itu....oh maafkan saya sekali lagi....huhuhu


i lebih gembira makan goreng pisang nasi lemak dekat makcik yang menjual tepi jalan dari makan dekat tempat air-cond yang di serve oleh mereka yang mencurigakan saya..oh tidak..huhu kadang2 maybe orang ingat saya leceh and berlagak..tapi tulah keadaan saya..alhamdulillah so far dekat kfc and mcd dekat johor ni malaysian lagi operator dia..kalau pegi burger king dekat highway sungai buluh....hambik kau!! nepal yang buat burger tuh...bangla yang bagi kau air minum..huhuhu...mmg susah kalau kite bukan duduk dekat rumah and dapat food yang betul2 dijamin...and nak masak kat hostel..mmg boleh tapi masa tak da..so nak tak nak try to hunt a good food, halal and toiyibbah...

erm here i would like to share a good way for those who have doubt about food product...i bumped into a magazine yesterday..we could directly sms to JAKIM to know the product is halal or the other way..actually ni dah lama..cume i je yang baru tahu..hihi ape pun i nak share jugak...hokkey!!

you type HALAH product code and send to 32728

camni contoh: mee meggi code dia 12345678

so HALAL 12345678..then send ke 32728...ok....so if you guys interested to know more..u just sms la ye..try..erm kat bawah ni ada some pictures ..enjoy k...



oh ni favourite ni..fracpuccino latte..tapi sedih la..rasanya i tak boleh minum lagi..huhuhu miss the java chip and my hot caramel latte...huhuhu




ni pulak..rasberry cheese cake kot..tapi secret receipe boleh lagi makan..halal masih diyakini...



ok ni suke..dekat dengan pasar taman u..ada haruman sket..tapi bila dah lama2 ok ajer..cendawan pisang jemput2 bayam goreng kopok leko sumer ada..halal dan toiyibbah..huhu gonna miss this place in taman u skudai...



ok ni mee udang gelang patah...erm okla rasa dia..mak student i yang masak tau mee ni...even lama ..tapi berbaloilah..hihi



ha ni dengan sitot..dekat kedai makan subang..best time ni..makan tak hengat and murah jer..hihi sitot i miss u..nnti i dah back for good kite jumpe lagi k...



ha ni pulak..kat jj dengan jaja..time ni kitorang guna kod jakim tu nak check..tapi asek suruh cek website je..erm ada yang ok..ada yang kena refer website jakim sendiri..

Friday, 2 April 2010

a reminder for me....

sesiapa yang datang membawa amal baik maka baginya balasan yang lebih baik daripada kebaikannya dan sesiapa yang datang membawa amal jahat, maka mereka yang melakukan kejahatan tidak dibalas melainkan dengan ape yang mereka kerjakan.
                                                                                                                             Surah Al-Qasas; ayat 84

Alhamdulillah pada hari ni saya memulakan hari saya seperti hari hari sebelum ini..berharap hari ni dan hari akan datang saya akan praktikkan apa yang saya tinggal dalam 3 hari ini...Banyak kesilapan yang saya lakukan dalam 3 hari ini dan Allah menguji saya atas kesalahan saya sendiri...Saya berharap agar apa yang saya lakukan ini akan sentiasa mendapat keberkatan dariNya..Ya Allah Ya Tuhanku, bersihkanlah hati ku ini dari segala penyakit hati dan segala hasad dengki..peliharalah iman dan amal ku..sesungguhnya hanya Engkau sahaja yang dapat menolongku dan hanya Engkau sahaja yang mengetahui segala-galanya...Ameen....


saya suka bunga..cantik dan rasa tenang bila melihatnya..

hari jumaat yang penuh syahdu...

Assalamualaikum...hari ni hari Jumaat...i begun my day with a sad news..news about one of Malaysia funny and nice DJ who kicked the bucket last night after suffering of haemorrhagic dengue..sort of critical ailment..Innalillahiwainnalillah hirojiuunn...the news quite shocked me since i did not pay any attention about news lately...to late Din Beramboi, semoga rohnya dicucuri rahmat dan Allah menerima segala taubatnya..

Lepas tu, I pegi tengok Jaja punye presentation...bestnye dapat present camtu..examiner pun tak stress and tak terkejar sangat pun dengan masa...to Jaja..finally u deserve the good things after all the challenges u had..ur presentation was good and the comments were encouraging...therefore, ur psm might be a good one..congrats jaja..

Yesterday i received a message from one of my lecturer...hihi kena bayar hutang..tapi bukan hutang duit..tapi hutang budi dibawa mati..hihi..tak dalah...so lepas presentation jaja i pg bilik shila..kitorang buat Button Badge for Myline..ni competition tau...hihi kitorang pun berhempas pulak juga la buat..i tak pandai sangat photoshop so shila la yang design..i byk contribute idea jer..hihi shila kita ada harapan menang nih..hihi kalau orang tak ramai masukla..hihii

Then i makan dengan shila and yana teo..lama jugak tak makan dengan shila..so dah nak hbs ni tengah ada masa berlepakla kami bersama..hihi..

these are pictures for today....


ni time tunggu jaja nak buat presentation..tapi tak terambil pulak pic jaja..managed to record je..erm lupe plak..ni yanna..aksi baru kot!!



ok..ni laptop shila..tengokla photoshop tuh..sumer shila buat..hebak tak hebak..kami mmg hebak..hihi semoga impian kami jadi kenyataan...hihi



ni dua budak hitam..hihi..shila n yana teo..seronok dapat makan ngan dorang ni...rasanya ni first time for this semester..time ni tengah tunggu sup cendawan and sup cendawan yang sangat sedap..berbaloilah tunggu lama...huhuhu



taraaaa..ha ni i..tengah tengok sana...hihi..malu i tadi..i jalan2 then orang sihat chomel macam i ni mmg sihat dan keluar peluh sokmo..then tadi roni and omar datang...dorang cakap i " basah jeruk"...huhu malunye..

hihi...oklah dah ngantuk pulak.....

Thursday, 1 April 2010

my new friend...

hi..erm hari ni nak cerita pasal kawan baru..hihi dah nak habis pun still dapat kawan baru..well a girl from Moroccon stays next to my room..erm a few months back tak tegur pun dia..then macam mana ntah dia we started to talk..hehe she is so funny..siap la hari hari pun kena buli dengan i...i bagi dia nama Joyah..I cakap kat dia..a girl who name Joyah..could be consider as an Elengant and Lovely person..hihi percaya sungguh dia itu..hihi...

well guys..her name is GHITA ( kena sebut mahraj ada qolah2 sket..macam huruf "ghairn"..) she is from Morocco..23 years old and coming to UTM for her course work..u guys enjoyla tengok pic dia ye...


ni first time pegi morning walk dengan dia sekitar utm...jalan2 sampai tasik..macam macam la dia cerita..i pun gained some knowledge from her..she is really good at hadith and sunnah..auu segan i..i macam el kureng je...jalan dengan dia..semua sirah nabawiyah pun keluar..bagus la..kureng sket gossip i..hihihi..pastu kan tengah jalan2..melompat kau wiwi..itu comodo punyelah besau ( betul tak mun)..hahaha..tapi i geli jer tengok..u tengokla..hhuhu



besar kan..takut i tengok..even phone i tak canggih..tapi i rasa dapat la capture pic ini..bole la kalau nak jual kat animal planet..sangat besar..and si ghita tu punyelah excited..jarang nampak kat negara dia la katakan..kan sini..siap bole nyam nyam lagi..ewyuh...!!1


giant u mall..dia nak cari baju and tudung bagai..i bwk pastu dia cakap kanape tempat ni camni..sedihnye..nak buat mcamana i mampu bawak dia naik cab je..and giant u mall la tempatnye..tak pe ghita..nanti kalau i dah kerja..u datang Jeram..i bawak u tempat baek punye( ikut dhafi tau!!)



ni pic dia and mun..dengan mun mun skali terbabit dalam komplot membuli awek morocco nih..hahahaha ( gelak kijam)....



ok ni dengan i..maggi pun maggi la..hari tu i masak maggi assam laksa..ha ambik kau makcik ghita..kan dah addicted..hihi..wah besar sungguh tangan i..boleh challenge siti nurhaliza nih..hihihi



ok sekian saja cerita kawan baru i...u ada kawan baru? ceritalah..hihi..for me kawan tu ialah manusia yang sama jugak mcam i..ada hati and perasaan..i tak suka rasa sakit hati..i paling tak mmpu nak rasa sedih..mesti nangis punyelah..i paling suke rasa happy same2...and share all the things that u could share...sbb tula i suke menghappy kan orang disekeliling i..i rasa selesa macam tu..tapi sorry kalau u rasa i ni bukan kawan yang baik..and i never take my friend for granted..cause i takut nnti i kena mcam tu..oh takutnya...dalam al-quran pun ada cakap..setiap kebaikan atau keburukan yang kite lakukan even besar zarah pasti akan dibalas..oh lagi takutnya..so siapa2 yang suke skodeng blog i..saje2 bagi comment kat i...and u kenal i...i nak cakap i minta maaf kalau i ni ada sakit kan hati u..kadang2 i ni ada terbelagak ( mengaku)....terover sket ke bercakap ( good voice projection)...i mintak maaf..sbb i pun kadang tak sedar...so minta maaf ye kalau i menyusahkan u and terasa i ni menjadi beban u ( i berat mmg berkg kg tau)......musibah yang menimpa i bukan i minta...and minta maaf lagi skali kalau i ni menjadi beban yang u tak tertanggung and buatkan u have to get rid of me..if it is true..then really sorry...

you may interested to view on

Related Posts with Thumbnails

Wednesday, 21 April 2010

wuwu wawa wiwi...

salam...

kul bape ek? tengok jam sket..oo kul 8.19a.m..awal lagi..kul 11 baru g jumpe dia...siapakah dia murid murid dalam konteks ini?..ntahla cikgu..no idea teacher...wo bu shidao laoshi..mbohla cekghu..haha..ha cmtulah kot dalam hati2 ank2 murid aku sok bila aku mengajar...kalau ada anak murid mix bangla mungkin lain pulak bahasa dia...hihi...

dia ialah supervisor i yang banyak tolong i buat psm...haha..last sem macam2 kena dengan dia..tapi kata2 dia buat i jadi semangat tuk jadi yang lebih baik...haha manatau satu hari aku jadi cam dia...boleh jer..i suker jer...hahaha..kadang2 lawak la dia..ke i yang melawakkan diri sendiri depan dia...tapi apepun..hari ni maybe i jumpe dia buat kali terakhir untuk masa masa terakhir i kat utm ni..hari ni jugakla i nak bagi dia my master piece..bukan cd game one piece ye gamers sekalian..tapi master piece a.k.a my final year project...alhamdulillah dah siap..nak tengok ke? ha tengokla kat bawah tu..







aha..inilah dia..
chomel tak mr beary tuh..hihi baru bagi dia nama...

ha tulah final year project saya..tajuk biasa je..sbb actually dah ramai orang buat topic tu..tapi alhamdulillah saya dapat buat...sepanjang i hidup..i rasa i tak pernah rajin macam i rajin buat psm...kalu bangun pagi je..first thing in mind nak buat hari ni mesti psm..psm psm psm..macam every minutes pun mesti di penuhi dengan psm walaupun dapat juga diselang selikan dengan aktiviti seperti goreng jemput2 dengan ina, practicing my voice projection with muni, yana and fiza,..beradnan sempit dan makan cucur dengan yana and berkerat kepala membelah otak siapkan assignment dengan jaja...dahsyat eh i buat psm? hahah..sungguh dahsyat...and  akhirnya segala kesusahan itu dibalas dengan reward yang setimpal..bak kata one of my lecturers..if you feel the work that u attached to is burdening you..just see the light that u will get in future...erm betulla ape dia cakap tu kan...tapi sebenarnya bagi i..prinsip hidup i..i mesti tahu ape yang i nak..and i akan pastikan ape  yang i nak tu i dapat and menguntungkan i and orang disekeliling i pun dapat rasa sama..tak kire la dari segi ape pun..syukur alhamdulillah  Allah permudah kan segala urusan..

actually semalam baru habis exam...final paper after four years in TESL programe..erm jawab ok la kot..tapi tak taula lecturer tu..hihi yang penting i dah habis belajar..and i pun tak tau pe yang berlaku pada i pasni..dulu mmg ada target ape yang berlaku dalam hidup i lepas belajar ni..tu sumer azam2..tapi bukan khairul azam ketika cinta bertasbih tu ye jaja..hahah..tapi sekrang target tu dah tukar...sumer tu qada' dan qadar kite kan..kite pun tak tahu tapi kena kena face jugak...insyallah pasni i akan mengajar..tak poli mungkin kolej komuniti..kena ikat kaki dengan kpt lima tahun...tak kisahla kan asalkan i ada pekerjaan untuk teruskan ibadah...insyallah...dalam masa lima tahun tu i plan nak kahwin and sambung belajar dekat mana2 yang membolehkan i naik terbang lebih dari 10 jam..haha..kepada future husband..nanti kite g besarkan anak kite kat situ..pastu balik kite servis kat tempat lain and kumpul duit untuk bukak stesyen minyak dekat2 uitm puncak alam ye..pastu bila tua kite dah settle dekat seksyen 7 shah alam tu..duduk dekat yard sambil tunggu anak cucu kite balik ye..hahaa...wah bestnye berangan..tapi tulah hakikatnye i mmg suke berangan...and berangan tu jugak la sebenarnya ape yang i nak..insyallah Allah mudah kan segala urusan...

tapi kan....

pdf file tak siap lagi...nk kena jumpe cik jaja mintak tolong dia buat...haha nnti cerita lagi ye..masa dah time..sorry..hihihi 

Tuesday, 20 April 2010

kenangan terindah...

salam...

pernah dengar tak lagu ni? pernah? pekat betul jawa pakcik ni nyanyi ni...indon la katakan...tapi lagi ni best...layan gak la pagi2 ni...padahal petang ni exam...semalam tido..ngantuk tak hengat..penangan ayam penyet dua ketul ngan yana and fiza...

sebelum balik bilik pegi singgah rainbow..kunun nak ambik psm..tapi tak siap lagi..haiyo wiwi..tak pasal2 kau tertinggi suara kat rainbow tu...bengangla aku macam cakap dengan orang yang tak reti guna telinga..nak kata tunggul..tak boleh sbb dia gerak2...penat aku cakap yang aku datang tengahari tadi tapi ada typo error dekat buku aku tuh...then dia suruh datang petang and aku nak tau dah siap ke belumm..sbb bagi aku tak logik langsung dah siap petang..tapi tula aku mcam cakap dengan anai-anai ( yelah aku ni besor..yang budak tu kecik..macm anai2 je aku rasa sibuknye dia tu)..baik bos mahupun pekerja dia...berpas pas...pastu bila aku cakap aku hantar tengahari tu dengan sorang pekerja dia..nama ape ntah ( to hell la sape name kau) tapi jangan la nak buat muke macam ..." oh its got nothing to do with me..so..."...ape punye service la..aku cume nak tau status buku aku tu aje...bila aku tinggi suara baru la terhegeh2 nak malayan..lantakla orang nak pandang ke ape...aku ni kadang2 tak sabor sket kat orang yang lembap pastu berlagak padahal tak ada ape pun...sorry la  bak punye gene ada dalam aku and kitorang ni dah keturunan haji taib mmg garang sket...

dari dulu aku mmg dah chop orang rainbow tu mmg ditimpa perasaan..berlagak semacam...especially yang melayu...budget mmg kerja kat kinokuniya KLCC la..orang kat situ pun tak mcam tu..hei entahla..yang aku ni pun sengal..patut call aje..tak yah datang...tapi dah alang2 yana nak hantar..so ini la padahnya....ni sesi meluah perasaan kat dalam blog ni...aku rasa geram and terkilan sangat...dah elok2 siap boleh pulak ada typo error...tajuk psm aku " language choice among legal practitioners in lower courtroom of ampang session court and magistrate court"..yang session tu dia pegi eja SESSOIN...bahasa jawa pun tak da macam tu...alhamdulillah aku check dulu before balik...tu pun nak cari salah aku gak..kunun aku yang salah type..padahal mmg terang2 aku eja betul tapi dia yang berangan lebih ke terlebih stone...mmg la..hei entahla tak tau nak cakap ape...

ha ni lah kenangan terindah aku nak settlekan psm aku yang berjilid...rainbow punye hal...sabo ajela...
yang penting petang ni aku exam..even carry mark aku rendah...erm satu hal gak..tapi dah rezeki aku setakat tu aje nak buat camne...so sabo ajela....

Saturday, 17 April 2010

may day!!

pagi tadi call rumah..bak angakat...wah sungguh ceria..alhamdulillah..bak dah beransur pulih..and mak pun dah ok sikit..cume kak no nak bawak pegi hospital jumaat nanti..so kak no ambik wiwi hari sabtu..tak kisahla..asalkan mak pegi hospital and sihat...

sedapnye tadi bak cakap kak no masak "ayam ungkep"...pernah makan tak korang..kalau korang jawa tau la rasa dia camne..sedap..mmg sedapla..untung jadi jawa ni..boleh makan ayam ungkep..hahah..sambal goreng...haha ala..aku ni suke makan...tengok feature pun dah tau..hihi ok la  ye..hari ni saya cube  mengclearkan ape yang ada dalam hati saya supaya saya bersedia dan berpuas hati dengan psm saya yang baru nak jilid...mcam ada was2 aje..tapi result pun dah kuar..alhamdulillah syukur...as i always mentioned earlier...i love my sv...hihihi muah muah...

i suke nyorok!! macam2 boleh disorok..lalalala

Wednesday, 14 April 2010

hari rabu...

assalamualaikum...sakit perut la beb..masalah yang selalu datang..kalau layan mau tidur ini..ndak belajar la aku ini ..esok mau periksa...huhu bole ke jawab esok eh..3 crdit pulak tu..nak dapat A..erm tak taula..sejarah aku kat UTM ni dapat A subject 3 credit..subject dr abby je..yang lain..kem salam ajela..semangat dan harapan ku hilang terbang melayang bak debu yang melayang ketika bas utm bergerak menghantar kami ke kelas...merepek dah aku ni...

sakit ni..tapi nak tulis blog..yelah dok sorang..nak citer kat sape..sunyi je..damn i hate being alone...huhu pagi tadi i binding the whole psm..yang complete..nak tunjuk kat my sv before dijilid..mau kasi hati itu puas juga..lambat pun lambat lah...gumbira jumpe itu sv..dia pun gumbira sbb pagi tadi dia on-air beb..promote dia punye seminar..wah gitu!! kalau tau bole dengar tapi dia lupe nak cakap..mmg sangat busyla itu sv saya..

ada la a few typo errors and ada a few yang boleh dicantik kan boleh ditambah..sv cakap..cantik jugak ye u punye psm...kuang kuang..bunga itu ada mekar juga dalam hati and senyuman saya..itu kembang juga...hihi...tadi cakap kat dia..sedihla nak tinggalkan utm..dia cakap..eleh ada ada aje..kih kih kih..sv ni tau juga saya suka merepek..tulis tarikh pun dia cakap..sbb awal satu hari..em nampak sangt la tak nak balik ye wirda..hihi tapi dia cakap..utm byk facilities..erm muke dia cam bak kate orang jawa..'mesem mesem"...hihi sape jawa jela paham..yang lain kalau nak tau..rujuk la ke pakar rujuk anda masing2 ye..hihi..last sem macam takut je ngan my sv tapi dah sem ni..ok kot..i pun tak nak stress kan dia..so buat betul2..alhamdulillah ok..and pasal gred..mmg harap dapat A tapi kalau bukan rezeki saya..saya terima aje and dia layak menilai saya ikut effort and quality kerja saya...

balik tu tunggu bas..nampak pokok jambu...baru teringat..malam tadi i mimpi i petik buah jambu byk sangat...tak taula ape maksud dia..agaknye petanda yang utm ni mmg penuh pokok jambu and sekarang tengh berbuah and dah boleh makan...oh sedapnye jambu...siapa sudi teman saya petik jambu? hihihi...i suka makan jambu..budak kampung kan..

erm semalam kan..ada orang telah memenuhi impian saya sebagai warga yang pernah makan char mee..hihi semalam saya makan char mee..saya suke sebb ayam dia digoreng dulu dalam mee tuh...kalau tak mmg ayam letak tepi...oh sedapnye..tengok gambar saya pun dah tau char mee tu sedap....hihihi..





step 1 : introduction
erm ni lah char mee tu...ada mee sayur ayam fish ball and sambal....


step 2 : Gaul biar rata...
hehe..sbb nak rasa nikmat..yana cakap kena gaul..wah sedap..pedas dia best!!



step 3 : masuk mulut..
erm tenyata sedap ..hingga orang sekeliling tidak dipedulikan...



step 4 : gigitan nikmat...
wah nikmatnye makan char mee ni..mulut menahan panas sambil menikmati..



step 5 : Pause
memandangkan pedas dan mahu menikmati..
researcher perlu berhenti seketika..sampai lidah pun terjelir..auu malu..hihihi



step 6 : kalau tak cukup order lagi...
hihi..kalau anda rasa tak cukup..orderla lagi..
char mee.for me it is a healthy food..sbb tak guna minyak and masak dalam clayport...hihi


hehe..char mee ni i makan dekat johor aje..dekat hutan bandar..nama kedai tu athirah eatery..tryla kalau datang johor...kedai dia pun bersih..yang masak muslim from sarawak...tryla...

i ni suka merepek..takpelah kalau nak stress je baca blog pun tak best..i tulis ni nak express myself kan...kadang2 i ni skema..kadang2 i ni skemarama..and kadang2 jugak i ni skematik ala matematik...bergantung kepada keadaan...tapi entry kali ni rasanya menggambarkan perasaan i yang menaham sakit tapi tak boleh rehat...

sekian terima kasih....

Monday, 12 April 2010

mak..

mak...nnti wiwi balik ye..mak jangan sedih tau..wiwi tak bole la tengok mak nangis tadi..janganla nangis..mak kena sabar dengan sakit tu...wiwi tau mak sakit...insyallah nnti mak sembuh ye...wiwi tau mak nak ada orang teman mak..nanti wiwi balik wiwi bacakan buku munajat malam untuk mak lagi ye...wiwi doakan mak dengan bak sihat...nanti wiwi balik...

Wednesday, 7 April 2010

nak balik...

as usual..i will call my parents..once or twice a week...alhamdulillah i dikurniakan perasaan concern macam tuh..pagi tadi i call..lama sangat nak pick up the phone..risau jugak..tapi mungkin fikir bak hantar mak mengaji kot..tak balik lagi..tapi finally bak angkat..adoi ..suara bak buat wiwi terkedu..kenapa mcam lemah aje..rupanya mak and bak tengah tak berapa sihat..bak sakit pinggang..and mak sakit lutut..mak sampai tak larat nak pegi dekat phone nak cakap dengan wiwi..wiwi cakap nak balik esok..bak cakap tak payahla balik..kan tengah periksa..menghabiskan duit je ( bak mmg selalu melawak dengan wiwi sbb slalu duit habis) oh tidak...tengah cakap2 tibe air mata jatuh..apsal ha..erm maybe i sedih kot..i anak bongsu nak kata manja erm..ye kot..tapi rilex je..dok jauh2 and buat apepun sendiri..jarang la kot susah kan orang ( sape tak tahan nak baca jangan baca..i carry myself in a damn big basket..hahha)..

i sedihla kat my parents..umur pun dah banyak...i rasa sekarang i kena start kena belajar sikit2..coz anytime pun maybe they will leave me..and i have to accept it...and i think i have to fullfill all their wishes towards me...tadi bak cakap..jangan ngjar jauh..ngajar dekat2 je..and kurusla badan tuh..hari tu pun mak cakap jangan mengajar jauh...duduk dengan mak nnti ambik orang gaji...sian mak mesti dah tak larat betul..nak ambik orang gaji..bukan tak nak dari dulu..tapi bak tak selesa dengan orang lain..yelah tinggal mak and bak je kat rumah..maybe bak awkward bila ada en en kat rumah..so maybe pasni kalau wiwi ada ok sikit la kot...

dulu masa kecik..wiwi ni byak kerenah sikit..ada one time tu kitorang kena tunggu rumah siap..and dudukla dekat rumah lama yangg semakin kecil because kayu2 and sumer pun diguna tuk rumah baru tu..panas sangat sbb dah tak da kipas sumer..i ni mengada ngada betul..mak boleh kipaskan i guna majalah sampai i tido..bak pulak tak tido selagi i tak tido..haissh sedih pulak air mata pun dah banyak keluar ni..

alhamdulillah..kami sekeluarga bukan dari keturunan kaya and educated..tapi kami selalu syukur dengan rezeki yang Allah bagi..bak tak manjakan kitorang adik beradik dengan kemewahan..ape nak kena cari sendiri..even belajar pun..tak pernah kena paksa..cume magic words dah cukup..nak senang belajar..alhamdulillah kami adik beradik sekarang dah buat mak and bak happy..cume sekrang ni tinggal berdua je dekat rumah..sumer pun jauh tapi dalam selangor and kl aje..and reachable....and i pun akan bakal jadi macam tu pulak...insyallah...i sanggup buat ape saje for my parents..i tak nak ada rasa menyesal bila dorang dah takda nnti...for my future husband..do sincerely accept me, my parents and my family for the sake of Allah S.W.T..no more no less and i will do the same things too...eh ni berangan ke ape nih..tapi ..this is the truth...

oklah..jiwa kacau byk sangatla akhir2 ni..erm i nak pesan jugak..pada those yang terview or sengaja view or secret viewer my blog ni..buat la baik kepada ibu bapa kite..dalam Al-Quran pun ada cakap..kite kena menghormati ibu bapa kite..janganlah melawan..even berkata "ah" pun sudah dianggap berdosa besar..jagalah bercakap dan kelakuan kite terhadap ibu bapa kite..sesungguhnya meraka yang melahirkan serta membersarkan kita...so as muslim..follow the Al-Quran as our guide to be a good muslim...



inilah mak and bak saya...


p/s : bacalah tafsir Al-Quran..insyallah anda akan mengerti apakah ertinya islam..iman tidak dapat
        diwarisi..ianya tiada di tepian pantai...

Monday, 5 April 2010

hujan hujan hujan...

asek hujan pulak johor ni..macam tau tau je yang i nak blah dari sini..sedih ke? sedih jugak la sbb empat tahun kat utm ni..macam2 hal berlaku kat aku..petang ni rasa nak guna perkataan yang kasar sket ..sbb ape? entahlah..terasa nak keras hati sekejap...hari ini aku puasa tengah fikir nak makan ape? makan ape yang sedap eh..apepun sedap..tapi rasanya ikut budget and tekak sekarang..makan roti ajela dengan tuna mayo..nak sedap lagi..makan ajela maggi goreng..erm...

tertekanlah hidup sekarang..rasa sumer buat tak kena..aku macam resah gelisahla...tak senang duduk..tak senang tidur..sumer2 pun adalah..macam2 aku fikir..exam la duit la psm la haish..mcam2la...exam..nak buat yang terbaik..sbb dah grand finale...duit.nak kena jimat..aku takut tak cukup duit nak menampung kehidupan sebelum dapat kerja...psm..nak edit..bnyak ke kena edit? entahla esok baru nak jumpe sv aku...pastu ada pulak asignment..haiyo..nak kena buat jugak..yang aku ni tak reti2 lagi ke dah tau banyak kerja lagi mau tulis blog..erm tulis blog ni theraphy bagi aku..sbb tak da sape yang tahu ape aku rasa kecuali Dia...nak citer kat member ke family ke..dorang lagi byk kerja lain dari nak layan aku yang kadang2 unsoundmind ni..hihi so sorryla ye blog..kau jela mangsa aku....

alhamdulillah ada blog..dari 2007 blog aku ni..dulu aku tak selalu update blog..sbb byk sangat kekangan..antaranya ialah internet access..yela dulu mana nak ada cable kat bilik kat kolej aku ni..nak wifi pun kena g certain tempat..erm agak leceh dan menjengkelkan bila berada disitu and connection sangat slow...jd bykla cerite2 yang aku rasa best yang nak diluah..hihi..miss mcam2 la..practical teaching, drama and mcam2 lagila..erm lagipun dulu aku pakai hp yang tak boleh nak click2 gambar ni..bagi aku...terima call and sms je..kuno giler dulu..bukan ape..sbbnye aku dulu byk ditimpa perasaan..sampaikan hidup aku pun mcam sengkek sangat..padahal bukan tak mampu..cume aku TAK MAU!!!!!!....TIDAKKKK!!!..tapi tu dulu..skrang aku nak ambik gambar..ambik je..even hp aku tak secanggih mana..tapi aku cukup puas hati dengannya...alhamdulillah.............

lepas ni grad..nak buat ape ye? dengar bulan 10 baru posting...so cuti ni buat ape? aku ni dah macam mat jenin..asek berangan aje..mcam2 yang aku angankan...dulu aku ada ura2 nak posting kat sabah serawak..tapi rasanya kena kuburkan kot..sbb menurut persidangan chogm keluarga Tuan Haji Ahmad..aku hanya di benarkan untuk bekerja sekitar selangor sahaja..erm kalaula menteri pengajian tinggi tu bakal suami aku..mesti aku dah free2 dapat poli shah alam..tapi apekan daya..competition byk..so tawakkal sajalah...selain selangor aku ingat nak kerja kat melaka or perak...dua tempat yang aku rasa cukup menggembirakan...kat melaka..aku boleh makan bibang bola selalu..dekat perak..oh mestilah satay endut dekat railway station tuh...hihihi makan je yang aku ingat..yelah makan je sudi mengingati aku..the chemistry is there..alrighhtttt............

erm kahwin..kalau ikutkan gatal dan tak rasionalnye..dari dulu aku dah kahwin..dah anak 2 kot aku nih..tapi nak buat camne..jodoh tak kesampaian...kesabaran aku dan cita2 aku yang nak jadi kaya and senang masa tua nnti membuatkan aku kuat semangat....untuk terus hidup dan berjuang..hidup bukan untuk kahwin aje..bagi aku hidup aku ni untuk ikut segala qada' and qadar yang telah ditetapkan olehNya disamping berusaha untuk memenuhi keperluan fitrah hidup kite sebagai manusia yang tidak melampaui batas....aku percaya semua yang Dia tetapkan untuk aku...tapi kadang2 aku boring gak sorang2..tapi nak buat camne..dah sekarang ni Dia bagi aku sorang, so terima ajelah...


dan aku percaya kalau hati aku bersih tanpa hasad dengki dan segala penyakit hati...tanpa ada rasa negatif terhadap orang disekeliling aku...aku buat kerja seikhlas hati...aku buat baik pada family aku..dan sentiasa rasa bersyukur dengan rezeki dan kurniaannya...dan sentiasa berusaha untuk menjadi lebih tawaddhuk terhadap dia..hidup aku akan jadi lebih tenang...aku serabut..and sekarang cube menjadai tenang...huhuhuhu


erm aku pun tak tau ape aku merepek............assalamualaikum..

Sunday, 4 April 2010

first day of exam..

erm tak tau nak cakap...tapi rasa paper2 lepas ni kena study sungguh2..do not repeat the same mistake wiwi..all the best in your exam..your final exam in utm..berexamlah sepenuh hati anda...semoga dapat apa yang diingini..ameen..

Saturday, 3 April 2010

Halal conscious..

I could consider myself as a person who quite fussy with the food that i take....the food should be cooked by muslim (of course) and if indonesian it will be a doubt for me whether he/she is muslim..including to the servants..if the restaurant is full with immigrants  ( kenapalah banyak bangla ngan nepal?! tolonglah)...i would prefer to stay my foot far away from eating in it...including the maid at home..there are certain meals that i only could eat..but most of the time..the maid seldom cook the meal for our family....

I am so sorry about that..this is because i was raised to eat only at home..erm  a few weeks back, i received and email informing that one of my favourite beverage is not halal..because of its cream which normally put on their drinks...erm made me feel unsecure about the food that i always attach to...before this..i enjoyed eating at the kopitiam, steam-boat and some other so called restaurant that serve western or italian cousine...but as i grow older and as i did a lot of reading about food situation in our country...and based on my family and friends experience..i become more doubt about them...halal ke tak? huhu pernah sekali..i was addicted with a steam-boat restaurant yang sedap konon2nye..oh tidakkkkkkkkkkk!!  bulu ape tak tau dalam nasi ayam ku..huhu tobat 2 tahun tak sentuh dah tempat itu.....ada ayam penyet yang penuh dengan immigrant..oh tidak sekali lagi...saya muntah2 and terkeluar semua ape yang saya makan...mak saya risau and cakap makan ape..then bila dia cakap..mungkin pelayan or orang yang masak dekat situ kurang bersih or mungkin bukan orang islam...oh tobat lagi..tidak sentuh lagi tempat itu....oh maafkan saya sekali lagi....huhuhu


i lebih gembira makan goreng pisang nasi lemak dekat makcik yang menjual tepi jalan dari makan dekat tempat air-cond yang di serve oleh mereka yang mencurigakan saya..oh tidak..huhu kadang2 maybe orang ingat saya leceh and berlagak..tapi tulah keadaan saya..alhamdulillah so far dekat kfc and mcd dekat johor ni malaysian lagi operator dia..kalau pegi burger king dekat highway sungai buluh....hambik kau!! nepal yang buat burger tuh...bangla yang bagi kau air minum..huhuhu...mmg susah kalau kite bukan duduk dekat rumah and dapat food yang betul2 dijamin...and nak masak kat hostel..mmg boleh tapi masa tak da..so nak tak nak try to hunt a good food, halal and toiyibbah...

erm here i would like to share a good way for those who have doubt about food product...i bumped into a magazine yesterday..we could directly sms to JAKIM to know the product is halal or the other way..actually ni dah lama..cume i je yang baru tahu..hihi ape pun i nak share jugak...hokkey!!

you type HALAH product code and send to 32728

camni contoh: mee meggi code dia 12345678

so HALAL 12345678..then send ke 32728...ok....so if you guys interested to know more..u just sms la ye..try..erm kat bawah ni ada some pictures ..enjoy k...



oh ni favourite ni..fracpuccino latte..tapi sedih la..rasanya i tak boleh minum lagi..huhuhu miss the java chip and my hot caramel latte...huhuhu




ni pulak..rasberry cheese cake kot..tapi secret receipe boleh lagi makan..halal masih diyakini...



ok ni suke..dekat dengan pasar taman u..ada haruman sket..tapi bila dah lama2 ok ajer..cendawan pisang jemput2 bayam goreng kopok leko sumer ada..halal dan toiyibbah..huhu gonna miss this place in taman u skudai...



ok ni mee udang gelang patah...erm okla rasa dia..mak student i yang masak tau mee ni...even lama ..tapi berbaloilah..hihi



ha ni dengan sitot..dekat kedai makan subang..best time ni..makan tak hengat and murah jer..hihi sitot i miss u..nnti i dah back for good kite jumpe lagi k...



ha ni pulak..kat jj dengan jaja..time ni kitorang guna kod jakim tu nak check..tapi asek suruh cek website je..erm ada yang ok..ada yang kena refer website jakim sendiri..

Friday, 2 April 2010

a reminder for me....

sesiapa yang datang membawa amal baik maka baginya balasan yang lebih baik daripada kebaikannya dan sesiapa yang datang membawa amal jahat, maka mereka yang melakukan kejahatan tidak dibalas melainkan dengan ape yang mereka kerjakan.
                                                                                                                             Surah Al-Qasas; ayat 84

Alhamdulillah pada hari ni saya memulakan hari saya seperti hari hari sebelum ini..berharap hari ni dan hari akan datang saya akan praktikkan apa yang saya tinggal dalam 3 hari ini...Banyak kesilapan yang saya lakukan dalam 3 hari ini dan Allah menguji saya atas kesalahan saya sendiri...Saya berharap agar apa yang saya lakukan ini akan sentiasa mendapat keberkatan dariNya..Ya Allah Ya Tuhanku, bersihkanlah hati ku ini dari segala penyakit hati dan segala hasad dengki..peliharalah iman dan amal ku..sesungguhnya hanya Engkau sahaja yang dapat menolongku dan hanya Engkau sahaja yang mengetahui segala-galanya...Ameen....


saya suka bunga..cantik dan rasa tenang bila melihatnya..

hari jumaat yang penuh syahdu...

Assalamualaikum...hari ni hari Jumaat...i begun my day with a sad news..news about one of Malaysia funny and nice DJ who kicked the bucket last night after suffering of haemorrhagic dengue..sort of critical ailment..Innalillahiwainnalillah hirojiuunn...the news quite shocked me since i did not pay any attention about news lately...to late Din Beramboi, semoga rohnya dicucuri rahmat dan Allah menerima segala taubatnya..

Lepas tu, I pegi tengok Jaja punye presentation...bestnye dapat present camtu..examiner pun tak stress and tak terkejar sangat pun dengan masa...to Jaja..finally u deserve the good things after all the challenges u had..ur presentation was good and the comments were encouraging...therefore, ur psm might be a good one..congrats jaja..

Yesterday i received a message from one of my lecturer...hihi kena bayar hutang..tapi bukan hutang duit..tapi hutang budi dibawa mati..hihi..tak dalah...so lepas presentation jaja i pg bilik shila..kitorang buat Button Badge for Myline..ni competition tau...hihi kitorang pun berhempas pulak juga la buat..i tak pandai sangat photoshop so shila la yang design..i byk contribute idea jer..hihi shila kita ada harapan menang nih..hihi kalau orang tak ramai masukla..hihii

Then i makan dengan shila and yana teo..lama jugak tak makan dengan shila..so dah nak hbs ni tengah ada masa berlepakla kami bersama..hihi..

these are pictures for today....


ni time tunggu jaja nak buat presentation..tapi tak terambil pulak pic jaja..managed to record je..erm lupe plak..ni yanna..aksi baru kot!!



ok..ni laptop shila..tengokla photoshop tuh..sumer shila buat..hebak tak hebak..kami mmg hebak..hihi semoga impian kami jadi kenyataan...hihi



ni dua budak hitam..hihi..shila n yana teo..seronok dapat makan ngan dorang ni...rasanya ni first time for this semester..time ni tengah tunggu sup cendawan and sup cendawan yang sangat sedap..berbaloilah tunggu lama...huhuhu



taraaaa..ha ni i..tengah tengok sana...hihi..malu i tadi..i jalan2 then orang sihat chomel macam i ni mmg sihat dan keluar peluh sokmo..then tadi roni and omar datang...dorang cakap i " basah jeruk"...huhu malunye..

hihi...oklah dah ngantuk pulak.....

Thursday, 1 April 2010

my new friend...

hi..erm hari ni nak cerita pasal kawan baru..hihi dah nak habis pun still dapat kawan baru..well a girl from Moroccon stays next to my room..erm a few months back tak tegur pun dia..then macam mana ntah dia we started to talk..hehe she is so funny..siap la hari hari pun kena buli dengan i...i bagi dia nama Joyah..I cakap kat dia..a girl who name Joyah..could be consider as an Elengant and Lovely person..hihi percaya sungguh dia itu..hihi...

well guys..her name is GHITA ( kena sebut mahraj ada qolah2 sket..macam huruf "ghairn"..) she is from Morocco..23 years old and coming to UTM for her course work..u guys enjoyla tengok pic dia ye...


ni first time pegi morning walk dengan dia sekitar utm...jalan2 sampai tasik..macam macam la dia cerita..i pun gained some knowledge from her..she is really good at hadith and sunnah..auu segan i..i macam el kureng je...jalan dengan dia..semua sirah nabawiyah pun keluar..bagus la..kureng sket gossip i..hihihi..pastu kan tengah jalan2..melompat kau wiwi..itu comodo punyelah besau ( betul tak mun)..hahaha..tapi i geli jer tengok..u tengokla..hhuhu



besar kan..takut i tengok..even phone i tak canggih..tapi i rasa dapat la capture pic ini..bole la kalau nak jual kat animal planet..sangat besar..and si ghita tu punyelah excited..jarang nampak kat negara dia la katakan..kan sini..siap bole nyam nyam lagi..ewyuh...!!1


giant u mall..dia nak cari baju and tudung bagai..i bwk pastu dia cakap kanape tempat ni camni..sedihnye..nak buat mcamana i mampu bawak dia naik cab je..and giant u mall la tempatnye..tak pe ghita..nanti kalau i dah kerja..u datang Jeram..i bawak u tempat baek punye( ikut dhafi tau!!)



ni pic dia and mun..dengan mun mun skali terbabit dalam komplot membuli awek morocco nih..hahahaha ( gelak kijam)....



ok ni dengan i..maggi pun maggi la..hari tu i masak maggi assam laksa..ha ambik kau makcik ghita..kan dah addicted..hihi..wah besar sungguh tangan i..boleh challenge siti nurhaliza nih..hihihi



ok sekian saja cerita kawan baru i...u ada kawan baru? ceritalah..hihi..for me kawan tu ialah manusia yang sama jugak mcam i..ada hati and perasaan..i tak suka rasa sakit hati..i paling tak mmpu nak rasa sedih..mesti nangis punyelah..i paling suke rasa happy same2...and share all the things that u could share...sbb tula i suke menghappy kan orang disekeliling i..i rasa selesa macam tu..tapi sorry kalau u rasa i ni bukan kawan yang baik..and i never take my friend for granted..cause i takut nnti i kena mcam tu..oh takutnya...dalam al-quran pun ada cakap..setiap kebaikan atau keburukan yang kite lakukan even besar zarah pasti akan dibalas..oh lagi takutnya..so siapa2 yang suke skodeng blog i..saje2 bagi comment kat i...and u kenal i...i nak cakap i minta maaf kalau i ni ada sakit kan hati u..kadang2 i ni ada terbelagak ( mengaku)....terover sket ke bercakap ( good voice projection)...i mintak maaf..sbb i pun kadang tak sedar...so minta maaf ye kalau i menyusahkan u and terasa i ni menjadi beban u ( i berat mmg berkg kg tau)......musibah yang menimpa i bukan i minta...and minta maaf lagi skali kalau i ni menjadi beban yang u tak tertanggung and buatkan u have to get rid of me..if it is true..then really sorry...