Wednesday, 30 June 2010

alhamdulillah....



assalamualaikum...

hihi..i dah jadi makcik kepada anak buah yang ke-20...hihi i suke sbb mungkin nama yang i purpose diterima oleh big bos...since her brothers and sisters name started with ammar and aisyah..so my ever dearly new born niece..i wish to name her as Aisyah Nur Qaireen...or Aisyah Malaeka ...hehe..tapi tak taula which name kan...ok these are the dramas...



two hours old...



i am so tired la tiwi....huhu



uwaaaa............



stop snapping the pic la tiwi...uwaaaaaaaaaaaaaaaa

hihi..bestkan dapat baby...i pun best kali because dapat byk experiences..i first time nampak my mom basuh uri bayi..mcam tu rupenye...what crossed my mind was..hoho mcam tu ka itu pontibaby mau...ohoho seram jugak...and the best part is...i got the motherly feeling kot..haha..bestnye kan..sbbnya..kakasya,umeyah and yoyen ( the big bro and sis) i yang jaga before the little one ni muncul...paling chomel...bila malam2 before tido..rayyan mesti nak kena tidokan dia..main2 dengan dia...wah chomel betul..macam tulah perasaan seorng ibu kot...dari bangun tido sampaila nak tido..kena uruskan anak2....letih tapi seronok...hehe..i wish i could own that feeling again..one day..insyallah....with my own kids...insyallah.....hehe berangan lagi....

Last week was the week that most of my family members felt so worried....cepia warded because of the influenza type A infection...kak bona was waiting for the baby..sadly she had to induce or did a minor operation to deliver the baby...my mom risau sangat...sampai mimpi dukung baby...my mom cakap mimpi mcam tu mcam tak elok...tapi alhamdulillah...semua selamat...cepia dah ok...and baby pun dah selamat lahir and kak bona bersalin normal...alhamdulillah....



cepia warded..tapi boleh posing lagi...



and i..happy happy and happy with my life, my love and my family....hehe

ok..enough for this entry...i wish everybody out there...my friends...my teachers..my lecturers...and everyone who know me....be thankful, be happy, and be yourself....HE knows what is the best for you...insyallah....

Friday, 25 June 2010

saya sangat terkejut!!




assalamualaikum....

erm nampaknye rajin pulak update blog minggu ni..ada mcam2 cerita kot yang i nak share...ok hari ni dah hari kedua i jadi fairy god mother (hihihi) kepada my nieces and nephew...lepas lunch rasa mcam nak pegi jalan2 je..my sis cakap jomlah ajak budak2 pegi jalan..facial wash i pun dah habis so boleh la kemana2..so we all pun pegi lah satu pekan yang dekat dengan rumah i nama dia pekan Kapar...mmg dah well develop dah pekan tu and dah ada kedai kek yang mmg famous tu..we all pun makanlah kat situ..lagipun dekat dengan tempat yang i boleh beli my things...




nilah sponsor makanan kite pada hari ini ye...tima kasih cikgu khaty....



umeyah....fiqa tengah berangan dengan kakasya menu yang dorang order...


oh..i miss mama..huhuhu


ok..makanan yang kitorang order pun sampai..biasalah sebutir2 yang datang..then makanlah dengan bersungguh2 nya..bila budak berempat ni dah bergabung tenaga..tempat ni pun dah macam rumah dorang..segan gak ..suara yoyen yang paling kuat sekali..tak taula dia happy sangat dapat kuar kot...even parents dia tak da..makan punye makan....mau tau ka apa?

aiyo..itu ulat sudah kasi sekali masuk wo dalam itu ingredients...Ya Allah..agak terkezut gak la..ni first time ni jadi camni kat kedai ni...i dengan my sis terkedu jap..sampai lupa nak ambik gambar...then panggil dia punye budak..then manager la keluar..bukan manager kot..maybe ketua dorang kerja hari tu...dia pun explained and ask for replacement for the meal la..kitorang ni baik...then just ok aje la dengan dia punye offer....mmg sangat terkejut kot..ulat tu agak besar la..mcam ulat beluncas..tapi dah masak...anak buah i fiqa mula2 tanye ape ni...oh i cakap..kenalah pasni...haha tapi tak kena pun..hihi..lepas tu kan..i rasa dah loya dah nak makan kat situ lagi...erm..susah gak ini macam...maybe dish lain boleh lagi...erm tapi fikir dululah....huhu



our cake....erm boleh la..kata yang the lattest tu..i forgot the name...



umeyah happy meal dia dah sampai...yippie!!



fiqa...mangsa kejadian...huhu kesian kat dia....



kakasya...pun sama..makan tak hengat!!



biasalah budak kecek yoyen ni...adoyai..padahal fries ada kat umah....

kesian budak2...boleh pulak ada bendasing dalam makanan tuh...erm dah nak jadi...tapi tak sepatutnya jadi..entahlah susah nak cakap...tapi mmg kena berhati2 la pas ni...bukan saja halal concious tapi alien concious gak kot kena jadi pasni.............i tulis entry kali ni bukan nak boikot kedai tu..tapi nak share ape2 pun boleh terjadi dekat tempat2 makan yang mungkin kite yakin dengan kebersihan, kehalalan dan kesedapannya....waallahhuallam....



ok...sebelum berpisah...ingatlah...

--------> jangan memakir kereta anda yang boleh memblok kereta orang lain...hati tambah sakit bila nampak driver kereta tu keluar dari kedai komputer sambil buat muka berlagak nak mampos tanpe sebarang isyarat badan yang boleh menyejukkan hati dan sanubari empunya kereta yang diblok....camni ke orang melayu, islam, pakai tudung...kite ni pun perempuan cik kak oi!! beradap sopan sikit boleh tak?




SINDIRI MAU INGAT!!!!


wassalam.....

Thursday, 24 June 2010

who let the "gems" out?!!







assalamualaikum.....ape khabar ibu ibu bapak bapak..di manakah anak anda sekarang? adakah mereka masih di nursery? di playground taman perumahan anda? atau di rumah ibu atau ibu mertua anda? mungkin juga di rumah orang tua anda dan dijaga oleh adik ipar anda yang masih single? hihi statement cam perli abang aku je..hahaha...tak dalah..

im updating my blog just right after having a nice and delicious pancake cooking and tea-time, a totally wet-look watering all the flower pots and a cold and refreshing shower with all my  little, cute, adorable, rascal, talkative and lovely kakasyah, umeyah and yoyen...dah habis mandi semua duduk depan tv tengok disney channel..time kasih astro subscriber a.k.a pn norhayati ahmad...kesian pulak dekat gakti..sekarang kat hospital..cepia baru warded...cak wawa harap cepia tak ape2 k..semoga cepat sembuh..cian adik...

penatla...dah macam single parents anak tiga dah i ni..tapi tak kisahla rumah ni kosong..ada dorang best la sket..penat mmg penat tapi best....erm cakap pasal single parents ni i dah selalu mcam orang2 pandang kat shopping complex...kalau i pegang anak buah i ke..bwk pegi washroom ke..kat tempat2 toy ke..mesti ada la kot young parents yang memandang i merasakan agaknye..kesian nye lah wanita ini..single parents kot bwk anak dia jalan...haha kadang2 i tergelak sendiri dalam hati...yang dorang yang memandang i tu mmg nampak la macam one happy family kan..yang bapak dukung anak dekat dada..yang mak pulak vogue pegang pram ke ape kan..hihi tak kisahla..i pun tumpang happy....insyallah one day pun i akan jadi macam tu..and mybe bila nampak orang pegang anak kecik..i akan fikir orang mesti cam i dulu..hihi...

i ni sebenarnye nak cite pasal kegemukan tegar yang melanda diri dan sanubari i sekarang ni..huhu sedih la..camne nak buat ni..makin hari i rasa makin gedempol..i malu pada diri i sendiri ...tadi bukak2 facebook je..my fren ada upload some pictures yang we pegi attend wedding last sunday..OMG OMG OMG...bukan gemok tapi gedempol..and kalau orang cakap i anak sepuluh pun percaya...tak caya...ha tengok la pic2 kat bwh ni..huhuhu



besar nye tangan i..lengan i..perut lagi la..huhu


besar nye lah i kan...i pun sedih tau kadang2 i fikir gemok nye lah i..dulu pun i gemuk tapi rasanya tak la segemok ni...malu tau kadang2 jadi diri i...nak tengok cermin pun i malu..sbb i tak suke tengok i yang gem gem...kalau nak cerita hal i nak kurus kan badan mmg dah lama dah i buat...ape je yang i tak cube..crony yang harga rm2000 tu pun i dah pernah pakai..kononye boleh kurus..ada orang boleh kurus..tapi i tak...teh orang kampun..bila pakcik tu jual teh tu kat kampung je baru i dah guna..mmg ok mula2..tapi bila lama2 minumla sepuluh uncang...rupe toilet pun tak nampak....nona rogai...serbuk2 ada 3 jenis...yang rasa mmg Allah sajalah yang tahu..i dah minum...tapi tula mmg lama2 dah tak kesan dah kat badan i...herbalife...yang sebulan rm500 tu..i dah cube...yang tu i mmg suke..sbb i minum tu and pegi gym..mmg kurang 7kg dalam 2 minggu...tapi lepas sambung belajar i dah minum and tak pg gym dah...tapi jalan naik turun bukit 4thn kat uni tak kurus gak pun...huhu sedih tul la...ada gak pegi london weight...oh mmg mahal...tak mampula sbb time tu time student...kalau i kerja boleh la kot....macam2 i dah usaha..and sekrang ni i mmg usaha gak..tak makan nasi..tapi besor jugak aku ni..dah macam hipopotamus....ke hipopotamus cam aku...huhuhuhu.....aku susah nak cakap hal kurus ni...sbb aku rasa aku tak mengamalkan cara hidup orang yang mmg akan gemok bila hidup cam aku..bangun seawal mungkin..and tido pulak cam kul 11mlam camtu...i tak tido petang...i tak minum air gula setiap hari...buat kerja rumah...and mcam gak la aktiviti kat umah..bukannye mengelempap depan tv 24jam...oohhh sedihnye..

bila i borak2 dengan my mom..my mom mesti cakap..dah Allah bagi gemok...terima ajelah...time tu dah rasa cam kenapa Allah anugerahkan kegemukan bagi i..bukannye kekurusan...tapi tak elokkan persoalkan camtu...semua tu ada hikmahnye..and i pun kadang2 terasa gak hikmahnya...syukur alhamdulillah...tapi tula keyakinan diri selalu takda bila bab2 physical apperance ni...selalu mmg cam down la..bila citer2 hal camni..kadang2 ingat benda yang lama..and selalu sedapkan hati dengan physical yang i ada..so kena terima...orang selalu cakap physical tak penting..hati baik lagi penting...tapi bagi aku tu semua ayat2 nak sedap kan hati aku..tapi hakikatnye...lu pikirlah sendiri wiwi....

i pun tak tau bila boleh kurus..tapi usaha i tak pernah berhenti...selalu buat tapi hasilnye selalu jugak la tak nampak..erm mungkin satu hari nanti..insyallah....



huhu..gem gem...


bila pakai casual..mesti nampak byk muscle...huhuhu



bila casual tu longgar..camnilah jadinya..huhuhu




i je yang gem gem...my friend yang lain semuanya elle petite..huhu



si gem gem cube menghiburkan hati...huhuhu...




sentiasa berfikir...bila nampak orang lain...kenapa aku tak kurus camtu...huhuhu


ok inilah luahan hati i yang mungkin diluah di suatu masa yang lain nnti...i yang gem gem...so to follower or sesesiapa yang visit my blog..tryla leave comment camne nak bagi i kurus...bagi i comment yang negative...i dont want the positive comment...huhuhu tapi tulah sedih..i tak sure my comment is working or not....

ok..a quotable quotes...even orang yang nampak tu gem gem..tapi dia pun ada hati and perasaan sama jugak macam orang yang kurus dan cantik....dia pun ada harga diri  dan bukan makhluk yang boleh di herdik dan dijatuhkan maruah nya dihadapan orang lain....

Tuesday, 22 June 2010

kakasyah and umeyah....


assalamualaikum....

erm i still cannot close my eyes to feel all the good dream tonite...tired but it is hard to lay myself in bed and sleep...dunno why...i didnt come..dunno why...eh dah macam lagu minah mat salih tu pulak...

hari ni i jaga my two nieces daripada 16  nieces and nephews yang i ada..kerjaya jaga menjaga ni dah bermastautin dalam diri i sejak lepas spm lagi...nk kata dah biasa tak jugak..sbb i mmg tak dikurniakan adik or ramai adik yang kena dijaga..tapi maybe i  love kids so damn much!! yeah i love kids so much...i love to hug them when i stress...i kiss them when i feel that they deserve a kiss from me...and i just love kids so muccchhhh!!


seingat i masa i kecik2 time tadika dulu pun i dah start suke budak..ada ank my cousin ni dia special...i selalu la kalau balik sekolah tadika je mesti pegi rumah mak long i and i akan main dengan dia..mungkin dia hanya duduk di kerusi baby...tapi i suke bila dia senyum...dia tak boleh gerak and hanya terlentang...tapi i suke cakap2 dengan dia..bagi dia makan..hayun kan buaian dia..and macam2 lagila..sampaikan i ingat ada satu hari tu mak dia belikan i banyak sangat coklat..mak dia cakap upah i kawan dengan anak dia...masa tu i kecik 5 tahun..i pun gembira ajelah...sampaila bila dah sekolah and i pun dah jarang tengok dia..diam tak diam..umur i pun dah meningkat and syukri (the boy) dah 23 tahun..and dia dah special so mmg dkat kerusi roda and terlentang saja..alhamdulillah keluarga dia mmg sayangkan dia and tak terbiar...kasih sayangla yang buatkan dia terus hidup and kuat lagi...erm sedih pulak..i pun dah lama tak jenguk dia...tak da kesempatan..selalu time raya saje...

ok talking about my nieces and nephew..kakasya and umeyah ni lah yang selalu tanye i soalan yang agak cepu tak cepu.. and emas tak berapa emas la..tapi agak terkedu and terfikir jugakla kadang2..hihi..seperti contoh....

umeyah : cik wiwi...bila nak ada baby....

cik wiwi : ala..umeyah la baby cik wiwi....

umeyah : bukan...kite baby mama...mana baby cik wiwi...

cik wiwi : huhu ini budak masak kicap sedap ni....( dalam hatinya berkata sambil memeluk umeyah )

                                                   () () ()

kakasya : bila la cik wiwi nak kahwin...

cik wiwi : ha? kenapa kakak cakap mcam tu?

kakasya : yelah sumer orang dah kahwin....cik wiwi naje suwang suwang...

cik wiwi : hehe ..ok kalau nak ada baby cik wiwi..nak cik wiwi kahwin...baca doa ni selalu tau...Ya Allah Ya Tuhanku..semoga..cik wiwi cepat kawen.....

kakasya and umeyah : mengeko ajela cakap cik wiwi dia tu....hihiihih



erm tulah...budak kecik pun maybe dapat observer jugak kan...ape yang bezanya kite dengan orang sekeliling dia...and kadang2 mmg penat nak jawab soalan..bukan soalan cepu mas je..soalan jongkong mas pun kena jawab pulak..layan kan ajelah....

ok the best part pasal doa yang i ajar dorang ni..boleh pulak di acquire kan sampai la kerumah and sampaila ke bilik tido diarong...ada sekali my sis in law cerita...sebelum tido dorang mmg kena baca doa..then bila doa wajib dah habis..boleh pulak dua beradik ni menyambung doa yang i ajar...and time tu jugak la my bro tanye...doa ape tu ....Ya Allah..malunye i dengan my bro...huiyo..malu tahap wonderpet yang tak dapat menyelamatkan dalam kesusahan la..huhu...malu sungguh..tapi lama2 buat tak tau sudah..hihi padahal setiap kali jumpe my bro mesti teringat cerita tu..haiyo kakasya and umeyah punye pukulan...dush!!! berdesup kena cik wiwi..huhu




nilah kakasya and umeyah...asek gurau aje..pstu tak berenti tanye soalan..adoyai...



the sisterhood....


erm tu je i nak cerita pasal umeyah and kakasya...i akan jaga dorang sampai mama dia dapat baby baru...oh dah ngantuk..ending pun melalut..gudnite.............

Sunday, 20 June 2010

emo emo emo...


salam..entry kali ni aku tengah tengok 703 yang tengah cerita pasal cantonese causine..the fusion is from china and spain...erm ape2 lah but i enjoy watching it..erm bolehla...seperti biasa kalau weekend mesti ada abg2 and kakak aku yang balik rumah..so bila dah malam camni tinggal la aku bertiga kat rumah...sunyi je rumah aku ni...dulu time aku blajar..lagi la sunyi..parents aku berdua je kat umah ni..sian gak kat dorang..anak ramai tapi semua dah ada life masing2...so tinggallah aku yang bongsu ni...anak bongsu ni orang kata manja..tapi aku bukan bongsu yang mcam tu...aku bongsu yang independent and mmg selalu mengalah...orang kata anak sulung yang selalu mengalah..tapi bagi aku and kawan kau puga yang jugak anak bongsu selalu cakap yang kitorang ni mmg selalu mangalah dalam segala aspek kehidupan kekeluargaan yang mana hakikatnya kitorang tak da keluarga sendiri lagi....

erm..sorry eh emo sket...tajuk pun agak menusuk kalbu sket...aku sedih la hari ni...sejak dari dulu aku rasa aku selalu mengalah asalkan orang lain puas hati...kadang2 aku nangis sendiri kenapa orang treat aku camne eh..padahal aku tak sampai hati nak buat orang lain sedih..mungkin orang lain tu hati and jiwa kental kot..tapi aku tak..even feature aku ni gagah perkasa tapi aku pun ada hati and perasaan..selalu gelak sengih seikhlas hati tapi orang mungkin tak tau yang aku selalu sedih....kadang2 aku terfikir yang mungkin aku diduga dengan Allah atas dosa dosa aku gak yang mungkin aku pun tak perasan yang aku tengah buat...sabar ajelah kan...sesungguhnya setiap kesusahan itu pasti ada kemenangan dan setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya...insyallah....


** awak ni langsung tak da dalam hati saya...selama ni saya cume kesian aje kat awak...
     ( sedih tak kalau orang cakap camni pada u..i pernah kena camni..diam ajelah yang mmpu 
       dibuat..sedih jugak sampai kena remark camtu...mcam2 ada dalam kepala time tu...tapi berdiam lebih baik sbb mungkin orang cakap tu rasa bahagia bila dia cakap camtu dengan i...so better i mengalah..that's the best...)




i accept everythings that HE gives me...


Friday, 18 June 2010

kenapa blog saya tak boleh post comment..kenapa ada double post...help!!

salam...huhu mintak bantuan first aid kid ke..minyak gamat ke..krim mooyah ke...kenapa blog saya tak boleh nak leave comment walaupun setting dia dah mmg kata boleh comment...kenapa blog saya ada double post..saya dah tengok dekat setting ..tapi post tu tak boleh remove..huhu sesiapa yang baca blog saya and dpat tolong saya nak cari solution boleh la hantar email wiwie_82@hotmail.com  or pegi ke fb saya..wirdawati ahmad..tolong ye sesiapa boleh tolong..huhu time kasih..cedihnye....huahuahuahua

Thursday, 17 June 2010

ahmad's family day....


salam...

letih badan tak hilang lagi..last week hari ahad family i ada buat family day..yelah boleh la consider family day sebab members of the family pun semakin bertambah dan bilangan yang single pun mmg tinggal satu je..huahuahua....kitorang buat biasa2 je..then tak jauh sangat pun..yang penting budak2 happy time cuti sekolah ni...PD is the chosen one..masuk ni dah dekat 5 kali i pegi pd..mcam dah agak hafal la jalan2 and tempat2 kat PD ni..yang beza nye cume mungkin before this kitorang byk stay kat hotel tapi for the sake of the family day..stay kat resort je...lodging ok..layanan ok and sumer pun ok..mungkin resort sedara mara yang membuat kan ok aje walaupun sabun mandi dalam shower dia bagi sabun cap kapak..kelakar gak bila first time i nak mandi..gelak sorang bila nampak sabun cap kapak..hihihi tapi apepun belasah ajelah....dah la i ni disponsor so buat2 wangi je sabun cap kapak tu ye...

ok..sampai waktu lunch..mmg dah menjadi biasa family i akan bawak lauk and nasi sendiri..setiap family akan bawk 2-3 dishes kalau travel..perut mmg tengah lapar and makan pulak kat tepi resort tu yang mengadap pantai..agak berselera gak la..memandangkan tak makan nasi jadi lauk2 yang mmg sesuai makan dengan nasi terpaksalh dibelasah jugak walaupun separuh nafsu..huhu dah la i ni jawa..lauk jawa macam masak lemak cili api nangka dengan ikan masin dan sambal ikan bilis taucu ditambah pulak dengan petai memang hard to resist la...then ada pulak ayam goreng berempah, daging masak itam, sardin dimasak dengan petai...oh mmg wallah la makan time tu..huhu ku tidak makan nasi..meratah ajelah....



ni lah keadaan family i yang mmg lapar tak hengat...best makan ramai2



abang rozen ( abang ipar) sampai tertunduk2..budak2 sila beratur ye..



ni bak and cucu sulung lelakinye..ayie..time to eat and chat after long time do not see each other



haha..cik engineer kite makan...sedap sangat la tu..



ni si edy..tengah tunggu orang reda ambik makanan..sabo sabo...


ok...lepas je makan kitorang pun check-in dekat bilik masing2...i yang tak da family ni sebilik ngan my parents..oh heavan..mcam baby techik pulak ( hhahaa boring!!! mesti boring siapa yang baca ni)...haha..tengah2 hari tu lepas solat je..budak2 mmg dah tak sabo la nak terjun ke kolam..ha beginilah keadaannye...



ok..ni yoyen a.k.a rayyan yang sexy dah bersedia nak terjun bersama power rangers and spiderman..hihi



masing2 kusyuk...18 tahun tak jumpe swimming pool...haha umur pun tak samapi 12...



cik sarah menunjukkan aksi pink swimmer nye...



ni kimi and zahin...kulit masing2..haiyo susah mau cakap...

lepas keluar dari pool je..mmg kulit mengalahkan african footballers...hitam merelit...tak kisahla..asalkan dorang enjoy..i nak turun pool..kem salam la..kang silap2 air tinggal setengah pulak bila terjun...huhuhu

lepas asar cam dah sejuk2 sket..kitorang pun ada game..sayang la jugak..memandangkan i yang organised for the game..so pic pun tak da dalam simpanan i..mungkin nnti kak yan and cik dila upload kat fb boleh la curik...bestla game tuh (yela sape lagi nak puji aku..) haha..mcam2 la game..for babies lumbe lari sambil kutip watered ballon and sweets, above 10yrs fill up water ...ha yang ni ada group..i bagi nama karipap and pecal..symbolized makanan yang sinonim ngan family kitorang..untuk yang dah kahwin, game semakin jauh semakin sayang and ikat kaki....i couple dengan kak yong tuk ikat kaki..at least ada gak game tuk yang single...pastu ada gak tarik tali..OMG dania sangat kuat..sakit bahu cak wawa..dah la terjatuh atas badan cik ati..bouncing mcam atas trampoline..haha..tapi we had a good time together.....

ok..lepas game..kitorang pun turun ke beach...yeay..berenang2...haha mcam pandai..padahal jalan kat atas pasir...selagi boleh jejak..jejak la kaki tu...floating2..haha padahal air laut tu lebih tepu..so mmg senangla nak floating..huahuahu..and mcam2 lagilah..mmg best...then tibe2 ada banana boat..sumer pun plan nak naik...sampai kena sewa dua banana..mule2 kak yati ajak i..i cakap..hihi bleh la kalau sponsor...then onye kak ce ila ayi pun di ajak..tapi ada hesitation kat situ..nthala i pun tak tau..sbb last vacation pun dah naik..so kalau tak naik pun tak pe yang kali sbb dah rasa..

then at last..kitorang naik..the second trip..mmg tak da budak kecik..and 9 of us..ok i, kak yati, kak ce, and edi..mmg stock badan mcam the biggest losers...then kak yong, ayip , ayi and kak yan...tu mmg slim and slander la..so you could see the gap la kan..i mean the gap on the weight..hihi..ok nak naik tu kena pakai life jacket kan..i dengan kak yati cam biasalah tak berapa nak muat tapi di loose kan sampai muat..huhu ok..the blast begun...i duduk belakang ayip my nephew yang belajar tahfiz..sblm bertolak baca doa naik kenderaan and bila dah start tu..mula mcam2 bunyi..i menjerit2 kunun enjoy the trip la kan..yang anak buah aku ni...berzikir2 lagi.. OMG zikir wiwi zikir..ok i pun start ikut...then suddenly..boat tu terbalik..i dah expect boat ni akan terbalik and kite akan tenggelam...i tak panik..sbb mmg dah tau this thing would happen...tapi bila timbul...eh kat tengah2 laut...OMG kite kat tengah laut..and my bro edi jerit jangan PANIK!! i mula2 nampak my sis onye sbb dia duduk belakang i..then dia cakap dia tak boleh bernafas..i dah nak start panik coz i takut something happened to onye..dia jerit kat budak boat tu suruh dia bwk naik atas...i pun jerit jugak..edi asek cakap jangan panik..sbb keadaan time tu mmg cam seram gakla...i tak nampak kak ce ila gakti kak yan ayi ayip...dorang kat sebelah sana dihalang banana...YaAllah time tu agak takut jugak...tapi kak ce mmg tak muncul lagi...tibe2 kak ce muncul tapi lagi ditarik ombak nak ketengah and jauh dari kitorang lagi..alhamdulillah edi boleh ambik kak ce bwk dekat kitorang...

ok sekarang ni nak naik banana tu balik...YaAllah punyelah susah..i pun sengal time tu..boleh pulak pakai jeans...lagilah berat...susah sangat..tapi i boleh gelak..Ya Allah mcam2 la dalam my mind..bukan ape..i fikir kesian nye orang nak angkat i yang berat seperti seekor lembu ni..oh my gosh...sampai boat man tu marah kalau gelak2 camni mmg susahla nak naik...ok be seriuos..i cube naik kan jugak..Ya Allah beratnye badan...ila onye boat man edi sumer tolong i naik berat sungguh la..i rasa seksa sangat...huhu sumer2 dah terbukak2 dah..erm nak buat camne....redha ajelah...time tu mmg sumer tlong menolong..yelah dah kat tengah laut kan..kalau tak da life jacket mmg dah drowning la time tu..life jacket i dah terbukak..alhamdullillah lengan i ni menyekat dari terlepasnya life jacket tu...alhamdulillah ada lengan yang besar ni...ada gak hikmahnya...ok bila sumer dah atas boat kitorang pun balik ke darat...sampai je...sayu je hati masing2..i rasa sedih pulak..kitorang i mean i gakti onye kak ce sumer nangis..kitrong takut tak jumpe lagi..i peluk semua yang naik tu..my bro edi pun i peluk..takut sangat...

rupnye the rest of the family mmbr mmg cemas tengok kittorang..paling sedih mak..dorang cakap..mak yang tengah duduk boleh bangun tunjuk kat arah kitroang and pegang dada and istighfar byak2..yelah dah 9 orang kat anak menantu cucu dia..sumer pun kat darat cemas...my niece dania and sarah dah start nangis2 sumer..alhamdulilllah kitrong selamat....bila naik and time byr..boat man tu cakap...banana tu mmg tibe2 terbalik..sbb ombak terlalu kuat petang tu..oh bahaya betul..boatman tu pun panik sebenarnya...dia mmg tak sangka boleh jadi mcam tu...hei mmg tragis...masa kat bilik..mak cakap..mak risau sangat..yang dia ingat i ...mcam manalah wiwi..mak mmg paling risau wiwi..dah la badannye berat..kalau lemas mcammana wi...huhu mcam2 la yang mak cakap...sedihla...apepun tu mmg pengalaman tragis yang tak boleh nak lupe..kat situ la kite nampak bonding kitorang adik beradik..sama2 tolong menolong...alhamdullillah ada edy yang mmg bertindak yang paling macho hensem tahap superhero la time tu...tak kecoh cume tegas cakap JANGAN PANIK and selamatkan sumer orang..huhu i love my brother so much!!

ok..lepas peristiwa banana boat tu..malam tu kitorang ada bbq pulak...kat resort ni bbq, breakfast and lunch kitrong mintk dorang sediakan tuk kitrong..so senangla..datang makan and enjoy....malam tu bbq and ada lucky draw...so enjoy the pics okay...



ok i jadi minah kipas rupenye..hihi



astaghfirullahhalazim..buat ape ni? menonggak ke...




onye and kak yong..mangsa kejadian banana juga...



cepia and wais..best friend forever...



oh minah abc jugak i malam tu..hihi padahal kedai ni tutup...

ooopss..jangan salah faham ye..pic yang menonggak tu bukan minum ape ye..tu drinks nama dia HOFFENBERG...non-alcoholic beer..sapa yang pernah rasa barbicans dia tau la..tapi yang ni kurang manis sket...ada byk perisa..delima, mango, orange and etc..kalau nak order boleh la contact i ok..sebotol RM4....ni serious ni...betull...

ok...rasanya itulah saja i nak cerita pasal family day ni..last year kitorang buat kat chamang waterfall, next year tak tau lagi..any suggestion?? ape i nak cakap kat sini.the bonding in the family is very important..sumer ups and downs mmg kite share same2..especially bila time susah...dari situ kite tahu yang air dicincang mmg tak kan putus...from the trip i learn a lot about my family...i love my family so much...

lepas dari PD ktorang pegi kuantan melawat kak no..kak no tak dapat join trip ni sbb dia baru transfer kuantan and tak boleh cuti..takpe next year kite buat wallah lagi and kak no and family boleh join...insyallah...

ok last sekali i nk cakap..LOVE YOUR FAMILY...FAMILY COMES FIRST...



Wednesday, 16 June 2010

off to temerloh part 2...




Salam..ok seperti yang dijanjikan ...i akancerita my trip to yana's wedding...semangat nak ke temerloh pagi sabtu 5 june tu disertai dengan sarapan dinner punye leftover semalam..satay subang yang OMG Allah saja yang tahu betapa i menikmatinya..sarapan satay beb..mana tak heavan walaupun semalm punye..hihi..ok ok..we ( me and my niece) begun our journey around ten from home...smapai je lebuh raya pantai timur kat gombak tu..mmg dah jem..haiyo mmg redah ajelah...my niece cakap ramainye orang nak g kawen kak yana..haha mungkin betul..sbb bila sampai temerloh husband yana, beger cakap sepupu dia ada yang patah balik nak ke temerloh..mmg ramai..slow moving smpailah genting..tapi biasalh..i dengan my niece mmg enjoy je kalau hal2 berjalan ni..mmg semua benda pun cerita la..kalau boleh buat shout out kat kete kami..mmg penuhlah...boleh bayang kan tak? byang kanlah..ala boring la kalau tak dapat bayang..berangan la sket..har har har..



haha..oklah tak nak merepek lagi..so ini lah pictures yang i dapat ambik dengan the king and queen of the day..hihi....


ok nilah yana dekat pelamin..masa i datang tengah sesi ambik gambar..i pun menyibuk la sket..tapi nampak kecik pulak pic ni..almaklumlah pakai phone aje..apepun yana nampak sangat berseri..



ok ni pun pic i dengan pengantin jugak..haha boleh pulak buat peace..kire peace for yana la..peace peace peace..hihii



hokkay...ni pulak dekat bilik pengantin..hihi kuch kuch hota hai....



ok ni pulak one of the hantaran from beger to yana..i sempat jugak rasa..hihi tak malu kan i..tapi tak pelah..lalala...i makan masa borak2 dengan pengantin..mungkin i pernah kuar minum dengan yana and her husband..so tak kekok la nak borak2 and bengong2 dengan dorang....



haha..ni yang best sekali..i ada mintak gak benda ni kat pengatin..tapi manggis kat atas tu je yang dapat..huhuhu..haha..best kan kahwin..hantaran pun best...ape mintak pun dapat...hihihi

haha..ok tula some pictures yang i dapat ambik dengan pengatin...ok cakap pasal misi sirih pulak..alamak..misson not accomplish la..sirih ada time tunang da..kawin sudah tarak bawak..haiyo kasi potong la ini mcam...haha...tak kisah la tak da rezeki nak rasa sirih orang temerloh...hihi

bestla pegi wedding yana sbb dapat borak2 dengan yana..ni first kawan i yang luar dari selangor and kl yang i pegi...i sangat happy bila tengok yana sanding..and teringat macam2 bila i hidup dengan yana kat utm..especially time naik moto dengan yana balik dari buat pasport mmg basah lencun sampai kasut i boleh takung air hujan...that was the first experience i naik motor and basah lencun..yana mmg sampoi...to yana..wiwi doakan yana semoga bahagia hidup berumahtangga dengan beger hingga ke akhir hayat..nnti kalau wi datang terengganu boleh pekena bak kata beger ICT ( ikan celup tepung)..hihi

ok you guys..thats all my story about off to temerloh part 2..........................hahahah

Thursday, 10 June 2010

nampak HALAL tapi rupanye HARAM...

salam...i'm upadating my blog after watching the forum perdana at RTM 1...sejak duduk rumah ni, alhamdulillah byk pengisian nurani yang i dapat..syukur alhamdulillah i dikurniakan perasaan ingin tahu pasal hal2 agama islam dan masih lagi menuntut ilmu islam untuk menyeimbangkan hidup didunia dan akhirat..insyallah...

ok based on the discussions, there were a few topics caught my attention which i think they are really connected to me...o before i futher discuss, the panels for tonight were people from JAKIM and Persatuan Pengguna Islam...so mmg valid la ape yang dibincangkan and i yakin dengan ape yang dikongsikan...

erm hal pertama yang i nak share dekat sini..pasal kaler mengaler rambut..dulu isu ni hangat jugak diperkatakan..ada yang kata halal and ada yang kata tak halal..halal untuk inai sahaja..inai tu pun yang kite buat sendiri..blenderlah daun2 inai tu..pastu letak kat rambut then balutla dengan shower cap ...haha..dulu i mmg selalu buat..ni semua pengaruh dari my sis..tapi okalah sbb halal and jimat..duit satu sen pun tak kuar..hihi

ok back to HALAL cert..actually untuk produk2 kaler mengaler rambut ni mmg JAKIM tak keluarkan pun sijil..menurut ustazah tu mmg byk syarak yang perlu dipatuhi and bahan2 tu pulak byak yang tak ikut spec islam dari segi bahan malahan proses..so sesiapa yang nampak logo halal dekat produk kaler mengaler tu mungkin logo tu adalah bukan dari Malaysia (JAKIM)  mybe dari selatan thai mahupun bombay..huhuhu..seram gak kan..i dengar nama negara tu dah 99% kewas wasan nye...so you guys better watchout pasal kaler mengaler ni..kalau teringin gak nak nampak rambut kite tu ada kaler..ambik gambar and photoshopla..sumer kaler pun boleh..asalkan air wudhuk kite telus kedalam diri and sanubari kite..sekaligus membersih serta menyucikan hati dan diri kite...insyallah...

isu yang kedua pulak pasal air mineral yang dijual..almaklumlah i mmg suke minum air especially air kosong..mmg dehidrated la kalau tak pekena air kosong...ok air meneral ni akan melalui byk proses before ia suci and toyyibah untuk diminum..so kehalalan nye sangat penting..so sekali lagi halal cert from JAKIM tu penting..kalau lain2 negara tu still lagi di ragui sbb proses dia or bahan yang diguna tuk disuling mungkin ada benda yang tak halal..erm payah jugak kan..air pun boleh jadikan was was..yelah terlalu byk produk dari luar yang masuk kat negara kite ni..so siapa yang boleh dipersalahkan? kerajaan yang terlalu longgar undang2 nye or kite rakyat malaysia yang mungkin lemah nak hasilkan produk kite sendiri untuk keyakinan pengguna....erm think about it!!

dalam discussion tu jugak ada sentuh isu nama2 produk ni yang mungkin mengelirukan pengguna yang menyangka benda tu halal...sontohnye BAK KUT TEH..erm kalau sesiapa tak perasan or tak tau..bak kut teh ni maksudnya sup ba alif  ba ya...pengguna tu nampak produk ni ada cert halal..dia pun try..nauzubillah sah sah nama dia menyerupai diva itu..dia boleh try..haiyo kena lebih kan sketla your circle of friends tu bro...at least we could learn the other culture..erm..so you guys hati2 jugak ye dengan nama...mungkin nama haram tapi ada cert HALAL...bak kata nabil..lu pikirlah sendiri!!


ok..isu ayam pulak...haiyo..kiri kanan semua ayam..kfc - oh sangat mengancam hot spicy itu...McD - oh i cant resit the spicy fried chicken...nyum nyum...tapi kan..kite pun tak tau macammana  ayam tu disembelih..betul ke ikut hukum syarak islam? oh susah nak jawab...i pun tak da jawapan untuk itu sbb ayam tu dah jadi part of food yang mmg kite makan..tapi kan kalau ada best way to get the good source ape salahnye kite cube...kalau bela ayam sendiri insyallah mmg halal..tapi kalau tak dapat bela camne? kenalah beli kat pasar or mana2 yang you guys yakin dan diyakini halal...kat sim ni i nak share ada satu kedai ni..dulu sebelum sorang pakcik doktor ni bukak kedai, dia jual ayam secara online...ayam herba yang dijaga mengikut cara hidup islam sebagai seekor ayam...then mungkin ramai permintaan dia pun bukak kedai ( eh wiwi kau cakap la terus nama kedai dia, lagimau bukak sejarah pakcik dr tu)...haha ok nama kedai dia Az-Zain..i first visit dekat Taipan, Subang..then ada nampak dekat Pulai, Johor...dkt ampang ada tp not sure which part and ada dekat Puncak Perdana, shah alam gak...try la dia punye ayam..mmg kite rasa yakin dengan ayam dia..kalau you guys try mmg akan rasa beza...ayam dia tak hanyir and lemak2 dia pun tak byk..mmg rasa suci..dia akan jual in frozen form..kalau you guys ada rasa was was tapi teringin nak makan ayam, tryla ayam az-zain dr zainol...hehhe i dah macam marketing exec az-zain plak..using blog as one of marketing strategies...hihihi

ok i rasa enough tuk entry kali ni..ustaz tu ada cakap...kite patut bersyukur menjadi seorang islam kerana Allah telah menetapkan dan menerangkan yang mana Halal dan Haram...segala yang halal adalah yang terbaik tu kite dan segala yang haram itu mmg akan memudaratkan diri kite, agama kite serta keturunan2 kite...so bersama2 lah kite mencari keredhaanNya dan sentiasa bersyukur dan bertaqwa atas setiap sesuatu yang telah ditentukan oleh Nya...insyallah
....

Friday, 4 June 2010

off to temerloh part 1...


salam...ok..tomorrow i'll be off to temerloh to celebrate my ex-rumate's wedding...wah i rasa tak sabar pulak...yana tak tau ni i nak datang..hihi..daripada cuti hari tu..ni lah baru i nk pg jalan2 luar kl and selangor...bestnye..i akan pegi dengan my ever dearly niece cik dila a.k.a cik engineer yang melompat!!..haha..

update entry lepas baru je balut hadiah untuk yana esok..hihi camne eh orang pahang punye wedding..tak sabar rasa nak jumpe yana..ambik gambar..or maybe i nak curik sirih dia..haha nak tau kenapa i nak makan sirih dia...jeng jeng..my mom cakap..maybe in superstitious but i rasa seronok pulak bila buat..hihi at least i rasa jugak sirih tu macamana..my mom cakap..kalau kite nak jugak naik pelamin...ambik la sirih pengantin tu, makan...insyallah ada rezeki jodoh kite semakin dekat dengan kite and kite akan mengikut pengantin tu..maknanya..tak lama lagi kite pun jadi pengantin..hihihi....yeke? betul ke? dah berapa lama dah cube? hihi tu mesti soalan yang ada kat dalam kepala korang sekarang...hehe..i pun tak tahu..kalau pun sirih tu tak mujarab dalam hal jodoh menjodoh ni..tapi at least i makan dapat la sikit utk kebaikan dalamam sebagai seorang perempuan..hihihi

oklah ye..nnti dah balik wedding i cerita lagi....



ha..nilah yana my ex-rumate...nnti i letak pic yang dia pakai wedding dress pulak ye..hihi


bubbye..assalamualaikumm...haha i happy cause ramai my friends dah kahwin..erm nnti my turn ( tak tau zaman bila) mesti meriah datang dengan suami and anak..hihi congrats to yana!!!

Tuesday, 1 June 2010

risau + gathering + bambang + donut = i love my mother so much

salam ...u guys pernah tak rasa risau...i risau la..dapt ke kerja..even i scholar tapi hari tu baca balik perjanjian penempatan and jaminan kerja tak semestinya di bagi...risaula..ape perlu di buat? baru tadi i isi borang online GST pastu i rasa takut pulak...takut macam ada double application..tapi apepun i rasa kpt come first..smalam baru hantar borang...harap2 tak da apelah...Ya Allah permudah kanlah segala urusan ku...permudahkanlah Ya Allah...

dari minggu lepas mcam2 gak aktiviti i...cume moments tu tak dapt nak letak dalam blog..cable tertinggal sudah...so the very the wordy my blog ni..boring la tak da pic kan...huhuhu

hari sabtu lepas i kuar gathering dengan my primary schoolmates..best sangat..yang datang pun mmg geng i masa sekolah dulu..so i gossip punye flow pun sama and sangat hot!!..hahaa..thanks to zai, ehsan, zaliza, ajun and zu..korang mmg best..nextime kite buat lagi eh...sup isi ketam tu sangat sedap!! disebabkan tak dapat makan ketam cili petang tu..malam tu i pegi ngan my sis...wah sangat fresh and sedap giler dia punye ketam...korang datang la rumah i..dekat je dengan pantai jeram yang digembar gemburkan itu..nnti i bwk g sana..seafood mmg best and murah....

ahad pulak..hari yang i jumpe bambang...bambang ni my long lost friend i kenal dia masa form 6 dulu..dah dekat lebih 5 tahun la i tak jumpe dia..tapi ada gak contact2..mcam tersentap pulak bila bmbang tegur i dekat pasar di pagi yang sangat hening...tak sangka i jumpe bambang...haha mesti bambang tersentap gak  tengok i dah semakin gem gem..hihi tak pelah nak buat camne..hidup i dah jadi macam2..hihi

and..hari ni pulak..i rasa sayang sangat my mak dekat i..huhu..hari sabtu lepas..onye and gakti ( both of them are my sisters) ada buat kuih donat..i suka donat yang buat sendiri..sbb i boleh makan dengan brown sugar...sedap mmg tak hengat la kalau makan donat dengan brown sugar..i suke sangat..tapi time dorang tengah buat tu i dah nak keluar dengan may schoolmates tu so tak sempat la nak rasa...then bila balik...huhu cedih nye..my niece dania dah termakan yang ditinggalkan untuk i..huhu rasa nak nangis..so jilat aje la tapak tangan...lepastu i cakap dkt mak.." mak nnti ajar wiwi buat donat ye..tak sempat nak mkan hari tu"...huhu agaknye mak i kesian dekat i..then hari ni petang mak buat kan donat untuk wiwi..wiwi ingat mak turun dapur makan petang..tapi rupenye buat donat...huhu terharu sangat...so lepas solat maghrib i pun goreng donat tu..dapatla makan dengan brown sugar...mmg sedap tak hengat!! ditambah pulak minum dengan air berry sunquick yang baru tu...oh i love my mother so the very the much!! muah muah!!

so these are my stories for this entry..so siape yang singgah blog i..jangan lupe buat donat and lumur kan dengan brown sugar...hihihi


soft brown sugar for the donuts...



the home made donuts with soft brown sugar covered...yummy!!

chow!!

you may interested to view on

Related Posts with Thumbnails

Wednesday, 30 June 2010

alhamdulillah....



assalamualaikum...

hihi..i dah jadi makcik kepada anak buah yang ke-20...hihi i suke sbb mungkin nama yang i purpose diterima oleh big bos...since her brothers and sisters name started with ammar and aisyah..so my ever dearly new born niece..i wish to name her as Aisyah Nur Qaireen...or Aisyah Malaeka ...hehe..tapi tak taula which name kan...ok these are the dramas...



two hours old...



i am so tired la tiwi....huhu



uwaaaa............



stop snapping the pic la tiwi...uwaaaaaaaaaaaaaaaa

hihi..bestkan dapat baby...i pun best kali because dapat byk experiences..i first time nampak my mom basuh uri bayi..mcam tu rupenye...what crossed my mind was..hoho mcam tu ka itu pontibaby mau...ohoho seram jugak...and the best part is...i got the motherly feeling kot..haha..bestnye kan..sbbnya..kakasya,umeyah and yoyen ( the big bro and sis) i yang jaga before the little one ni muncul...paling chomel...bila malam2 before tido..rayyan mesti nak kena tidokan dia..main2 dengan dia...wah chomel betul..macam tulah perasaan seorng ibu kot...dari bangun tido sampaila nak tido..kena uruskan anak2....letih tapi seronok...hehe..i wish i could own that feeling again..one day..insyallah....with my own kids...insyallah.....hehe berangan lagi....

Last week was the week that most of my family members felt so worried....cepia warded because of the influenza type A infection...kak bona was waiting for the baby..sadly she had to induce or did a minor operation to deliver the baby...my mom risau sangat...sampai mimpi dukung baby...my mom cakap mimpi mcam tu mcam tak elok...tapi alhamdulillah...semua selamat...cepia dah ok...and baby pun dah selamat lahir and kak bona bersalin normal...alhamdulillah....



cepia warded..tapi boleh posing lagi...



and i..happy happy and happy with my life, my love and my family....hehe

ok..enough for this entry...i wish everybody out there...my friends...my teachers..my lecturers...and everyone who know me....be thankful, be happy, and be yourself....HE knows what is the best for you...insyallah....

Friday, 25 June 2010

saya sangat terkejut!!




assalamualaikum....

erm nampaknye rajin pulak update blog minggu ni..ada mcam2 cerita kot yang i nak share...ok hari ni dah hari kedua i jadi fairy god mother (hihihi) kepada my nieces and nephew...lepas lunch rasa mcam nak pegi jalan2 je..my sis cakap jomlah ajak budak2 pegi jalan..facial wash i pun dah habis so boleh la kemana2..so we all pun pegi lah satu pekan yang dekat dengan rumah i nama dia pekan Kapar...mmg dah well develop dah pekan tu and dah ada kedai kek yang mmg famous tu..we all pun makanlah kat situ..lagipun dekat dengan tempat yang i boleh beli my things...




nilah sponsor makanan kite pada hari ini ye...tima kasih cikgu khaty....



umeyah....fiqa tengah berangan dengan kakasya menu yang dorang order...


oh..i miss mama..huhuhu


ok..makanan yang kitorang order pun sampai..biasalah sebutir2 yang datang..then makanlah dengan bersungguh2 nya..bila budak berempat ni dah bergabung tenaga..tempat ni pun dah macam rumah dorang..segan gak ..suara yoyen yang paling kuat sekali..tak taula dia happy sangat dapat kuar kot...even parents dia tak da..makan punye makan....mau tau ka apa?

aiyo..itu ulat sudah kasi sekali masuk wo dalam itu ingredients...Ya Allah..agak terkezut gak la..ni first time ni jadi camni kat kedai ni...i dengan my sis terkedu jap..sampai lupa nak ambik gambar...then panggil dia punye budak..then manager la keluar..bukan manager kot..maybe ketua dorang kerja hari tu...dia pun explained and ask for replacement for the meal la..kitorang ni baik...then just ok aje la dengan dia punye offer....mmg sangat terkejut kot..ulat tu agak besar la..mcam ulat beluncas..tapi dah masak...anak buah i fiqa mula2 tanye ape ni...oh i cakap..kenalah pasni...haha tapi tak kena pun..hihi..lepas tu kan..i rasa dah loya dah nak makan kat situ lagi...erm..susah gak ini macam...maybe dish lain boleh lagi...erm tapi fikir dululah....huhu



our cake....erm boleh la..kata yang the lattest tu..i forgot the name...



umeyah happy meal dia dah sampai...yippie!!



fiqa...mangsa kejadian...huhu kesian kat dia....



kakasya...pun sama..makan tak hengat!!



biasalah budak kecek yoyen ni...adoyai..padahal fries ada kat umah....

kesian budak2...boleh pulak ada bendasing dalam makanan tuh...erm dah nak jadi...tapi tak sepatutnya jadi..entahlah susah nak cakap...tapi mmg kena berhati2 la pas ni...bukan saja halal concious tapi alien concious gak kot kena jadi pasni.............i tulis entry kali ni bukan nak boikot kedai tu..tapi nak share ape2 pun boleh terjadi dekat tempat2 makan yang mungkin kite yakin dengan kebersihan, kehalalan dan kesedapannya....waallahhuallam....



ok...sebelum berpisah...ingatlah...

--------> jangan memakir kereta anda yang boleh memblok kereta orang lain...hati tambah sakit bila nampak driver kereta tu keluar dari kedai komputer sambil buat muka berlagak nak mampos tanpe sebarang isyarat badan yang boleh menyejukkan hati dan sanubari empunya kereta yang diblok....camni ke orang melayu, islam, pakai tudung...kite ni pun perempuan cik kak oi!! beradap sopan sikit boleh tak?




SINDIRI MAU INGAT!!!!


wassalam.....

Thursday, 24 June 2010

who let the "gems" out?!!







assalamualaikum.....ape khabar ibu ibu bapak bapak..di manakah anak anda sekarang? adakah mereka masih di nursery? di playground taman perumahan anda? atau di rumah ibu atau ibu mertua anda? mungkin juga di rumah orang tua anda dan dijaga oleh adik ipar anda yang masih single? hihi statement cam perli abang aku je..hahaha...tak dalah..

im updating my blog just right after having a nice and delicious pancake cooking and tea-time, a totally wet-look watering all the flower pots and a cold and refreshing shower with all my  little, cute, adorable, rascal, talkative and lovely kakasyah, umeyah and yoyen...dah habis mandi semua duduk depan tv tengok disney channel..time kasih astro subscriber a.k.a pn norhayati ahmad...kesian pulak dekat gakti..sekarang kat hospital..cepia baru warded...cak wawa harap cepia tak ape2 k..semoga cepat sembuh..cian adik...

penatla...dah macam single parents anak tiga dah i ni..tapi tak kisahla rumah ni kosong..ada dorang best la sket..penat mmg penat tapi best....erm cakap pasal single parents ni i dah selalu mcam orang2 pandang kat shopping complex...kalau i pegang anak buah i ke..bwk pegi washroom ke..kat tempat2 toy ke..mesti ada la kot young parents yang memandang i merasakan agaknye..kesian nye lah wanita ini..single parents kot bwk anak dia jalan...haha kadang2 i tergelak sendiri dalam hati...yang dorang yang memandang i tu mmg nampak la macam one happy family kan..yang bapak dukung anak dekat dada..yang mak pulak vogue pegang pram ke ape kan..hihi tak kisahla..i pun tumpang happy....insyallah one day pun i akan jadi macam tu..and mybe bila nampak orang pegang anak kecik..i akan fikir orang mesti cam i dulu..hihi...

i ni sebenarnye nak cite pasal kegemukan tegar yang melanda diri dan sanubari i sekarang ni..huhu sedih la..camne nak buat ni..makin hari i rasa makin gedempol..i malu pada diri i sendiri ...tadi bukak2 facebook je..my fren ada upload some pictures yang we pegi attend wedding last sunday..OMG OMG OMG...bukan gemok tapi gedempol..and kalau orang cakap i anak sepuluh pun percaya...tak caya...ha tengok la pic2 kat bwh ni..huhuhu



besar nye tangan i..lengan i..perut lagi la..huhu


besar nye lah i kan...i pun sedih tau kadang2 i fikir gemok nye lah i..dulu pun i gemuk tapi rasanya tak la segemok ni...malu tau kadang2 jadi diri i...nak tengok cermin pun i malu..sbb i tak suke tengok i yang gem gem...kalau nak cerita hal i nak kurus kan badan mmg dah lama dah i buat...ape je yang i tak cube..crony yang harga rm2000 tu pun i dah pernah pakai..kononye boleh kurus..ada orang boleh kurus..tapi i tak...teh orang kampun..bila pakcik tu jual teh tu kat kampung je baru i dah guna..mmg ok mula2..tapi bila lama2 minumla sepuluh uncang...rupe toilet pun tak nampak....nona rogai...serbuk2 ada 3 jenis...yang rasa mmg Allah sajalah yang tahu..i dah minum...tapi tula mmg lama2 dah tak kesan dah kat badan i...herbalife...yang sebulan rm500 tu..i dah cube...yang tu i mmg suke..sbb i minum tu and pegi gym..mmg kurang 7kg dalam 2 minggu...tapi lepas sambung belajar i dah minum and tak pg gym dah...tapi jalan naik turun bukit 4thn kat uni tak kurus gak pun...huhu sedih tul la...ada gak pegi london weight...oh mmg mahal...tak mampula sbb time tu time student...kalau i kerja boleh la kot....macam2 i dah usaha..and sekrang ni i mmg usaha gak..tak makan nasi..tapi besor jugak aku ni..dah macam hipopotamus....ke hipopotamus cam aku...huhuhuhu.....aku susah nak cakap hal kurus ni...sbb aku rasa aku tak mengamalkan cara hidup orang yang mmg akan gemok bila hidup cam aku..bangun seawal mungkin..and tido pulak cam kul 11mlam camtu...i tak tido petang...i tak minum air gula setiap hari...buat kerja rumah...and mcam gak la aktiviti kat umah..bukannye mengelempap depan tv 24jam...oohhh sedihnye..

bila i borak2 dengan my mom..my mom mesti cakap..dah Allah bagi gemok...terima ajelah...time tu dah rasa cam kenapa Allah anugerahkan kegemukan bagi i..bukannye kekurusan...tapi tak elokkan persoalkan camtu...semua tu ada hikmahnye..and i pun kadang2 terasa gak hikmahnya...syukur alhamdulillah...tapi tula keyakinan diri selalu takda bila bab2 physical apperance ni...selalu mmg cam down la..bila citer2 hal camni..kadang2 ingat benda yang lama..and selalu sedapkan hati dengan physical yang i ada..so kena terima...orang selalu cakap physical tak penting..hati baik lagi penting...tapi bagi aku tu semua ayat2 nak sedap kan hati aku..tapi hakikatnye...lu pikirlah sendiri wiwi....

i pun tak tau bila boleh kurus..tapi usaha i tak pernah berhenti...selalu buat tapi hasilnye selalu jugak la tak nampak..erm mungkin satu hari nanti..insyallah....



huhu..gem gem...


bila pakai casual..mesti nampak byk muscle...huhuhu



bila casual tu longgar..camnilah jadinya..huhuhu




i je yang gem gem...my friend yang lain semuanya elle petite..huhu



si gem gem cube menghiburkan hati...huhuhu...




sentiasa berfikir...bila nampak orang lain...kenapa aku tak kurus camtu...huhuhu


ok inilah luahan hati i yang mungkin diluah di suatu masa yang lain nnti...i yang gem gem...so to follower or sesesiapa yang visit my blog..tryla leave comment camne nak bagi i kurus...bagi i comment yang negative...i dont want the positive comment...huhuhu tapi tulah sedih..i tak sure my comment is working or not....

ok..a quotable quotes...even orang yang nampak tu gem gem..tapi dia pun ada hati and perasaan sama jugak macam orang yang kurus dan cantik....dia pun ada harga diri  dan bukan makhluk yang boleh di herdik dan dijatuhkan maruah nya dihadapan orang lain....

Tuesday, 22 June 2010

kakasyah and umeyah....


assalamualaikum....

erm i still cannot close my eyes to feel all the good dream tonite...tired but it is hard to lay myself in bed and sleep...dunno why...i didnt come..dunno why...eh dah macam lagu minah mat salih tu pulak...

hari ni i jaga my two nieces daripada 16  nieces and nephews yang i ada..kerjaya jaga menjaga ni dah bermastautin dalam diri i sejak lepas spm lagi...nk kata dah biasa tak jugak..sbb i mmg tak dikurniakan adik or ramai adik yang kena dijaga..tapi maybe i  love kids so damn much!! yeah i love kids so much...i love to hug them when i stress...i kiss them when i feel that they deserve a kiss from me...and i just love kids so muccchhhh!!


seingat i masa i kecik2 time tadika dulu pun i dah start suke budak..ada ank my cousin ni dia special...i selalu la kalau balik sekolah tadika je mesti pegi rumah mak long i and i akan main dengan dia..mungkin dia hanya duduk di kerusi baby...tapi i suke bila dia senyum...dia tak boleh gerak and hanya terlentang...tapi i suke cakap2 dengan dia..bagi dia makan..hayun kan buaian dia..and macam2 lagila..sampaikan i ingat ada satu hari tu mak dia belikan i banyak sangat coklat..mak dia cakap upah i kawan dengan anak dia...masa tu i kecik 5 tahun..i pun gembira ajelah...sampaila bila dah sekolah and i pun dah jarang tengok dia..diam tak diam..umur i pun dah meningkat and syukri (the boy) dah 23 tahun..and dia dah special so mmg dkat kerusi roda and terlentang saja..alhamdulillah keluarga dia mmg sayangkan dia and tak terbiar...kasih sayangla yang buatkan dia terus hidup and kuat lagi...erm sedih pulak..i pun dah lama tak jenguk dia...tak da kesempatan..selalu time raya saje...

ok talking about my nieces and nephew..kakasya and umeyah ni lah yang selalu tanye i soalan yang agak cepu tak cepu.. and emas tak berapa emas la..tapi agak terkedu and terfikir jugakla kadang2..hihi..seperti contoh....

umeyah : cik wiwi...bila nak ada baby....

cik wiwi : ala..umeyah la baby cik wiwi....

umeyah : bukan...kite baby mama...mana baby cik wiwi...

cik wiwi : huhu ini budak masak kicap sedap ni....( dalam hatinya berkata sambil memeluk umeyah )

                                                   () () ()

kakasya : bila la cik wiwi nak kahwin...

cik wiwi : ha? kenapa kakak cakap mcam tu?

kakasya : yelah sumer orang dah kahwin....cik wiwi naje suwang suwang...

cik wiwi : hehe ..ok kalau nak ada baby cik wiwi..nak cik wiwi kahwin...baca doa ni selalu tau...Ya Allah Ya Tuhanku..semoga..cik wiwi cepat kawen.....

kakasya and umeyah : mengeko ajela cakap cik wiwi dia tu....hihiihih



erm tulah...budak kecik pun maybe dapat observer jugak kan...ape yang bezanya kite dengan orang sekeliling dia...and kadang2 mmg penat nak jawab soalan..bukan soalan cepu mas je..soalan jongkong mas pun kena jawab pulak..layan kan ajelah....

ok the best part pasal doa yang i ajar dorang ni..boleh pulak di acquire kan sampai la kerumah and sampaila ke bilik tido diarong...ada sekali my sis in law cerita...sebelum tido dorang mmg kena baca doa..then bila doa wajib dah habis..boleh pulak dua beradik ni menyambung doa yang i ajar...and time tu jugak la my bro tanye...doa ape tu ....Ya Allah..malunye i dengan my bro...huiyo..malu tahap wonderpet yang tak dapat menyelamatkan dalam kesusahan la..huhu...malu sungguh..tapi lama2 buat tak tau sudah..hihi padahal setiap kali jumpe my bro mesti teringat cerita tu..haiyo kakasya and umeyah punye pukulan...dush!!! berdesup kena cik wiwi..huhu




nilah kakasya and umeyah...asek gurau aje..pstu tak berenti tanye soalan..adoyai...



the sisterhood....


erm tu je i nak cerita pasal umeyah and kakasya...i akan jaga dorang sampai mama dia dapat baby baru...oh dah ngantuk..ending pun melalut..gudnite.............

Sunday, 20 June 2010

emo emo emo...


salam..entry kali ni aku tengah tengok 703 yang tengah cerita pasal cantonese causine..the fusion is from china and spain...erm ape2 lah but i enjoy watching it..erm bolehla...seperti biasa kalau weekend mesti ada abg2 and kakak aku yang balik rumah..so bila dah malam camni tinggal la aku bertiga kat rumah...sunyi je rumah aku ni...dulu time aku blajar..lagi la sunyi..parents aku berdua je kat umah ni..sian gak kat dorang..anak ramai tapi semua dah ada life masing2...so tinggallah aku yang bongsu ni...anak bongsu ni orang kata manja..tapi aku bukan bongsu yang mcam tu...aku bongsu yang independent and mmg selalu mengalah...orang kata anak sulung yang selalu mengalah..tapi bagi aku and kawan kau puga yang jugak anak bongsu selalu cakap yang kitorang ni mmg selalu mangalah dalam segala aspek kehidupan kekeluargaan yang mana hakikatnya kitorang tak da keluarga sendiri lagi....

erm..sorry eh emo sket...tajuk pun agak menusuk kalbu sket...aku sedih la hari ni...sejak dari dulu aku rasa aku selalu mengalah asalkan orang lain puas hati...kadang2 aku nangis sendiri kenapa orang treat aku camne eh..padahal aku tak sampai hati nak buat orang lain sedih..mungkin orang lain tu hati and jiwa kental kot..tapi aku tak..even feature aku ni gagah perkasa tapi aku pun ada hati and perasaan..selalu gelak sengih seikhlas hati tapi orang mungkin tak tau yang aku selalu sedih....kadang2 aku terfikir yang mungkin aku diduga dengan Allah atas dosa dosa aku gak yang mungkin aku pun tak perasan yang aku tengah buat...sabar ajelah kan...sesungguhnya setiap kesusahan itu pasti ada kemenangan dan setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya...insyallah....


** awak ni langsung tak da dalam hati saya...selama ni saya cume kesian aje kat awak...
     ( sedih tak kalau orang cakap camni pada u..i pernah kena camni..diam ajelah yang mmpu 
       dibuat..sedih jugak sampai kena remark camtu...mcam2 ada dalam kepala time tu...tapi berdiam lebih baik sbb mungkin orang cakap tu rasa bahagia bila dia cakap camtu dengan i...so better i mengalah..that's the best...)




i accept everythings that HE gives me...


Friday, 18 June 2010

kenapa blog saya tak boleh post comment..kenapa ada double post...help!!

salam...huhu mintak bantuan first aid kid ke..minyak gamat ke..krim mooyah ke...kenapa blog saya tak boleh nak leave comment walaupun setting dia dah mmg kata boleh comment...kenapa blog saya ada double post..saya dah tengok dekat setting ..tapi post tu tak boleh remove..huhu sesiapa yang baca blog saya and dpat tolong saya nak cari solution boleh la hantar email wiwie_82@hotmail.com  or pegi ke fb saya..wirdawati ahmad..tolong ye sesiapa boleh tolong..huhu time kasih..cedihnye....huahuahuahua

Thursday, 17 June 2010

ahmad's family day....


salam...

letih badan tak hilang lagi..last week hari ahad family i ada buat family day..yelah boleh la consider family day sebab members of the family pun semakin bertambah dan bilangan yang single pun mmg tinggal satu je..huahuahua....kitorang buat biasa2 je..then tak jauh sangat pun..yang penting budak2 happy time cuti sekolah ni...PD is the chosen one..masuk ni dah dekat 5 kali i pegi pd..mcam dah agak hafal la jalan2 and tempat2 kat PD ni..yang beza nye cume mungkin before this kitorang byk stay kat hotel tapi for the sake of the family day..stay kat resort je...lodging ok..layanan ok and sumer pun ok..mungkin resort sedara mara yang membuat kan ok aje walaupun sabun mandi dalam shower dia bagi sabun cap kapak..kelakar gak bila first time i nak mandi..gelak sorang bila nampak sabun cap kapak..hihihi tapi apepun belasah ajelah....dah la i ni disponsor so buat2 wangi je sabun cap kapak tu ye...

ok..sampai waktu lunch..mmg dah menjadi biasa family i akan bawak lauk and nasi sendiri..setiap family akan bawk 2-3 dishes kalau travel..perut mmg tengah lapar and makan pulak kat tepi resort tu yang mengadap pantai..agak berselera gak la..memandangkan tak makan nasi jadi lauk2 yang mmg sesuai makan dengan nasi terpaksalh dibelasah jugak walaupun separuh nafsu..huhu dah la i ni jawa..lauk jawa macam masak lemak cili api nangka dengan ikan masin dan sambal ikan bilis taucu ditambah pulak dengan petai memang hard to resist la...then ada pulak ayam goreng berempah, daging masak itam, sardin dimasak dengan petai...oh mmg wallah la makan time tu..huhu ku tidak makan nasi..meratah ajelah....



ni lah keadaan family i yang mmg lapar tak hengat...best makan ramai2



abang rozen ( abang ipar) sampai tertunduk2..budak2 sila beratur ye..



ni bak and cucu sulung lelakinye..ayie..time to eat and chat after long time do not see each other



haha..cik engineer kite makan...sedap sangat la tu..



ni si edy..tengah tunggu orang reda ambik makanan..sabo sabo...


ok...lepas je makan kitorang pun check-in dekat bilik masing2...i yang tak da family ni sebilik ngan my parents..oh heavan..mcam baby techik pulak ( hhahaa boring!!! mesti boring siapa yang baca ni)...haha..tengah2 hari tu lepas solat je..budak2 mmg dah tak sabo la nak terjun ke kolam..ha beginilah keadaannye...



ok..ni yoyen a.k.a rayyan yang sexy dah bersedia nak terjun bersama power rangers and spiderman..hihi



masing2 kusyuk...18 tahun tak jumpe swimming pool...haha umur pun tak samapi 12...



cik sarah menunjukkan aksi pink swimmer nye...



ni kimi and zahin...kulit masing2..haiyo susah mau cakap...

lepas keluar dari pool je..mmg kulit mengalahkan african footballers...hitam merelit...tak kisahla..asalkan dorang enjoy..i nak turun pool..kem salam la..kang silap2 air tinggal setengah pulak bila terjun...huhuhu

lepas asar cam dah sejuk2 sket..kitorang pun ada game..sayang la jugak..memandangkan i yang organised for the game..so pic pun tak da dalam simpanan i..mungkin nnti kak yan and cik dila upload kat fb boleh la curik...bestla game tuh (yela sape lagi nak puji aku..) haha..mcam2 la game..for babies lumbe lari sambil kutip watered ballon and sweets, above 10yrs fill up water ...ha yang ni ada group..i bagi nama karipap and pecal..symbolized makanan yang sinonim ngan family kitorang..untuk yang dah kahwin, game semakin jauh semakin sayang and ikat kaki....i couple dengan kak yong tuk ikat kaki..at least ada gak game tuk yang single...pastu ada gak tarik tali..OMG dania sangat kuat..sakit bahu cak wawa..dah la terjatuh atas badan cik ati..bouncing mcam atas trampoline..haha..tapi we had a good time together.....

ok..lepas game..kitorang pun turun ke beach...yeay..berenang2...haha mcam pandai..padahal jalan kat atas pasir...selagi boleh jejak..jejak la kaki tu...floating2..haha padahal air laut tu lebih tepu..so mmg senangla nak floating..huahuahu..and mcam2 lagilah..mmg best...then tibe2 ada banana boat..sumer pun plan nak naik...sampai kena sewa dua banana..mule2 kak yati ajak i..i cakap..hihi bleh la kalau sponsor...then onye kak ce ila ayi pun di ajak..tapi ada hesitation kat situ..nthala i pun tak tau..sbb last vacation pun dah naik..so kalau tak naik pun tak pe yang kali sbb dah rasa..

then at last..kitorang naik..the second trip..mmg tak da budak kecik..and 9 of us..ok i, kak yati, kak ce, and edi..mmg stock badan mcam the biggest losers...then kak yong, ayip , ayi and kak yan...tu mmg slim and slander la..so you could see the gap la kan..i mean the gap on the weight..hihi..ok nak naik tu kena pakai life jacket kan..i dengan kak yati cam biasalah tak berapa nak muat tapi di loose kan sampai muat..huhu ok..the blast begun...i duduk belakang ayip my nephew yang belajar tahfiz..sblm bertolak baca doa naik kenderaan and bila dah start tu..mula mcam2 bunyi..i menjerit2 kunun enjoy the trip la kan..yang anak buah aku ni...berzikir2 lagi.. OMG zikir wiwi zikir..ok i pun start ikut...then suddenly..boat tu terbalik..i dah expect boat ni akan terbalik and kite akan tenggelam...i tak panik..sbb mmg dah tau this thing would happen...tapi bila timbul...eh kat tengah2 laut...OMG kite kat tengah laut..and my bro edi jerit jangan PANIK!! i mula2 nampak my sis onye sbb dia duduk belakang i..then dia cakap dia tak boleh bernafas..i dah nak start panik coz i takut something happened to onye..dia jerit kat budak boat tu suruh dia bwk naik atas...i pun jerit jugak..edi asek cakap jangan panik..sbb keadaan time tu mmg cam seram gakla...i tak nampak kak ce ila gakti kak yan ayi ayip...dorang kat sebelah sana dihalang banana...YaAllah time tu agak takut jugak...tapi kak ce mmg tak muncul lagi...tibe2 kak ce muncul tapi lagi ditarik ombak nak ketengah and jauh dari kitorang lagi..alhamdulillah edi boleh ambik kak ce bwk dekat kitorang...

ok sekarang ni nak naik banana tu balik...YaAllah punyelah susah..i pun sengal time tu..boleh pulak pakai jeans...lagilah berat...susah sangat..tapi i boleh gelak..Ya Allah mcam2 la dalam my mind..bukan ape..i fikir kesian nye orang nak angkat i yang berat seperti seekor lembu ni..oh my gosh...sampai boat man tu marah kalau gelak2 camni mmg susahla nak naik...ok be seriuos..i cube naik kan jugak..Ya Allah beratnye badan...ila onye boat man edi sumer tolong i naik berat sungguh la..i rasa seksa sangat...huhu sumer2 dah terbukak2 dah..erm nak buat camne....redha ajelah...time tu mmg sumer tlong menolong..yelah dah kat tengah laut kan..kalau tak da life jacket mmg dah drowning la time tu..life jacket i dah terbukak..alhamdullillah lengan i ni menyekat dari terlepasnya life jacket tu...alhamdulillah ada lengan yang besar ni...ada gak hikmahnya...ok bila sumer dah atas boat kitorang pun balik ke darat...sampai je...sayu je hati masing2..i rasa sedih pulak..kitorang i mean i gakti onye kak ce sumer nangis..kitrong takut tak jumpe lagi..i peluk semua yang naik tu..my bro edi pun i peluk..takut sangat...

rupnye the rest of the family mmbr mmg cemas tengok kittorang..paling sedih mak..dorang cakap..mak yang tengah duduk boleh bangun tunjuk kat arah kitroang and pegang dada and istighfar byak2..yelah dah 9 orang kat anak menantu cucu dia..sumer pun kat darat cemas...my niece dania and sarah dah start nangis2 sumer..alhamdulilllah kitrong selamat....bila naik and time byr..boat man tu cakap...banana tu mmg tibe2 terbalik..sbb ombak terlalu kuat petang tu..oh bahaya betul..boatman tu pun panik sebenarnya...dia mmg tak sangka boleh jadi mcam tu...hei mmg tragis...masa kat bilik..mak cakap..mak risau sangat..yang dia ingat i ...mcam manalah wiwi..mak mmg paling risau wiwi..dah la badannye berat..kalau lemas mcammana wi...huhu mcam2 la yang mak cakap...sedihla...apepun tu mmg pengalaman tragis yang tak boleh nak lupe..kat situ la kite nampak bonding kitorang adik beradik..sama2 tolong menolong...alhamdullillah ada edy yang mmg bertindak yang paling macho hensem tahap superhero la time tu...tak kecoh cume tegas cakap JANGAN PANIK and selamatkan sumer orang..huhu i love my brother so much!!

ok..lepas peristiwa banana boat tu..malam tu kitorang ada bbq pulak...kat resort ni bbq, breakfast and lunch kitrong mintk dorang sediakan tuk kitrong..so senangla..datang makan and enjoy....malam tu bbq and ada lucky draw...so enjoy the pics okay...



ok i jadi minah kipas rupenye..hihi



astaghfirullahhalazim..buat ape ni? menonggak ke...




onye and kak yong..mangsa kejadian banana juga...



cepia and wais..best friend forever...



oh minah abc jugak i malam tu..hihi padahal kedai ni tutup...

ooopss..jangan salah faham ye..pic yang menonggak tu bukan minum ape ye..tu drinks nama dia HOFFENBERG...non-alcoholic beer..sapa yang pernah rasa barbicans dia tau la..tapi yang ni kurang manis sket...ada byk perisa..delima, mango, orange and etc..kalau nak order boleh la contact i ok..sebotol RM4....ni serious ni...betull...

ok...rasanya itulah saja i nak cerita pasal family day ni..last year kitorang buat kat chamang waterfall, next year tak tau lagi..any suggestion?? ape i nak cakap kat sini.the bonding in the family is very important..sumer ups and downs mmg kite share same2..especially bila time susah...dari situ kite tahu yang air dicincang mmg tak kan putus...from the trip i learn a lot about my family...i love my family so much...

lepas dari PD ktorang pegi kuantan melawat kak no..kak no tak dapat join trip ni sbb dia baru transfer kuantan and tak boleh cuti..takpe next year kite buat wallah lagi and kak no and family boleh join...insyallah...

ok last sekali i nk cakap..LOVE YOUR FAMILY...FAMILY COMES FIRST...



Wednesday, 16 June 2010

off to temerloh part 2...




Salam..ok seperti yang dijanjikan ...i akancerita my trip to yana's wedding...semangat nak ke temerloh pagi sabtu 5 june tu disertai dengan sarapan dinner punye leftover semalam..satay subang yang OMG Allah saja yang tahu betapa i menikmatinya..sarapan satay beb..mana tak heavan walaupun semalm punye..hihi..ok ok..we ( me and my niece) begun our journey around ten from home...smapai je lebuh raya pantai timur kat gombak tu..mmg dah jem..haiyo mmg redah ajelah...my niece cakap ramainye orang nak g kawen kak yana..haha mungkin betul..sbb bila sampai temerloh husband yana, beger cakap sepupu dia ada yang patah balik nak ke temerloh..mmg ramai..slow moving smpailah genting..tapi biasalh..i dengan my niece mmg enjoy je kalau hal2 berjalan ni..mmg semua benda pun cerita la..kalau boleh buat shout out kat kete kami..mmg penuhlah...boleh bayang kan tak? byang kanlah..ala boring la kalau tak dapat bayang..berangan la sket..har har har..



haha..oklah tak nak merepek lagi..so ini lah pictures yang i dapat ambik dengan the king and queen of the day..hihi....


ok nilah yana dekat pelamin..masa i datang tengah sesi ambik gambar..i pun menyibuk la sket..tapi nampak kecik pulak pic ni..almaklumlah pakai phone aje..apepun yana nampak sangat berseri..



ok ni pun pic i dengan pengantin jugak..haha boleh pulak buat peace..kire peace for yana la..peace peace peace..hihii



hokkay...ni pulak dekat bilik pengantin..hihi kuch kuch hota hai....



ok ni pulak one of the hantaran from beger to yana..i sempat jugak rasa..hihi tak malu kan i..tapi tak pelah..lalala...i makan masa borak2 dengan pengantin..mungkin i pernah kuar minum dengan yana and her husband..so tak kekok la nak borak2 and bengong2 dengan dorang....



haha..ni yang best sekali..i ada mintak gak benda ni kat pengatin..tapi manggis kat atas tu je yang dapat..huhuhu..haha..best kan kahwin..hantaran pun best...ape mintak pun dapat...hihihi

haha..ok tula some pictures yang i dapat ambik dengan pengatin...ok cakap pasal misi sirih pulak..alamak..misson not accomplish la..sirih ada time tunang da..kawin sudah tarak bawak..haiyo kasi potong la ini mcam...haha...tak kisah la tak da rezeki nak rasa sirih orang temerloh...hihi

bestla pegi wedding yana sbb dapat borak2 dengan yana..ni first kawan i yang luar dari selangor and kl yang i pegi...i sangat happy bila tengok yana sanding..and teringat macam2 bila i hidup dengan yana kat utm..especially time naik moto dengan yana balik dari buat pasport mmg basah lencun sampai kasut i boleh takung air hujan...that was the first experience i naik motor and basah lencun..yana mmg sampoi...to yana..wiwi doakan yana semoga bahagia hidup berumahtangga dengan beger hingga ke akhir hayat..nnti kalau wi datang terengganu boleh pekena bak kata beger ICT ( ikan celup tepung)..hihi

ok you guys..thats all my story about off to temerloh part 2..........................hahahah

Thursday, 10 June 2010

nampak HALAL tapi rupanye HARAM...

salam...i'm upadating my blog after watching the forum perdana at RTM 1...sejak duduk rumah ni, alhamdulillah byk pengisian nurani yang i dapat..syukur alhamdulillah i dikurniakan perasaan ingin tahu pasal hal2 agama islam dan masih lagi menuntut ilmu islam untuk menyeimbangkan hidup didunia dan akhirat..insyallah...

ok based on the discussions, there were a few topics caught my attention which i think they are really connected to me...o before i futher discuss, the panels for tonight were people from JAKIM and Persatuan Pengguna Islam...so mmg valid la ape yang dibincangkan and i yakin dengan ape yang dikongsikan...

erm hal pertama yang i nak share dekat sini..pasal kaler mengaler rambut..dulu isu ni hangat jugak diperkatakan..ada yang kata halal and ada yang kata tak halal..halal untuk inai sahaja..inai tu pun yang kite buat sendiri..blenderlah daun2 inai tu..pastu letak kat rambut then balutla dengan shower cap ...haha..dulu i mmg selalu buat..ni semua pengaruh dari my sis..tapi okalah sbb halal and jimat..duit satu sen pun tak kuar..hihi

ok back to HALAL cert..actually untuk produk2 kaler mengaler rambut ni mmg JAKIM tak keluarkan pun sijil..menurut ustazah tu mmg byk syarak yang perlu dipatuhi and bahan2 tu pulak byak yang tak ikut spec islam dari segi bahan malahan proses..so sesiapa yang nampak logo halal dekat produk kaler mengaler tu mungkin logo tu adalah bukan dari Malaysia (JAKIM)  mybe dari selatan thai mahupun bombay..huhuhu..seram gak kan..i dengar nama negara tu dah 99% kewas wasan nye...so you guys better watchout pasal kaler mengaler ni..kalau teringin gak nak nampak rambut kite tu ada kaler..ambik gambar and photoshopla..sumer kaler pun boleh..asalkan air wudhuk kite telus kedalam diri and sanubari kite..sekaligus membersih serta menyucikan hati dan diri kite...insyallah...

isu yang kedua pulak pasal air mineral yang dijual..almaklumlah i mmg suke minum air especially air kosong..mmg dehidrated la kalau tak pekena air kosong...ok air meneral ni akan melalui byk proses before ia suci and toyyibah untuk diminum..so kehalalan nye sangat penting..so sekali lagi halal cert from JAKIM tu penting..kalau lain2 negara tu still lagi di ragui sbb proses dia or bahan yang diguna tuk disuling mungkin ada benda yang tak halal..erm payah jugak kan..air pun boleh jadikan was was..yelah terlalu byk produk dari luar yang masuk kat negara kite ni..so siapa yang boleh dipersalahkan? kerajaan yang terlalu longgar undang2 nye or kite rakyat malaysia yang mungkin lemah nak hasilkan produk kite sendiri untuk keyakinan pengguna....erm think about it!!

dalam discussion tu jugak ada sentuh isu nama2 produk ni yang mungkin mengelirukan pengguna yang menyangka benda tu halal...sontohnye BAK KUT TEH..erm kalau sesiapa tak perasan or tak tau..bak kut teh ni maksudnya sup ba alif  ba ya...pengguna tu nampak produk ni ada cert halal..dia pun try..nauzubillah sah sah nama dia menyerupai diva itu..dia boleh try..haiyo kena lebih kan sketla your circle of friends tu bro...at least we could learn the other culture..erm..so you guys hati2 jugak ye dengan nama...mungkin nama haram tapi ada cert HALAL...bak kata nabil..lu pikirlah sendiri!!


ok..isu ayam pulak...haiyo..kiri kanan semua ayam..kfc - oh sangat mengancam hot spicy itu...McD - oh i cant resit the spicy fried chicken...nyum nyum...tapi kan..kite pun tak tau macammana  ayam tu disembelih..betul ke ikut hukum syarak islam? oh susah nak jawab...i pun tak da jawapan untuk itu sbb ayam tu dah jadi part of food yang mmg kite makan..tapi kan kalau ada best way to get the good source ape salahnye kite cube...kalau bela ayam sendiri insyallah mmg halal..tapi kalau tak dapat bela camne? kenalah beli kat pasar or mana2 yang you guys yakin dan diyakini halal...kat sim ni i nak share ada satu kedai ni..dulu sebelum sorang pakcik doktor ni bukak kedai, dia jual ayam secara online...ayam herba yang dijaga mengikut cara hidup islam sebagai seekor ayam...then mungkin ramai permintaan dia pun bukak kedai ( eh wiwi kau cakap la terus nama kedai dia, lagimau bukak sejarah pakcik dr tu)...haha ok nama kedai dia Az-Zain..i first visit dekat Taipan, Subang..then ada nampak dekat Pulai, Johor...dkt ampang ada tp not sure which part and ada dekat Puncak Perdana, shah alam gak...try la dia punye ayam..mmg kite rasa yakin dengan ayam dia..kalau you guys try mmg akan rasa beza...ayam dia tak hanyir and lemak2 dia pun tak byk..mmg rasa suci..dia akan jual in frozen form..kalau you guys ada rasa was was tapi teringin nak makan ayam, tryla ayam az-zain dr zainol...hehhe i dah macam marketing exec az-zain plak..using blog as one of marketing strategies...hihihi

ok i rasa enough tuk entry kali ni..ustaz tu ada cakap...kite patut bersyukur menjadi seorang islam kerana Allah telah menetapkan dan menerangkan yang mana Halal dan Haram...segala yang halal adalah yang terbaik tu kite dan segala yang haram itu mmg akan memudaratkan diri kite, agama kite serta keturunan2 kite...so bersama2 lah kite mencari keredhaanNya dan sentiasa bersyukur dan bertaqwa atas setiap sesuatu yang telah ditentukan oleh Nya...insyallah
....

Friday, 4 June 2010

off to temerloh part 1...


salam...ok..tomorrow i'll be off to temerloh to celebrate my ex-rumate's wedding...wah i rasa tak sabar pulak...yana tak tau ni i nak datang..hihi..daripada cuti hari tu..ni lah baru i nk pg jalan2 luar kl and selangor...bestnye..i akan pegi dengan my ever dearly niece cik dila a.k.a cik engineer yang melompat!!..haha..

update entry lepas baru je balut hadiah untuk yana esok..hihi camne eh orang pahang punye wedding..tak sabar rasa nak jumpe yana..ambik gambar..or maybe i nak curik sirih dia..haha nak tau kenapa i nak makan sirih dia...jeng jeng..my mom cakap..maybe in superstitious but i rasa seronok pulak bila buat..hihi at least i rasa jugak sirih tu macamana..my mom cakap..kalau kite nak jugak naik pelamin...ambik la sirih pengantin tu, makan...insyallah ada rezeki jodoh kite semakin dekat dengan kite and kite akan mengikut pengantin tu..maknanya..tak lama lagi kite pun jadi pengantin..hihihi....yeke? betul ke? dah berapa lama dah cube? hihi tu mesti soalan yang ada kat dalam kepala korang sekarang...hehe..i pun tak tahu..kalau pun sirih tu tak mujarab dalam hal jodoh menjodoh ni..tapi at least i makan dapat la sikit utk kebaikan dalamam sebagai seorang perempuan..hihihi

oklah ye..nnti dah balik wedding i cerita lagi....



ha..nilah yana my ex-rumate...nnti i letak pic yang dia pakai wedding dress pulak ye..hihi


bubbye..assalamualaikumm...haha i happy cause ramai my friends dah kahwin..erm nnti my turn ( tak tau zaman bila) mesti meriah datang dengan suami and anak..hihi congrats to yana!!!

Tuesday, 1 June 2010

risau + gathering + bambang + donut = i love my mother so much

salam ...u guys pernah tak rasa risau...i risau la..dapt ke kerja..even i scholar tapi hari tu baca balik perjanjian penempatan and jaminan kerja tak semestinya di bagi...risaula..ape perlu di buat? baru tadi i isi borang online GST pastu i rasa takut pulak...takut macam ada double application..tapi apepun i rasa kpt come first..smalam baru hantar borang...harap2 tak da apelah...Ya Allah permudah kanlah segala urusan ku...permudahkanlah Ya Allah...

dari minggu lepas mcam2 gak aktiviti i...cume moments tu tak dapt nak letak dalam blog..cable tertinggal sudah...so the very the wordy my blog ni..boring la tak da pic kan...huhuhu

hari sabtu lepas i kuar gathering dengan my primary schoolmates..best sangat..yang datang pun mmg geng i masa sekolah dulu..so i gossip punye flow pun sama and sangat hot!!..hahaa..thanks to zai, ehsan, zaliza, ajun and zu..korang mmg best..nextime kite buat lagi eh...sup isi ketam tu sangat sedap!! disebabkan tak dapat makan ketam cili petang tu..malam tu i pegi ngan my sis...wah sangat fresh and sedap giler dia punye ketam...korang datang la rumah i..dekat je dengan pantai jeram yang digembar gemburkan itu..nnti i bwk g sana..seafood mmg best and murah....

ahad pulak..hari yang i jumpe bambang...bambang ni my long lost friend i kenal dia masa form 6 dulu..dah dekat lebih 5 tahun la i tak jumpe dia..tapi ada gak contact2..mcam tersentap pulak bila bmbang tegur i dekat pasar di pagi yang sangat hening...tak sangka i jumpe bambang...haha mesti bambang tersentap gak  tengok i dah semakin gem gem..hihi tak pelah nak buat camne..hidup i dah jadi macam2..hihi

and..hari ni pulak..i rasa sayang sangat my mak dekat i..huhu..hari sabtu lepas..onye and gakti ( both of them are my sisters) ada buat kuih donat..i suka donat yang buat sendiri..sbb i boleh makan dengan brown sugar...sedap mmg tak hengat la kalau makan donat dengan brown sugar..i suke sangat..tapi time dorang tengah buat tu i dah nak keluar dengan may schoolmates tu so tak sempat la nak rasa...then bila balik...huhu cedih nye..my niece dania dah termakan yang ditinggalkan untuk i..huhu rasa nak nangis..so jilat aje la tapak tangan...lepastu i cakap dkt mak.." mak nnti ajar wiwi buat donat ye..tak sempat nak mkan hari tu"...huhu agaknye mak i kesian dekat i..then hari ni petang mak buat kan donat untuk wiwi..wiwi ingat mak turun dapur makan petang..tapi rupenye buat donat...huhu terharu sangat...so lepas solat maghrib i pun goreng donat tu..dapatla makan dengan brown sugar...mmg sedap tak hengat!! ditambah pulak minum dengan air berry sunquick yang baru tu...oh i love my mother so the very the much!! muah muah!!

so these are my stories for this entry..so siape yang singgah blog i..jangan lupe buat donat and lumur kan dengan brown sugar...hihihi


soft brown sugar for the donuts...



the home made donuts with soft brown sugar covered...yummy!!

chow!!