Friday, 30 July 2010

friday with wiwi..

assalamualaikum...

hari ni i still lagi dekat subang rumah gakti..sofia pun alhamdulillah beransur pulih cume kesian setiap kali makan ubat dia akan meronta2..tadi i rasalah ubat TAMIFLU tu..ya Allah memang pahit tahap ho liau..patutla sampai mcam tu sekali..tamiflu tu actually in form of tablet tapi my sis dilute so senang nak bagi sofia makan...seksa jugak sbb sofia used to be a very obidient girl bila makan ubat tapi kali ni mmg dia pun surrender..penat agaknye asek kena makan ubat aje....apepun alhamdulillah i dah dengar bebelan sofia yang dah rasanye dekat seminggu i tak berapa nak dengar...

tadi sebelum zohor i balik jeram kejap..nak ambik mak and bak datang subang sambil tu i nak ambik dokumen tuk interview next week...bila call kpm dorang cakap boleh datang and bila call kpt orang tu cakap tak payah because at the end of the day i akan kena ikat dengan kpt...cik kpt tu cakap..u will gain some experiences from the interview if you attend it..tapi kalau u pegi jugak mungkin u akan lenyapkan peluang orang yang boleh ambik tempat u tu...tapi betul jugak..i kan dah terikat so bagilah peluang tu pada mereka yang layak tuk diambil...so next week dok diam2 jaga sofia sampai sembuh..insyallah..to all my friends..all the best for the interview..an advice from a friend of mine..ex-kpm holder..the interview is only meant for those who are non-sponsored but insak is for everybody..soalan pulak biasalah current issues and more on your views about yourself and why teach? all the best to utm's teslians 06-10...

patah balik ke subang dah maghrib..gakti pun masak sup daging..sedapnye gakti masak..kenapa kalau gakti masak mesti mmg sedap..padahal simple aje...dalam hati i selalu cakap bestnye jadi gakti and i pun mmg selalu menzahirkannya pada gakti...hidup dia best aje..dulu masa single mingle dah round satu dunia..bak pepatah gakti..starbuck belum sampai malaysia gakti dah minum wi ..orang belum pegi paris gakti dah kena cium dengan mat salleh kat sana wi...and the list goes on...sampaila dia cakap..dah selalu sangat travel sampai gakti tak tau nak beli kasut and handbag kat malaysia ni..mcam tulah kerapnye dia berterbangan..and i pun merasalah dulu masa time sekolah i dah pakai2 dah perfume mcam eliz ard yang sunflower tu...chanel n5 ..kalau body shop tu i rasa i cam dah tak boleh pakai dah white musk and dewberry tu...and kalau jam..swatch benetton drakkar and ape lagi i tak ingat...and t-shirt mmg pelbagai sampaikan ada satu makcik cleaner kat hostel dulu rembat..aiyo dasyat betul makcik tu..tapi tak sampai hati nak mintak sbb dia tengah pakai...huhuhu..

tapi tu semua dulu..sekarang..gakti mmg sangat sempoi habis..tengok pun biasa je..gaji ribu raban pun tetap setia dengan wira yang i jahanamkan spoilernye ituh..kasut mmg kat office selebihnya selipar jepun oren..baju pun t-shirt and seluar hitam yang mcam spandex tu..mmg sampoi habisla...handbag lagila..selalu complain yang handbag yang dia beli kat malaysia ni menyusahkan...aiyo i pun tak tau nak cakap ape...i cume tau jeram je..tapi ape yang i tau i nak nak jadi mcam dia..kerja bagus tapi orang tak tau..duit banyak tapi orang nampak sengkek..sbb dari situ kite tau orang yang dekat dengan kite tu pilih bulu atau tak...kadang2 kesian gak kat gakti yang orang yang tak kenal mmg pandang sebelah mata je kat dia..tapi dia tak kisah..bagi dia..tu semua kerja Allah and it is beyond her concern....lagipun kitorang ni bukan dari background yang kaya..back to basic la kan..berpijakla di bumi yang nyata...erm i dah merepek sampai cerita pasal my sis pulak ni..ni kalau dia baca blog i sure i duduk bersimpuh disudut rumah sambil tersipu2 ni..oh malunya!!

eh dah lewat malam rupenye..hehe..suddenly i miss jizan...i dah lama cuti tapi tak sempat lagi call or jenguk jizan..huhu..erm oklah..kat bawah ni sebenarnya yang menjadi benak dikepala i...

  • kenapa jual air kelapa time orang solat jumaat bang?
  • kenapa tak ada orang lelaki tolong bila ada mamat ni kereta rosak kat tengah jalan..mcam weird pulak kalau i and gakti berhenti nak tolong..??
  • kenapa jaga kat malaysia sekarang ni bukan orang malaysia..gakti nak u-turn je..siyo..mesti ada communication break down...??

erm..and a cooking tips to share...

  • kalau tak ada daun sup..boleh guna daun ketumbar sebagai pengganti..akar ketumbar tu diketuk and dicampur sekali dengan bahan lain buat sup..daun dia pulak boleh dicampur kedalam sup...i ingatkan sesuai untuk tom yam je..tapi sup pun wallah...
oklah...selamat malam..thank you for visiting my blog..live life cool and live life to the fullest..!!



oh sedapnye durian....sedap sedap sedap dan terus sedap...auu!!

assalamualaikum...

Thursday, 29 July 2010

the first and the last

assalamualaikum....

hi everyone..how are  you guys doing? i hope you do enjoy my writing, do enjoy everything that i mumble about, and do enjoy peeping my very own unexplanable blog...huhu what is actually happening to my blog ( boleh pulak ada double posting kat bawah ni) which totally annoyed me, cracking my head on how to destroy it and absolutely really totally get on my nerve...hei..entahlah..at least my blog could be different to the other blogs that i followed and i peeped..ngeh ngeh ngeh...

ok..enough said about the choco loco blog of my own...

erm ..it has been quite some times i did not update my blog..busyla..mcam2 jugak berlaku...hehe mcam2 berlaku tapi best....

hokkay...last sunday i went to jaja's wedding in meru..gakti, onye and family, and kak yong accompanied me...we thought that we could reach there by the time pengantin tengah sanding..tapi terlepas pulak...so jumpe jaja terus..peluk2 cium2 sket..yelah skarang kenalah sket tak mcam masa student dulu..she's taken ok wiwi..hehe..then we all pun makan..Ya Allah dah la kitorang ni anak jawa..datang pulak kat kenduri orang jawa..makanan memang best...ada masak lemak pisang, sambal goreng ada petai pulak tu then ada ayam goreng yang sedap, pastu ada pulak pecal sayur..erm susahla nak cakap hal2 makan ni..kalau orang dah suke makan mcam kitorang ni...bak kata orang jawa...mangan wes ora noleh noleh..haha sape yang skodeng ni anak jawa pahamlah....hehe pastu jaja datang kat kitorang..best even kejap dapat gak borak dengan jaja..yelah dah dekat 4 bulan tak jumpe jaja..sedih pulak tengok jaja time tu..pasni mesti susah jumpe..apepun to jaja..i wish u happy happy happy happy happy and happy...ok these are the dramas...



ni lah jaja a.k.a yuzaimi yazid..



i should put a wider smile for this pic...
i love the pic anyway =).. 



we are the gossip folks...ngeh ngeh ngeh...

ingatkan nak datang kelantan kat rumah jaja..tapi apakan daya rezeki ku sampai ke meru saja..apepun jaja, again i am so happy for you..i wish that you and your hubby will be showered by all the love and bless of HIM..insyallah...ameen..

ok..leps citer best jaja..i move on to the other side of story which is quite tragic yet adventerous for me..hehe yeke..yelah..bacalah dulu beb!!

since habis belajar i only miggled with my family and maybe just a small number of friends who i mainly attached to and things that happend only around the circle..i ni dha mcam wonderpet yang lone ranger..membantu kakak kakak yang di dalam kesusahan..last week hari jumaat i kena jaga sofia demam...badan dia agak panas tak turun2..yang peliknya dia mmg sangat aktif..bercakap mmg tak berhentilah.then malam gakti bwk pegi jumpe dr dia..dr cakap if the fever still high until sunday..she should be warded..gakti tak nak masuk hospital lagi sbb last month sofia warded because of the influenza A..kesian budak kalau masuk hospital...tapi...kepanasan tu berlarutanlah sampai hari selasa..isnin gakti dah cuti then hari selasa mmg kena bwk la pegi hospital...lepas jumpe dr je sofia had to be warded..sampai dkt emergency room je kena ambik darah and x-ray..time tu semua pun panggil i puan la...hehe tak kisahla belasaha je..time ambik darah tu mmg la buat i sedih..i tau betapa sakitnye ambik darah tu...huhu i nangis tengok sofia..dia pun nangis..alhamdulillah kejap aje..sepanjang tu mmg sofia peluk aje i..even bila dah masuk bilik pun dia peluk je i..dia cakap..kenapa adik detat cini cik wawa...i cakap..adik nak baik tan, doktor nak bagi adik ubat biar baik..sian sofia..dia sampai cakap..adik tak nak..adik tak nak baik..adik nak balik umah..adik nak mummy..

sian dia..sedih la time tu..i rasa risau sangat kat dia..i afraid if she had  been infected by any serious ailment..then tunggu blood test negative semua dengue ke ape ke cume positive H1N1..Ya Allah takutnye mendengar..tapi dr cakap tak berapaaa serius sbb dia aktif and demam pun dah kurang..alhamdulillah...ni i summarize ajela cerita dia..nnti nak tulis byk2 you guys pun boring nak baca..since i ada juga attached dengan sofia i pun risau kalau i infected..tapi alhamdullillah ok...im free from H1N1...barulah i tau mcam tu rupanye h one n one ni bila menyerang..tapi gakti cakap yang masa dulu tu dia lagi teruk..mmg collapsed habis..lemah sangat dia beza sket ngan yang kali ni..cume panas...and rupenye sofia got hers from the dad..my bro in law mmg demam and sebenarnya h one n one yang tak berapa serious..kalau nak cerita pasal h one n one menurut dr yang kat hospital tan sri eric chia ni mmg byk la..





sian sofia..alhamdulillah spongebob tolong i jaga sofia time ni..



ni sarah a.k.a lala dan haiwan ternakannya..

ok..before i leave...to all readers...do take care of yourself and your loved ones...things that happened, happened for reasons....be wise, be patience and be critical....

assalamualaikum...



Wednesday, 21 July 2010

Hikmah Sujud....

Assalamualaikum...

Tatkala menunggu azan isyak berkumandang..
Mata dan hatiku terpaut kepada sebaris ayat...
Ku dekat, ku hampiri dan ku capai...
Oh..ternyata kuasa untuk membacanya membuak buak...

hehe..amacam..boleh jadi penyajak tak..haha..tak dalah..sejak cuti ni i sempat jugak membelek2 buku buku and megazine2 yang i beli masa jadi student dulu yang tak sempat i nak baca..so ada masa ni boleh la buat sikit2...you guys mesti pernah dengar nama majalah solusi..majalah ni bagusla..byk sebarkan info mengenai islam..lebih kepada motivasi dan juga fardhu ain...penulisnya mmg orang2 yang hebat yang selalu membicarakan islam kepada umum..dan diusahakan oleh telaga biru..

ok..dekat dalam ni ada cakap pasal sujud..hikmah sujud..so i rasa i nak kongsilah kepada followers and kepada sesiapa yang melawat kepada blog i ni....

baiklah..sujud ketika solat ialah waktu yang paling hampir antara seorang hamba dengan Allah S.WT...Allah berfirman dalam surah al-Hajj ayat 77 yang bermaksud.."Hai orang yang beriman, rukuk dan sujudlah.." dan sujud  sebenarnya tidak dinafikan mempunyai beberapa manfaat dari segi perubatan, antaranya :

  •  melegakan sistem pernafasan ( relieved congestion for breathing )
  • mengembalikan kedudukan organ ketempat asalnya...

ok..dalam article ini juga..ia menerangkan bahawa semasa kite bernafas ketika sujud..

  • kite sebenarnya dapat membetulkan  buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya..aiyo..buah pinggang kite lari alignment rupanya..seram jugak ni dengar....
  • kite juga especially kaum hawa, dengan sujud kite dapat membetulkan bahagian peranakan yang jatuh (fallen bond womb )..peranakan jatuh ni yang i selalu dengar bila wanita ni terlalu aktif dengan aktiviti lasak..sampai peranakan boleh jatuh and i ada dengar jugak kalau peranakan jatuh..cam susah sket nak dapat baby bagi orang2 yang dah berumahtangga...wallahualam...
  • pastu dengan sujud boleh melegakan sakit hernia..i sendiri pun tak berapa pasti sakit hernia ni in details..tapi kalau u guys nak tau boleh la click kat link bawah ni ye...PMR ( Pusat Maklumat Rakyat)..bak kata pepatah..dengan ICT semuanya mudah....hehe
  • then dengan sujud juga mengurangkan sekit senggugut bagi wanita ketika haid...
  • melegakan bahagian paru-paru daripada ketegangan...
  • mengurangkan kesakitan pada pesakit appendix atau limpa
  • sujud juga sebenarnya adalah kedudukan yang paling baik untuk berehat dan mengimbangi lingkungan bahagian belakang tubuh..so kalau kite solat lima waktu pun maksudnya kite dah membantu merehat kan bahagian belakang tubuh kite kan..kire streaching jugak la kan..em bagus bagus..
  • bagi orang perempuan pulak lagi..pergerakan sujud itu juga sebenarnya menggerakkan otot untuk menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar dari sakit buah dada...wah ni very good info for women kan..especially to mummy, mama, ummi , bonda, mokmek, mak and etc....
  • sujud juga mengelakkan pendarahan otak jika tiba tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut, akan terhindar penyakit seperti apoplexia rupture of blood vessel..seram jugak ni kan...huhu


tak sangka kan..banyak juga hikmah disebalik sujud ni...ketahuilah bahawa sujud adalah antara gerakan terbaik dalam byak2 gerakan solat kite..dan dalam islam ada beberapa jenis sujud..ada sujud dalam solat, sujud syukur dan sujud tilawah...beza setiap sujud tu mungkin i akan dapat kongsikan di masa hadapan..insyallah...


sebenarnya i pun tak berapa pandai hal selok belok agama ni..masih mencari cari ilmu..tapi entry kali i rasa nak kongsi satu ilmu yang baru i dapat..jadi sekiranya ada kesilapan dalam entry ni..jangan simpan rasa tu kalau nak perbetulkan saya...insyallah saya boleh terima....



ok sama samalah kite menunaikan rukun islam kite yang kedua..sesungguhnya solat itu tiang agama..dan hadapilah segala dugaan itu dengan SABAR dan SOLAT....insyallah...





Tuesday, 20 July 2010

reality bites..

assalamualaikum...

well i feel a little bit lonely for this past two days..i lost all the sound effect made by my cute adorable yet noisy nieces and nephews...kakasha, umeyah, zahin and rayyan....they went back to their home sweet home after 3 weeks resting with their newborn baby sister...and now..i am watching halaqah at 119 channel...they are discussing about the  abandoned baby...sadly to say that in our country..there are scores of babies abandoned..why does it happen?? it is because the scores could be accepted as one of the good statistics to show that malaysia is a well-develop country...erm entahla..hal ni susah nak dibendung and puncanya mmg susah la nak cari..

most of the babies were left in secluded public places...toilets, rubbish dumps, and even by the road side ( hello kau nak baby tu kena lenyek ke!! bodoh!!)...presumely in the hope and expecation of the stupid fellows that a kind stranger or a monkey ( ya i bumped into an email on the illustration of a monkey holding a baby..telling the other troop that it is easy to have a man baby nowadays..OMG !! )  will find the child and ensure its well-being...but alas...they are dying of dehydration, or even being eaten ..by the wild dogs..or ants..huhu sian baby...
normally the problem is..of course...the shame of being an unmarried..many young women hide their pregnancies from their families, perhaps get no support from the baby father..and for them the only option seems to be give birth in secret and then dump the baby somewhere...and trusting that the baby will be found and looked after..kesiankan...i wish i could meet them and give some words of advice...some parents forget that they have son..they are more worried on their daughther..tapi tak taula..kalau tak da angin masakan pokok bergoyang and tepuk sebelah tangan tak mesti tak berbunyi...susah jugak..bila dah sayang cinta mmg ada sesetengah sanggup buat ape saja..i pernah baca satu artikel ni..perempuan akan lebih cenderung melakukan hal "tu" sbb sayang kan lelaki..but men are for the sake of thier lust..nauzubillah...i rasa takut pulak cakap hal ni...kesian jugak dengan perempuan..habis madu sepah dibuang..and lelaki akhirnya akan cari perempuan yang lebih baik and suci untuk dijadikan isteri..kesian perempuan lagi...erm lu pikir la sendiri!!
 
oklah...from the halaqah..they did mentioned that..we have to back to the basic..we have to educate our children or our youngsters...with 7P's but i only managed to catch up only 4....
 
 P 1 - Perhatian - ibu bapa harus beri perhatian kepada anak2 supaya mereka tidak merasa 
          terabai...perhatian dari segi kasih sayang, pelajaran dan ilmu pengetahuan dan perkara asas untuk
          menempuh kehidupan...
 
P 2 - Peluk - peluklah anak2 mu sebelum orang lain yang memeluk mereka..ustaz tu cakap pelukla anak
         kamu sebelum bf/gf dia yang memeluk nya...sebelum mat rempit/cikaro yang memeluk
         mereka...peluklah mereke sebelum mereka yang haram memeluk mereka...
 
P 3 - Puji - pujilah anak 2 mu..kerana mereka akan merasakan yang mereka sentiasa dihargai oleh kedua ibu
         bapa dan keluarga...
 
P 4 - Pendidikan - berilah pendidikan akhalak dan agama...agar mereka dapat membezakan mana yang baik
        dan mana yang salah dari segi agama dan kelakuan sebagai seorang muslim......
 
erm rasanya boleh diapply kan..kalau kite belum jadi parents pada anak2 bujang mungkin ini boleh jadi peringatan kepada diri kite sendiri dan adik2 kite jugak kan...susah jugak kan tugas parents ni...tanggungjawab mmg byk....
 
oklah ye..i guess i have to go now...renung-renungkan dan selamat beramal...
 
Ya Allah ya tuhan ku..ampunkanlah segala dosa-dosa maksiat ku..sesungguhnya terimalah taubat ku ini..amin yarabballa'lamin...

Thursday, 15 July 2010

erm back to basic....

assalamualaikum....

hello everyone..i hope you guys feeling great and satisfied with the world cup result..hehe tak sangka kan Spain menang...menangis tak berlagu la mereka2 yang giler fanatic dengan german, argentina and belanda...yelah bola tu satu yang mengejarnye dekat 28 orang..masing2 ada taktik masing..apepun for malaysian..memang menang sorak ajela every year...no much comments on that..i pun anak jati malaysia..main bole ke futsal ke jauh sekali ..tapi i used to become a fan of arsenal and watched a lot of their games before.then taula sikit2 pasal bola ni..lagipun time tu ada sorang footballer ni..jose antonio reyes yang sangat hensem..hehe i suke tengok dia...

 and i used to sokong france because of the thierry henry yang selalu jugak buat hat-trick score..tapi skang, france pun cam tak berapa nak mengancam...sampai balik negara pun naik plane kelas economy..erm what to say?!! masa world cup 2006 boleh katakan i tengok jugalah.italy menangkan.....world cup 2010??? erm tengok2 buah ajelah....separuh nafasku terbang...hahaha..

ok i bukan nak cakap pasal world cup..tapi i nk share dengan u ape yang i baru baca kejap tadi..i selalu jadi stalker blog2 orang ni..and ada sorang blogger ni ..dia punye opinion pasal jodoh ni mmg sangat ok..i could agree with him...he stated that for guys kalau nak senang dapat jodoh..kerjalah bagus2 and wanita akan mudah terpikat dengan daya usaha anda yang bijaksana serta pandai menjaga wanita tersebut..and kalau yang perempuan pulak..dia cakap..jagalah tubuh badan anda..biar nampk cantik..pasti akan ada lelaki yang tertarik...ohho..i bila baca part perempuan tu i terus ingat hal lama..haha..mmg betul la kot kan...haha terkena batang hidung sendiri...i could agree with u la mr blogger...

generally, mestilah girls akan pergi ke guys yang mmg nampak boleh jaga kita..back to basic, it is all about money and with money a lot of things we could do..tipulah kalau duit tu tak penting tapi cinta sayang tu penting..porah!! hipokritonye orang itu bila cakap camtu ye..haha i dah selalu sangat nampak orang2 yang dah kawin2 ni...duit tu penting..yelah nak beli susu, pampers, byr maid lagi, yang beli stroller lagi..aiyo semua pun duit..lagi la kalau yang brand conscious...susu kalau tak enfagrow ke tak boleh...pampers tak mamy poko ke huggies ke tak sah....botol susu pulak nak avent...yang stroller pulak kalau tak beli kat mothercare ke mana2lah yang rasa akan dipandang bila berjalan kat shopping complex tak sah kalau tak beli...ini pendapat i saja...lelaki yang stabil dari segi agama, pekerjaan and kewangan memg senangla nak dapat jodoh..bak kata mr blogger biar muka agak2 sejuk mata memandang..tapi tanggungjawab yang bakal dipikul lagi penting sbb sebelum bekahwin pun dia tau yang dia bertanggunjawab terhadap kehidupan dia sendiri...

for girls pulak....jagalah tubuh badan dan penampilan sentiasa menarik..barulah lelaki tertarik..hihi cantik menarik tertarik kau memang da bomb la..for me i could agree again with u mr blogger..back to basic..yelah siapa tak suka benda yang cantik..kite mesti tertarik kan...bak kata one of my friends ni.."aku nak bini aku lawo...perangai boleh adjust"..and ada gak hamba Allah ni berkata.."aku memang gelila dengan pompuan yang gemuk ni, lagila kalau ada misai2 sket"...haiyo itulah gaya kaum Adam menilai kaum hawa..padahal dua2 sama aje..bermula dari Allah SWT dan berakhir denganNya juga..masyaallah....cantik and menarik ye...betulla kot..ni pendapat i..contohnye lah kan ..even a guy ni dah agak lama kenal dengan dia punye gf, and kakak gf dia..and gf dia pun tak da menggatal dengan lelaki lain..tapi bila jumpe girl yang lebih cantik dari gf dia..mmg sanggup tinggallah..memang tibe2 ayat mmg keluar langsung takda hatila, cume kesian..sebabkan cantik that guy boleh cakap camtu..and by the end of the day...DAH JODOH...mmg phrase tu je la yang keluar..kalau dapat isteri/suami cantik/hensem dah jodoh..kalau dapat yang sebaliknye pun dah jodoh..as for me jodoh mmg ditentukan oleh Allah SWT tapi manusia ada naluri untuk memilih mana yang terbaik and kebanyakannya mmg memilih yang cantik/hensem coz tu tarikan pertama...and mungkin tak la malu bila isteri tu tak gemuk and suami tu tak jongang..aiiyo...apepun i nak cakap yang i agree dengan ape yang mr blogger tu cakap..those are based on my personal experience and observation..especially tang girls have to look nice and pretty, mmg ramaila yang dekat..haha contoh paling dkt i...orang yang nak jauh mmg la ramai...yang nak dekat dan tertarik langsung takda..hihi bak kata orang jawa..wes terimo wae la...hahaha....

ok last sekali i nak cakap pasal jodoh ni...actually jodoh ni mmg Allah yang tentukan dan dia berada di mana and it is up to you samada u nak ataupun tak nak..usaha tu penting..ada orang berusaha untuk clash dengan gf dia supaya dia dapat berkahwin dengan gadis pilihan hati dia yang lebih cantik dari gf dia yang gemuk...erm dah jodoh...and ada jugak orang yang berusaha untuk tinggalkan bf dia time study yang banyak tolong dia belikan nasi bungkus, siapkan assignment and projek akhir sbb dah jumpe manager yang boleh menampung kehidupan mewahnya..usaha jugakkan...again..dah jodoh dia....

enough for this entry..so to those yang tervisit my blog and terbaca this entry...be critical and be patience..it is about the world that HE creates for you.....

last but not least...belajar english sket ye...HEAR vs LISTEN

HEAR ialah kata kerja yang bermaksud mendengar sesuatu bunyi secara bersahaja.


Sebagai contoh:

She HEARD a noise outside. (HEARD ialah past tense bagi HEAR)
LISTEN pulak  mendengar dengan teliti.
 
Masa kat sekolah dulu teacher selalu cakap “ LISTEN here.”, “ LISTEN class.” Jadi, apa yang teacher tu nak  ialah supaya kita mendengar dengan teliti tentang apa yang ingin disampaikan.
 
 so pehe ke dok beza hear and listen...again..hear ialah mendengar dengan bersahaja but listen ialah dengar dengan teliti....
 
ok kalau tak paham gak nnti i put more example ..i nak turun bawah ni makan karipap...ok bye....

you may interested to view on

Related Posts with Thumbnails

Friday, 30 July 2010

friday with wiwi..

assalamualaikum...

hari ni i still lagi dekat subang rumah gakti..sofia pun alhamdulillah beransur pulih cume kesian setiap kali makan ubat dia akan meronta2..tadi i rasalah ubat TAMIFLU tu..ya Allah memang pahit tahap ho liau..patutla sampai mcam tu sekali..tamiflu tu actually in form of tablet tapi my sis dilute so senang nak bagi sofia makan...seksa jugak sbb sofia used to be a very obidient girl bila makan ubat tapi kali ni mmg dia pun surrender..penat agaknye asek kena makan ubat aje....apepun alhamdulillah i dah dengar bebelan sofia yang dah rasanye dekat seminggu i tak berapa nak dengar...

tadi sebelum zohor i balik jeram kejap..nak ambik mak and bak datang subang sambil tu i nak ambik dokumen tuk interview next week...bila call kpm dorang cakap boleh datang and bila call kpt orang tu cakap tak payah because at the end of the day i akan kena ikat dengan kpt...cik kpt tu cakap..u will gain some experiences from the interview if you attend it..tapi kalau u pegi jugak mungkin u akan lenyapkan peluang orang yang boleh ambik tempat u tu...tapi betul jugak..i kan dah terikat so bagilah peluang tu pada mereka yang layak tuk diambil...so next week dok diam2 jaga sofia sampai sembuh..insyallah..to all my friends..all the best for the interview..an advice from a friend of mine..ex-kpm holder..the interview is only meant for those who are non-sponsored but insak is for everybody..soalan pulak biasalah current issues and more on your views about yourself and why teach? all the best to utm's teslians 06-10...

patah balik ke subang dah maghrib..gakti pun masak sup daging..sedapnye gakti masak..kenapa kalau gakti masak mesti mmg sedap..padahal simple aje...dalam hati i selalu cakap bestnye jadi gakti and i pun mmg selalu menzahirkannya pada gakti...hidup dia best aje..dulu masa single mingle dah round satu dunia..bak pepatah gakti..starbuck belum sampai malaysia gakti dah minum wi ..orang belum pegi paris gakti dah kena cium dengan mat salleh kat sana wi...and the list goes on...sampaila dia cakap..dah selalu sangat travel sampai gakti tak tau nak beli kasut and handbag kat malaysia ni..mcam tulah kerapnye dia berterbangan..and i pun merasalah dulu masa time sekolah i dah pakai2 dah perfume mcam eliz ard yang sunflower tu...chanel n5 ..kalau body shop tu i rasa i cam dah tak boleh pakai dah white musk and dewberry tu...and kalau jam..swatch benetton drakkar and ape lagi i tak ingat...and t-shirt mmg pelbagai sampaikan ada satu makcik cleaner kat hostel dulu rembat..aiyo dasyat betul makcik tu..tapi tak sampai hati nak mintak sbb dia tengah pakai...huhuhu..

tapi tu semua dulu..sekarang..gakti mmg sangat sempoi habis..tengok pun biasa je..gaji ribu raban pun tetap setia dengan wira yang i jahanamkan spoilernye ituh..kasut mmg kat office selebihnya selipar jepun oren..baju pun t-shirt and seluar hitam yang mcam spandex tu..mmg sampoi habisla...handbag lagila..selalu complain yang handbag yang dia beli kat malaysia ni menyusahkan...aiyo i pun tak tau nak cakap ape...i cume tau jeram je..tapi ape yang i tau i nak nak jadi mcam dia..kerja bagus tapi orang tak tau..duit banyak tapi orang nampak sengkek..sbb dari situ kite tau orang yang dekat dengan kite tu pilih bulu atau tak...kadang2 kesian gak kat gakti yang orang yang tak kenal mmg pandang sebelah mata je kat dia..tapi dia tak kisah..bagi dia..tu semua kerja Allah and it is beyond her concern....lagipun kitorang ni bukan dari background yang kaya..back to basic la kan..berpijakla di bumi yang nyata...erm i dah merepek sampai cerita pasal my sis pulak ni..ni kalau dia baca blog i sure i duduk bersimpuh disudut rumah sambil tersipu2 ni..oh malunya!!

eh dah lewat malam rupenye..hehe..suddenly i miss jizan...i dah lama cuti tapi tak sempat lagi call or jenguk jizan..huhu..erm oklah..kat bawah ni sebenarnya yang menjadi benak dikepala i...

  • kenapa jual air kelapa time orang solat jumaat bang?
  • kenapa tak ada orang lelaki tolong bila ada mamat ni kereta rosak kat tengah jalan..mcam weird pulak kalau i and gakti berhenti nak tolong..??
  • kenapa jaga kat malaysia sekarang ni bukan orang malaysia..gakti nak u-turn je..siyo..mesti ada communication break down...??

erm..and a cooking tips to share...

  • kalau tak ada daun sup..boleh guna daun ketumbar sebagai pengganti..akar ketumbar tu diketuk and dicampur sekali dengan bahan lain buat sup..daun dia pulak boleh dicampur kedalam sup...i ingatkan sesuai untuk tom yam je..tapi sup pun wallah...
oklah...selamat malam..thank you for visiting my blog..live life cool and live life to the fullest..!!



oh sedapnye durian....sedap sedap sedap dan terus sedap...auu!!

assalamualaikum...

Thursday, 29 July 2010

the first and the last

assalamualaikum....

hi everyone..how are  you guys doing? i hope you do enjoy my writing, do enjoy everything that i mumble about, and do enjoy peeping my very own unexplanable blog...huhu what is actually happening to my blog ( boleh pulak ada double posting kat bawah ni) which totally annoyed me, cracking my head on how to destroy it and absolutely really totally get on my nerve...hei..entahlah..at least my blog could be different to the other blogs that i followed and i peeped..ngeh ngeh ngeh...

ok..enough said about the choco loco blog of my own...

erm ..it has been quite some times i did not update my blog..busyla..mcam2 jugak berlaku...hehe mcam2 berlaku tapi best....

hokkay...last sunday i went to jaja's wedding in meru..gakti, onye and family, and kak yong accompanied me...we thought that we could reach there by the time pengantin tengah sanding..tapi terlepas pulak...so jumpe jaja terus..peluk2 cium2 sket..yelah skarang kenalah sket tak mcam masa student dulu..she's taken ok wiwi..hehe..then we all pun makan..Ya Allah dah la kitorang ni anak jawa..datang pulak kat kenduri orang jawa..makanan memang best...ada masak lemak pisang, sambal goreng ada petai pulak tu then ada ayam goreng yang sedap, pastu ada pulak pecal sayur..erm susahla nak cakap hal2 makan ni..kalau orang dah suke makan mcam kitorang ni...bak kata orang jawa...mangan wes ora noleh noleh..haha sape yang skodeng ni anak jawa pahamlah....hehe pastu jaja datang kat kitorang..best even kejap dapat gak borak dengan jaja..yelah dah dekat 4 bulan tak jumpe jaja..sedih pulak tengok jaja time tu..pasni mesti susah jumpe..apepun to jaja..i wish u happy happy happy happy happy and happy...ok these are the dramas...



ni lah jaja a.k.a yuzaimi yazid..



i should put a wider smile for this pic...
i love the pic anyway =).. 



we are the gossip folks...ngeh ngeh ngeh...

ingatkan nak datang kelantan kat rumah jaja..tapi apakan daya rezeki ku sampai ke meru saja..apepun jaja, again i am so happy for you..i wish that you and your hubby will be showered by all the love and bless of HIM..insyallah...ameen..

ok..leps citer best jaja..i move on to the other side of story which is quite tragic yet adventerous for me..hehe yeke..yelah..bacalah dulu beb!!

since habis belajar i only miggled with my family and maybe just a small number of friends who i mainly attached to and things that happend only around the circle..i ni dha mcam wonderpet yang lone ranger..membantu kakak kakak yang di dalam kesusahan..last week hari jumaat i kena jaga sofia demam...badan dia agak panas tak turun2..yang peliknya dia mmg sangat aktif..bercakap mmg tak berhentilah.then malam gakti bwk pegi jumpe dr dia..dr cakap if the fever still high until sunday..she should be warded..gakti tak nak masuk hospital lagi sbb last month sofia warded because of the influenza A..kesian budak kalau masuk hospital...tapi...kepanasan tu berlarutanlah sampai hari selasa..isnin gakti dah cuti then hari selasa mmg kena bwk la pegi hospital...lepas jumpe dr je sofia had to be warded..sampai dkt emergency room je kena ambik darah and x-ray..time tu semua pun panggil i puan la...hehe tak kisahla belasaha je..time ambik darah tu mmg la buat i sedih..i tau betapa sakitnye ambik darah tu...huhu i nangis tengok sofia..dia pun nangis..alhamdulillah kejap aje..sepanjang tu mmg sofia peluk aje i..even bila dah masuk bilik pun dia peluk je i..dia cakap..kenapa adik detat cini cik wawa...i cakap..adik nak baik tan, doktor nak bagi adik ubat biar baik..sian sofia..dia sampai cakap..adik tak nak..adik tak nak baik..adik nak balik umah..adik nak mummy..

sian dia..sedih la time tu..i rasa risau sangat kat dia..i afraid if she had  been infected by any serious ailment..then tunggu blood test negative semua dengue ke ape ke cume positive H1N1..Ya Allah takutnye mendengar..tapi dr cakap tak berapaaa serius sbb dia aktif and demam pun dah kurang..alhamdulillah...ni i summarize ajela cerita dia..nnti nak tulis byk2 you guys pun boring nak baca..since i ada juga attached dengan sofia i pun risau kalau i infected..tapi alhamdullillah ok...im free from H1N1...barulah i tau mcam tu rupanye h one n one ni bila menyerang..tapi gakti cakap yang masa dulu tu dia lagi teruk..mmg collapsed habis..lemah sangat dia beza sket ngan yang kali ni..cume panas...and rupenye sofia got hers from the dad..my bro in law mmg demam and sebenarnya h one n one yang tak berapa serious..kalau nak cerita pasal h one n one menurut dr yang kat hospital tan sri eric chia ni mmg byk la..





sian sofia..alhamdulillah spongebob tolong i jaga sofia time ni..



ni sarah a.k.a lala dan haiwan ternakannya..

ok..before i leave...to all readers...do take care of yourself and your loved ones...things that happened, happened for reasons....be wise, be patience and be critical....

assalamualaikum...



Wednesday, 21 July 2010

Hikmah Sujud....

Assalamualaikum...

Tatkala menunggu azan isyak berkumandang..
Mata dan hatiku terpaut kepada sebaris ayat...
Ku dekat, ku hampiri dan ku capai...
Oh..ternyata kuasa untuk membacanya membuak buak...

hehe..amacam..boleh jadi penyajak tak..haha..tak dalah..sejak cuti ni i sempat jugak membelek2 buku buku and megazine2 yang i beli masa jadi student dulu yang tak sempat i nak baca..so ada masa ni boleh la buat sikit2...you guys mesti pernah dengar nama majalah solusi..majalah ni bagusla..byk sebarkan info mengenai islam..lebih kepada motivasi dan juga fardhu ain...penulisnya mmg orang2 yang hebat yang selalu membicarakan islam kepada umum..dan diusahakan oleh telaga biru..

ok..dekat dalam ni ada cakap pasal sujud..hikmah sujud..so i rasa i nak kongsilah kepada followers and kepada sesiapa yang melawat kepada blog i ni....

baiklah..sujud ketika solat ialah waktu yang paling hampir antara seorang hamba dengan Allah S.WT...Allah berfirman dalam surah al-Hajj ayat 77 yang bermaksud.."Hai orang yang beriman, rukuk dan sujudlah.." dan sujud  sebenarnya tidak dinafikan mempunyai beberapa manfaat dari segi perubatan, antaranya :

  •  melegakan sistem pernafasan ( relieved congestion for breathing )
  • mengembalikan kedudukan organ ketempat asalnya...

ok..dalam article ini juga..ia menerangkan bahawa semasa kite bernafas ketika sujud..

  • kite sebenarnya dapat membetulkan  buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya..aiyo..buah pinggang kite lari alignment rupanya..seram jugak ni dengar....
  • kite juga especially kaum hawa, dengan sujud kite dapat membetulkan bahagian peranakan yang jatuh (fallen bond womb )..peranakan jatuh ni yang i selalu dengar bila wanita ni terlalu aktif dengan aktiviti lasak..sampai peranakan boleh jatuh and i ada dengar jugak kalau peranakan jatuh..cam susah sket nak dapat baby bagi orang2 yang dah berumahtangga...wallahualam...
  • pastu dengan sujud boleh melegakan sakit hernia..i sendiri pun tak berapa pasti sakit hernia ni in details..tapi kalau u guys nak tau boleh la click kat link bawah ni ye...PMR ( Pusat Maklumat Rakyat)..bak kata pepatah..dengan ICT semuanya mudah....hehe
  • then dengan sujud juga mengurangkan sekit senggugut bagi wanita ketika haid...
  • melegakan bahagian paru-paru daripada ketegangan...
  • mengurangkan kesakitan pada pesakit appendix atau limpa
  • sujud juga sebenarnya adalah kedudukan yang paling baik untuk berehat dan mengimbangi lingkungan bahagian belakang tubuh..so kalau kite solat lima waktu pun maksudnya kite dah membantu merehat kan bahagian belakang tubuh kite kan..kire streaching jugak la kan..em bagus bagus..
  • bagi orang perempuan pulak lagi..pergerakan sujud itu juga sebenarnya menggerakkan otot untuk menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar dari sakit buah dada...wah ni very good info for women kan..especially to mummy, mama, ummi , bonda, mokmek, mak and etc....
  • sujud juga mengelakkan pendarahan otak jika tiba tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut, akan terhindar penyakit seperti apoplexia rupture of blood vessel..seram jugak ni kan...huhu


tak sangka kan..banyak juga hikmah disebalik sujud ni...ketahuilah bahawa sujud adalah antara gerakan terbaik dalam byak2 gerakan solat kite..dan dalam islam ada beberapa jenis sujud..ada sujud dalam solat, sujud syukur dan sujud tilawah...beza setiap sujud tu mungkin i akan dapat kongsikan di masa hadapan..insyallah...


sebenarnya i pun tak berapa pandai hal selok belok agama ni..masih mencari cari ilmu..tapi entry kali i rasa nak kongsi satu ilmu yang baru i dapat..jadi sekiranya ada kesilapan dalam entry ni..jangan simpan rasa tu kalau nak perbetulkan saya...insyallah saya boleh terima....



ok sama samalah kite menunaikan rukun islam kite yang kedua..sesungguhnya solat itu tiang agama..dan hadapilah segala dugaan itu dengan SABAR dan SOLAT....insyallah...





Tuesday, 20 July 2010

reality bites..

assalamualaikum...

well i feel a little bit lonely for this past two days..i lost all the sound effect made by my cute adorable yet noisy nieces and nephews...kakasha, umeyah, zahin and rayyan....they went back to their home sweet home after 3 weeks resting with their newborn baby sister...and now..i am watching halaqah at 119 channel...they are discussing about the  abandoned baby...sadly to say that in our country..there are scores of babies abandoned..why does it happen?? it is because the scores could be accepted as one of the good statistics to show that malaysia is a well-develop country...erm entahla..hal ni susah nak dibendung and puncanya mmg susah la nak cari..

most of the babies were left in secluded public places...toilets, rubbish dumps, and even by the road side ( hello kau nak baby tu kena lenyek ke!! bodoh!!)...presumely in the hope and expecation of the stupid fellows that a kind stranger or a monkey ( ya i bumped into an email on the illustration of a monkey holding a baby..telling the other troop that it is easy to have a man baby nowadays..OMG !! )  will find the child and ensure its well-being...but alas...they are dying of dehydration, or even being eaten ..by the wild dogs..or ants..huhu sian baby...
normally the problem is..of course...the shame of being an unmarried..many young women hide their pregnancies from their families, perhaps get no support from the baby father..and for them the only option seems to be give birth in secret and then dump the baby somewhere...and trusting that the baby will be found and looked after..kesiankan...i wish i could meet them and give some words of advice...some parents forget that they have son..they are more worried on their daughther..tapi tak taula..kalau tak da angin masakan pokok bergoyang and tepuk sebelah tangan tak mesti tak berbunyi...susah jugak..bila dah sayang cinta mmg ada sesetengah sanggup buat ape saja..i pernah baca satu artikel ni..perempuan akan lebih cenderung melakukan hal "tu" sbb sayang kan lelaki..but men are for the sake of thier lust..nauzubillah...i rasa takut pulak cakap hal ni...kesian jugak dengan perempuan..habis madu sepah dibuang..and lelaki akhirnya akan cari perempuan yang lebih baik and suci untuk dijadikan isteri..kesian perempuan lagi...erm lu pikir la sendiri!!
 
oklah...from the halaqah..they did mentioned that..we have to back to the basic..we have to educate our children or our youngsters...with 7P's but i only managed to catch up only 4....
 
 P 1 - Perhatian - ibu bapa harus beri perhatian kepada anak2 supaya mereka tidak merasa 
          terabai...perhatian dari segi kasih sayang, pelajaran dan ilmu pengetahuan dan perkara asas untuk
          menempuh kehidupan...
 
P 2 - Peluk - peluklah anak2 mu sebelum orang lain yang memeluk mereka..ustaz tu cakap pelukla anak
         kamu sebelum bf/gf dia yang memeluk nya...sebelum mat rempit/cikaro yang memeluk
         mereka...peluklah mereke sebelum mereka yang haram memeluk mereka...
 
P 3 - Puji - pujilah anak 2 mu..kerana mereka akan merasakan yang mereka sentiasa dihargai oleh kedua ibu
         bapa dan keluarga...
 
P 4 - Pendidikan - berilah pendidikan akhalak dan agama...agar mereka dapat membezakan mana yang baik
        dan mana yang salah dari segi agama dan kelakuan sebagai seorang muslim......
 
erm rasanya boleh diapply kan..kalau kite belum jadi parents pada anak2 bujang mungkin ini boleh jadi peringatan kepada diri kite sendiri dan adik2 kite jugak kan...susah jugak kan tugas parents ni...tanggungjawab mmg byk....
 
oklah ye..i guess i have to go now...renung-renungkan dan selamat beramal...
 
Ya Allah ya tuhan ku..ampunkanlah segala dosa-dosa maksiat ku..sesungguhnya terimalah taubat ku ini..amin yarabballa'lamin...

Thursday, 15 July 2010

erm back to basic....

assalamualaikum....

hello everyone..i hope you guys feeling great and satisfied with the world cup result..hehe tak sangka kan Spain menang...menangis tak berlagu la mereka2 yang giler fanatic dengan german, argentina and belanda...yelah bola tu satu yang mengejarnye dekat 28 orang..masing2 ada taktik masing..apepun for malaysian..memang menang sorak ajela every year...no much comments on that..i pun anak jati malaysia..main bole ke futsal ke jauh sekali ..tapi i used to become a fan of arsenal and watched a lot of their games before.then taula sikit2 pasal bola ni..lagipun time tu ada sorang footballer ni..jose antonio reyes yang sangat hensem..hehe i suke tengok dia...

 and i used to sokong france because of the thierry henry yang selalu jugak buat hat-trick score..tapi skang, france pun cam tak berapa nak mengancam...sampai balik negara pun naik plane kelas economy..erm what to say?!! masa world cup 2006 boleh katakan i tengok jugalah.italy menangkan.....world cup 2010??? erm tengok2 buah ajelah....separuh nafasku terbang...hahaha..

ok i bukan nak cakap pasal world cup..tapi i nk share dengan u ape yang i baru baca kejap tadi..i selalu jadi stalker blog2 orang ni..and ada sorang blogger ni ..dia punye opinion pasal jodoh ni mmg sangat ok..i could agree with him...he stated that for guys kalau nak senang dapat jodoh..kerjalah bagus2 and wanita akan mudah terpikat dengan daya usaha anda yang bijaksana serta pandai menjaga wanita tersebut..and kalau yang perempuan pulak..dia cakap..jagalah tubuh badan anda..biar nampk cantik..pasti akan ada lelaki yang tertarik...ohho..i bila baca part perempuan tu i terus ingat hal lama..haha..mmg betul la kot kan...haha terkena batang hidung sendiri...i could agree with u la mr blogger...

generally, mestilah girls akan pergi ke guys yang mmg nampak boleh jaga kita..back to basic, it is all about money and with money a lot of things we could do..tipulah kalau duit tu tak penting tapi cinta sayang tu penting..porah!! hipokritonye orang itu bila cakap camtu ye..haha i dah selalu sangat nampak orang2 yang dah kawin2 ni...duit tu penting..yelah nak beli susu, pampers, byr maid lagi, yang beli stroller lagi..aiyo semua pun duit..lagi la kalau yang brand conscious...susu kalau tak enfagrow ke tak boleh...pampers tak mamy poko ke huggies ke tak sah....botol susu pulak nak avent...yang stroller pulak kalau tak beli kat mothercare ke mana2lah yang rasa akan dipandang bila berjalan kat shopping complex tak sah kalau tak beli...ini pendapat i saja...lelaki yang stabil dari segi agama, pekerjaan and kewangan memg senangla nak dapat jodoh..bak kata mr blogger biar muka agak2 sejuk mata memandang..tapi tanggungjawab yang bakal dipikul lagi penting sbb sebelum bekahwin pun dia tau yang dia bertanggunjawab terhadap kehidupan dia sendiri...

for girls pulak....jagalah tubuh badan dan penampilan sentiasa menarik..barulah lelaki tertarik..hihi cantik menarik tertarik kau memang da bomb la..for me i could agree again with u mr blogger..back to basic..yelah siapa tak suka benda yang cantik..kite mesti tertarik kan...bak kata one of my friends ni.."aku nak bini aku lawo...perangai boleh adjust"..and ada gak hamba Allah ni berkata.."aku memang gelila dengan pompuan yang gemuk ni, lagila kalau ada misai2 sket"...haiyo itulah gaya kaum Adam menilai kaum hawa..padahal dua2 sama aje..bermula dari Allah SWT dan berakhir denganNya juga..masyaallah....cantik and menarik ye...betulla kot..ni pendapat i..contohnye lah kan ..even a guy ni dah agak lama kenal dengan dia punye gf, and kakak gf dia..and gf dia pun tak da menggatal dengan lelaki lain..tapi bila jumpe girl yang lebih cantik dari gf dia..mmg sanggup tinggallah..memang tibe2 ayat mmg keluar langsung takda hatila, cume kesian..sebabkan cantik that guy boleh cakap camtu..and by the end of the day...DAH JODOH...mmg phrase tu je la yang keluar..kalau dapat isteri/suami cantik/hensem dah jodoh..kalau dapat yang sebaliknye pun dah jodoh..as for me jodoh mmg ditentukan oleh Allah SWT tapi manusia ada naluri untuk memilih mana yang terbaik and kebanyakannya mmg memilih yang cantik/hensem coz tu tarikan pertama...and mungkin tak la malu bila isteri tu tak gemuk and suami tu tak jongang..aiiyo...apepun i nak cakap yang i agree dengan ape yang mr blogger tu cakap..those are based on my personal experience and observation..especially tang girls have to look nice and pretty, mmg ramaila yang dekat..haha contoh paling dkt i...orang yang nak jauh mmg la ramai...yang nak dekat dan tertarik langsung takda..hihi bak kata orang jawa..wes terimo wae la...hahaha....

ok last sekali i nak cakap pasal jodoh ni...actually jodoh ni mmg Allah yang tentukan dan dia berada di mana and it is up to you samada u nak ataupun tak nak..usaha tu penting..ada orang berusaha untuk clash dengan gf dia supaya dia dapat berkahwin dengan gadis pilihan hati dia yang lebih cantik dari gf dia yang gemuk...erm dah jodoh...and ada jugak orang yang berusaha untuk tinggalkan bf dia time study yang banyak tolong dia belikan nasi bungkus, siapkan assignment and projek akhir sbb dah jumpe manager yang boleh menampung kehidupan mewahnya..usaha jugakkan...again..dah jodoh dia....

enough for this entry..so to those yang tervisit my blog and terbaca this entry...be critical and be patience..it is about the world that HE creates for you.....

last but not least...belajar english sket ye...HEAR vs LISTEN

HEAR ialah kata kerja yang bermaksud mendengar sesuatu bunyi secara bersahaja.


Sebagai contoh:

She HEARD a noise outside. (HEARD ialah past tense bagi HEAR)
LISTEN pulak  mendengar dengan teliti.
 
Masa kat sekolah dulu teacher selalu cakap “ LISTEN here.”, “ LISTEN class.” Jadi, apa yang teacher tu nak  ialah supaya kita mendengar dengan teliti tentang apa yang ingin disampaikan.
 
 so pehe ke dok beza hear and listen...again..hear ialah mendengar dengan bersahaja but listen ialah dengar dengan teliti....
 
ok kalau tak paham gak nnti i put more example ..i nak turun bawah ni makan karipap...ok bye....