Sunday, 31 October 2010

itulah namanya...

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan..dua tangan untuk memegang...


Dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat...

Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita?....

Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya....


2 minggu....

assalamualaikum w.b.t..

hi..bestkan weekend dekat dengan family tapi i still lagi jauh..hari ni my family ada sort of family gathering jugak..my brother in law nak pegi haji..as usual i akan terlepas event2 yang mcam tu bila chapter hidup i sama plot nye bila kena hidup jauh dengan family...so tuk menghilangkan rasa sorang2 eventhough the irony im still alone even at the office...i pegilah lah office semalam and hari ni..dari pagi sampailah petang...konon busyla..tapi biasalah adat2 baru kerja ni kenalah rajin2...tak rasa beban pun cume tulah..perasaan suspen tu mesti ada...actully ada orang buat kursus and i kena pantau..so sambil2 tu siapkan lah write-up yang bos bagi..huhu seram ni..first task bos paling besar bagi.huhu kawe sero sere!! hehe betulkah dialek kelantan itu..ngeh ngeh ngeh....

bila cik azliza tak da or cik shikin tak da..i mmg susah sikit nak bergerak kemana2..so kenalah panggil teksi jemput i..mula mula rasa mahal jugak..tapi bila dah dua tiga kali naik and i sendiri rasa tak pelah sedekah dekat pakcik tu...nama pakcik tu pakcik borhan..pakcik borhan sangat baik..jangan marah..i naik merce hokkay!! haha klasik betul teksi pakcik borhan siap apa kipas kecik dekat dalam...i rasa pakcik tu baik sangat..dia dah tua lahir pun tahun  52 so mmg mcam bapak2la..tadi pun dia ambik i and tanya..selalu masak ke? i cakap mask pakcik..o kalau macm tu boleh la pegi pasar, tak pe pakcik tunggu..huhu i rasa terharu sangat..dah la awal pagi dia ambik and petang pun sanggup ambik..ye mmg la kite dah bayar dia tapi i rasa pakcik borhan ni mmg nak tolong i kot..ingat lagi masa nak cari teksi..ada sorang pakcik ni cam banyak jugak dalihnye tapi pakcik borhan ni time tu dia tengah atas motor dia diam je..then baru dia cakap esok pakcik ambikla ye..jangan risau...ambik no pakcik..kalau ape2 kau telepon ( baca cam i tulis ye) pakcik...so start dari tu la pakcik borhan start ambik i...lega jugak bila ada pakcik borhan ni at least kalau ada ape2 yang i kena pegi mana2 dia boleh hantar and i ambik..tak kisahla mahal sikit asalkan i selamat pergi and balik....pakcik borhan ni byak jugak cakapnye..mcam2 la dia cerita..haha i tak la boring kan rasa macam borak dengan bak jugak...hehe...

ok so these are pictures which i think i should share with u..


 ok ni air jambu special..tau tak jambu 88 tu..sebelum ni jangan harap la i nak cube sbb selalu nampak cam indon je jual...tapi sekarang dah menjadi kegilaan..memang serius tahap gaban punye sedap...dijamin 100% pure malaysian....lagila bila time panas on d way balik lunch and rasa tak puas makan lunch tadi..ni lah obatnye dik oi!!!



ok..nilah pakcik borhan...my savier..hehe


ni pulak hidangan wajib bila i puasa..kailan rebus tom yam..ikan bilis yang besar2 warna hitam tu goreng kering tak berapa kering dengan cili boh and telur mata ...pergh..kalah the chilis nih !!! ngeh ngeh ngeh..wat to do..3 bulan sangap beb!!


time ni pgi melaka maju..yang baju merah tu bun yang baju merah tu cik shikin..dorang pun lecturer gak...ekinlah nyawa ketiga i kat masjid tanah ni..huhu thanks ekin..u banyak tolong i...ekin ni pun masuk sama ngan i..dia boleh masuk dengan i..and insyallah housemate to be...muah muah mauh...



ni pulak lecturer baru yang asik nangis ingat mak hari2....budget chomel la ambik gambor camtu?!!!

haha..oklah dah puas kutuk entry i kan..so jom solat maghrib..mintak ampun sbb mengutuk sesama manusia..ngeh ngeh ngeh...

Thursday, 28 October 2010

dont compare!!

assalamualaikum w.b.t..

hi..u guys buat pe tu? i on laptop ni depan tv ada citer AKU S.R.K. apekebenda la citer camtu..cube gak buat citer semenggah sikit..mmg nampak betul cam kurang modal..erm biorle..

hari ni i frust la..dari minggu lepas lagi dah dah excited nak jumpe student..tapi tadi pegi student tak datang..erm i tak taula kenapa..padahal student 4 orang je..tapi tu pun malas nak datang..memang la budak2 sekarang...no comment!! tapi i ni actually ajar students yang tak berjaya ke poli or uni lepas spm..so mmg kalau orang dengar je kolej komuniti mmg students dia mcam tu...ada yang mmg nak berusaha sbb nak tebus kesilapan masa kat sekolah dulu and ada jugak yang cam kena paksa dari parents..u just imagine their qualification is only passed the SPM..skarang mmg senang la nak lulus..tengok jelah berapa ramai yang dapat A berderet2..so percentage for them to pass mmg sangat highla kan..betul2 malaysian education system kan..no comment!!

bila cerita pasal students ni kesian jugak..even i tak pernah masuk kelas lagi tapi i dapatla kerja nak mark their writing...bila mark tu i rasa mcam tak sabar sangat nak ajar smapi pandai..bila menanda tu mmg perasaan sama cam kat gelang patah..i rasa i dah tau nak tackle dorang camne..tapi bila fikir2 balik..dorang ni adult students and the approach should be diffferent to secodary school...but the thing is their level of english quite similar to my previous secondary students...so i fikir mungkin boleh kot i ikut sikit2 approach yang i guna dulu..insyallah students...if you enjoy my class and obey all my rules...insyallah ur english could better soon..insyallah....

i dekat sini..cam mmg dibagi cukup2 la..biasalah kat tempat baru..mmg byk sangat new experiences yang dia bagi ..tapi tak pe..i layan ajelah..dari pada kalau datang makan gaji buta je it is better for me to do and help them with those works...so tak la rasa buta sangat gaji tu..nampak gakla walaupun rabun sikit2....=)

rasa penat la mlam ni..hari ni pagi tadi dah hampa..journey for 45 minutes tu cam just for breakfast at kelebang je...then tunggu lagi..lepas 2 jam baru smpai kolej..poning palo den!! sampai je terus buat write up for college..ni tak siap lagi ni..rasa cam dah penat nak buat benda tu..tapi mmg betul2 i kena brush up my english..yelah dah dkat lima bulan aku dok jeram...sekarang dapek kau wiwi!! sedialah dengan dictionary 24 jam..

oklah sekarang ni rasa lagi yang Allah datang kan ujian lagi tuk i..i harap i akan sanggup hadapi ujian itu..may i could be a good daughter, little  sister and aunt for my family...i could be a good muslim towards Allah and i could be a patient educator to my student...ameen..

kadang2 kite akan start compare bila kite tau yang orang tu dapat lebih baik dari kite..hati cam menangis tapi tak boleh nak buat ape...so..DONT COMPARE!! buat sakit hati je...and buat kerja seikhlas hati ok!!


bila cik azliza cuti, i pun tinggal sorang kat rumah ni and urusan ketempat kerja dah jadi kerja pakcik teksi..yang i rasa mmg sangat mahal..hari ni i spent RM20 pergi dan balik..betul2 sama cam rate dari komuter subang ke usj 4...haiyo....



wawa mish adik..huhuhu

Tuesday, 26 October 2010

jom makan..

assalamualaikum w.b.t..

tengah kerja ke?? i lapar ni (padahal baru kul 1046 pagi)..dekat library sebelah tu cafe..so jom makan!!! yang tak boleh makan tu..sila teruskan bekerja eh..ngeh ngeh ngeh...

Saturday, 23 October 2010

the clay mosque.......



assalamualaikum w.b.t....

hi all...hows life getting on?? im doing good here in masjid tanah..dun worry much your witty wirda is still alive..* smile *

ok..my first journey as a government servant ( jom jom jom..jom kerja gomen!!)  aka educator officially begun on the 18th Oct 2010...it just like new job,new people, new place and semuanye new la..cume i je kot still the same....tersengih2..gemok2..bergegar2 bila gelak..senget2 pakai tudung..and macm2 la kalau dah pun nama wiwi ni....apepun i happy je...

ok..basically...masjid tanah is my new hometown..small town tapi semua ada..maybank, cimb, bank islam, tabung haji, shell, esso, petronas, bundle ( ni paling penting hokkay!!), kfc, kedai duplicate kunci, kedai buat  name tag, gerai goreng pisang, gerai coconut shake, gerai cendol, kedai nasi lemak yang ada ikan cencaru masak berlada ( kecur ke?!!), petai, kedai kain and mcam2 lagila yang mmg i punye interest..just name it u got it!!

40 minutes from melaka town itself, so kalau ada kereta mmg boleh shoot sana..tapi buat masa ni..hidup menumpang je..so berpijakla di bumi yang nyata...ala sudah bisa tegal biasa ( correct me if im wrong..ngeh ngeh ngeh!!)...best wo dok sini..contohnya :-

1 - malam semalam punye dinner, i makan nasi goreng kampung lauk ikan cencaru goreng masak berlada

2 - lunch  tengahari tadi,  i makan nasi lauk kuah asam pedas and ikan cencaru goreng masak berlada...

3 - korang perasan tak berapa kali i mention IKAN CENCARU GORENG MASAK BERLADA??

ha tulah dia namanya just name it got it!! 2 kedai yang berbeza tapi ikan cencaru goreng masak berlada tu mmg MENJERIT!!! tulah yang bestnye dok sini...kawasan kampung yang rasanya semua orang kampung pandai cari sumber pendapatan..jual lauk2 and the best part is...itu indon..tiada hokkay!! so i tanpa was2 and geli2 i makan kat sini dengan senang hati..=)

office i pulak..kolej komuniti masjid tanah..dekat sini selain mengajar i kena organize kursus2 pendek jugak..mcam i setakat ni semua kursus yang melibatkan bahasa i yang akan buat..selebihnya i mengajar dekat dua tempat...1 dekat kolej i sendiri and lagi satu dekat kolej komuniti tangga batu...sem ni mungkin sbb dah penghujung sem, so dekat masjid tanah tak da kelas dah.tapi tangga batu mcam tak sabar nak start..so this coming thursday i akan jumpe my students.=)

students kolej komuniti ni bukan hanya lepasan spm, tapi jugak mereka2 yang tinggal disekitar dun masjid tanah termasuklah makcik2 and pakcik2...so mmg for me quite challenging la...apapun buat kerja kena ikhlas....insyallah....

oklah i tak nak citer bnyak2...so the piccas will tell u..


ok..ni first day report duty..cam biasa bila first day mestilah duduk diam...senyum2..and kalau orang salam..kite pun sopan santun cakap nama...orang offer makan biskut, konon cam menolak.hehe tengokla nnti 2,3 minggu...kamu akan kenal siapa itu witty wirda!! ngeh ngeh ngeh...


 ni pulak..sambutan melaka maju 2010..kirer first task yang kena hentam cukup2...yang baru yang bujang kena iring pelajar ye...aiyo..pukul 1pg baru sampai rumah...tapi best..sok nye cuti...ngeh ngeh ngeh...



 haha..nilah cik azliza aka asz aka tukang pemberi tumpang rumah kepada i..haha time ni makan dengan asz cam jalan2 cari makan...banyak giler makan..hehe..asz ni my good friend eversince i secondary school ..alhamdulillah still contact sampai sekarang..so apepun dia lah yang banyak tolong i...huhu cedih i..huhuhu

ikan cencaru aka ikan jaket goreng masak berlada...mmg favourite la ikan ni..bila nampak ni dekat kedai tu..hati ku berbisik sayu ( haha tulis sajak sat g) wah cam kat rumah la..cedapnye...rasanya nak nangis pun ada sbb ikan cencaru mmg ikan yang selalu dekat rumah i..huhu uwaaaa!!! mau balik....


oklah..nnti next entry i cerita lagi...i harap u guys kalau baca blog i ni...kalau u guys ingat i..tolong la doakan i  dipermudahkan urusan dapat rumah sewa cepat and rezeki i murah nak beli kereta cepat..huhu cik azliza mau kawin bulan 12 ni..huhuhu  ku mau rumah!! huhuhu

Sunday, 17 October 2010

sudah mau pigi...

assalamualaikum w.b.t..

im touched with hafiza's entry about me..huhu thanks fiza..thank u so much for everything that u shared with me..

tomorrow  i ll be leaving to melaka to begin another new chapter of my life...sedih pulak..rasanya i mmg ditakdirkan untuk selalu jauh dengan my family..takpelah kan..so redha ajelah..kalau lah ada miracle yang berlaku esok..i pun redha jugak...

oklah..pada to all yang tersinggah my blog..to all yang mmg selalu singgah...my followers and silent readers..i mintak maaf kat u ye kalau i ada silap kata and buat u sakit hati..i mintak maaf ye...i harap kite sama sama dapat berdoa semoga segala urusan harian kite dipermudah kan dan disempurnakan dengan baik oleh Allah..semoga rezeki yang kite cari dan perolehi akan sentiasa mendapat keberkatan daripadaNya....
ameen....

nampaknya tangga itu membuat kan pic ini cantik..ngeh ngeh ngeh

Friday, 15 October 2010

kuih keria antarabangsa...

assalamualaikum....

korang pernah tak makan kuih keria? tau tak kuih ape tu?? ala kuih keria tu yang bulat2 macam donat tapi diperbuat daripada keledek...ok entry kali ni i nak share makanan sedap yang i makan masa i pegi melaka hari tu..hari tu balik dari konvo i shoot pegi melaka ushar masjid tanah...lepas tu gerak terus ke bandar melaka pulak sbb plan nak stay dekat melaka for one night..my brother cakap nnti dia nak beli kuih keria antarabangsa..i fikir apelah yang best sangat kuih keria ni sampai my bro cam excited sangat nak bawak kitorang..then on the way  tu, ikut jalan pantai kelebang a.k.a jalan dalam bukan highway kalau dari belah2 negeri sembilan nu untuk sampai ke bandar melaka..berhentilah dekat kedai ni kecik je cam kedai kuih biasa..i tak turun sebab time tu mcam berlagak sikit ye tak nak turun sbb ingat biasa je kuih keria tu..sian my brother..sorry abang!! hehe..tapi dari dalam kereta i nampak 2 gunung yang agak mengiurkan..i gunung kuih keria and satu gunung kuih rengas..banyak sangat...then bila my bro masuk kete je dia suruh rasa kuih tu..then....



Ya Allah..sedapnye kuih ni..tengokla gemok2 kuih dia..fluffy fluffy je...kuih keria ni disira dengan gula melaka..kalau yang biasa tu dia akan disira dengan gula pasir and putih2 melekat2..tapi yang ni tak...




 memang sedap sangat..kat luar rangup tapi kat dalam lembut..mmg sedap betul..hamik kau wiwi..tadi mcam berlagak sangat..sekarang...3 biji sorang..hehe..tu nasib beli 10 biji..so kena control sket makan depan bak..kalau tak..maunye sedozen..ngeg ngeh ngeh...



ha..tengok isi dia..mak yang agak biasa buat kuih pun terfikir2 gak camne dia buat..mak cakap mungkin keledek tu dikukus bukan direbus..and mungkin ada letak soda bikarbonat and mcam2 lagila teori mak sendiri..mmg sedap wa cakap lu beb!!!

hehe..oklah ye korang..kalau sape2 yang belum pernah try..kalau datang melaka pegilah ye kat jalan pantai kelebang tu..bila dah excited sangat sampai lupe pulak nak tanye my bro the exact place..so tadi i googled..kuih keria ni ada dekat kampung limbongan..kedai dia mcm papan papan usang camtu..kat tepi jalan..kalau dari n9 kat sebelah kiri korang kalau dari town sebelah kanan ye...

so korang..jalan lupe cube!!! dah cube..teruskanlah journey ke masjid tanah...pass la sikit kat i..hehe

Wednesday, 13 October 2010

konvokasi....

 assalamualaikum....

alhamdulillah..finally i managed to upload my convo piccas and the story begins....




ok..even this is my second convocation, but still a big day for me...i mmg nak buat baju baru tapi susahla nak decide...ingat nak pakai gelap..tapi mak dah pilih kain tu and i pun setujulah nak..even agak cerah, and i rasa i akan tambah besar pakai tu..tapi nak buat camne kan kalau pakai gelap pun takkan nye nampak i 30kg lighter so beli ajelah kain tu...tuk konvo kali ni, frankly speaking i boleh cakap i byk sangat menghabiskan duit mereka2 a.k.a para sponsors...tak pernahla dalam hidup i tempah baju kurung pahang sahaja berharga RM250...gakti cakap tak pelah bukan selalu and william ( si tukang jahit) mmg jahit baju sedap di pakai..memang betul pun...kat sini i bukan saje nak mention pasal harga..i cume nak share yang sebenarnya kalau kite ada kemahiran menjahit and betul2 pandai buat, dekat kl ni kalau harga camtu pun ada orang sanggup tempah...just imagine..jahit 1 baju je dah boleh bayar ptptn...betul2 buat duit kan???


ok...ni kasut i pulak...sekali lagi di sponsor..kasut ni pulak harganya standard la kalau sape2 nak pakai kasut rasa macam pakai selipar je...sebenarnya..awal2 mmg selesa..mmg selesa sangat..tapi mungkin sbb time konvo tu byak sangat jalan2 ambik gambar la and terpijak lumpur la..jadi i rasa cam dah tak selesa dah..sakit jugak kaki...i fikir mcam membazir jugak beli mahal2...tapi tak pelah nnti boleh pakai buat kerja a.k.a mungkin ke meeting je kot sbb duduk aje..ngeh ngeh ngeh....




hehe..chomel tak i?..haha kalau rasa tak setuju...sila baca statement berikutnya..manis tak senyuman i?...ha kalau tak setuju jugak...simpan jelah dalam hati dulu ye..nak luahkan pegi kat blog sendiri ye...haha...gambar ni muni yang ambik..time nc bagi ucapan..i rasa cam maleh nak dengar so..nilah hasilnya....pandai kan muni..dia selalu jujur ambik gambar i..kalau cantik dia cakap..kalau buruk pun dia cakap...so honest of muni!!.. ngeh ngeh ngeh...



yang ni pulak dengan mereka2 yang duduk sebelah i...aina and yana...kesian dorang..i asek bising je kat dalam tu..hehe excited tepuk tangan..yelah kesian kat orang kat atas pentas tu cam tak da orang nak tepuk..so i tolong lah memeriahkan suasana yang mungkin tak berapa nak dapt dengar...then mungkin what goes around comes around..time i naik pentas..i dengar ada mereka2 yang tepuk amai2 kat bawah tu....nak tergelak i di buatnye..hehe apepun i happy...



from left : ina, yohana, fareha, me, kak tim, roni, choki..hehe
mereka2 ini adalah adik2 saya di utm..ina and d gang adalah jiran2 saya di kolej..and kalau u guys ada baca entry pasal my 28th birthday..merekalah yang bertanggungjawab itu...hehe roni and choki pulak..two of my mentees..they used to meet me once a week for four month..alhamdullilah tak belajar lagi pun still keep in touch..for them..thanks for coming....


ni pulak..mak and bak..sedih pulak nak buat entry..kesian mak and bak sudi jugak datang konvo wiwi..dorang cakap dah anak yang paling last takkan tak nak datang..yang lain semua datang sebelum2 ni...huhu masa nak jalan masuk ke dewan tu..tibe2 nampak mak and bak sbb duduk betul2 dekat sebelah entrance..sian mak..dengan nada hiba..mak pesan.." baik2 ye wi"...huhu sedih i..mak mmg tau i ni selalu buat aksi2 kejutan...terjatuhla, terpeleot la..mcam2 la..alhamdulillah aksi tu kena masa naik tangga..terpijak kain da...huhu bila turun pentas je wiwi terus lambai dekat mak and bak..and dorang pun balas lambaian tu..huhu so sweet of them...


hehe..ni jaja and nisak..dorang ni lah selalu menggembirakan i bila dekat kolej 11 dulu..congrats jaja and nisak!!



muni, jaja, me , yan, yah..
they are my classmates...thank u guys..i miss the good old days with u...


 ha..ni pulak siti..sian siti..parents dia tak dapt masuk dewan pun..katanya dorang cam sampai lambat..time ambik pic ni pun siti dah bukak rob and nak cari parents dia..sian dia mesti sedih...


ni pulak yana..haha yana nilah pemilik blog According To Yanna...hehe sian yanna ambik gambar dengan i kat bawah panas terik..seksi dah mata dia..hehe


hehe..terkejut ke dengan pic ni..ni pic muah muah..ala biasalah pompuan.mesti muah muah kan bila nak salam tu..tak pasal2 pic candid ni jadi cam ni pulak...haha ni amy shazren sebenarnya....


 

ok...ni pulak evelyn..my classmate..siapa lagi kalau bukan dia yang make up kan i time jadi king dulu..hehe


ni pulak ria..my classmate jugak..hehe nasib jumpe dia dapat jugak ambik pic...


erm..basically gambar2 tula yang i sempat ambik..and pic ni pulak...mcam nak say goodbye la kat utm..tak taula bila lagi boleh jumpe utm..dulu masa nak masuk utm excited sangat sbb dapat sambung belajar..and sedar tak sedar dah 4 tahun i melalui hidup kat situ..ada gumbira, sedih, and mcam2la...yang paling i ingat bila time Allah tarik balik nikmat yang Dia bagi..and dugaan tu mmg cukup besar bagi i..tapi family and kawan2 semua support..alhamdulillah i manage to go through those things...and sekarang i dah grad pun..hehe suke2....

oklah..tu je i nak cerita pasal konvo i..kalau u tak suke jangan baca k..tapi dah terbaca sampai habis pulakkan...hehe bye..

Tuesday, 12 October 2010

auw..auw..auw....

assalamualaikum.....

hi u guys..it is good to be at home kan..erm after one week i dekat kuantan and now i dekat kampung...balik rumah my parents..home sweet home...best betul...

actually im in mood of counting the days before leaving to melaka..i dah rasa mcam nak masuk asrama pulak..mcam2 yang kena beli..hehe..even stationaries pun beli baru tau..dasyat betul i ni..mcam budak...hehe takpelah kan..i kan the little sister...ngeh ngeh ngeh..jangan muntah hokkay!! haha..

erm time goes by..and actually since apr to oct,..i spent almost 5  months with my lazy bump..hehe..lazy ker? tak la lazy pun..boleh dikatakan setiap event penting..nama i mesti naik..hehe dari dapat baby baru, orang gaji lari..sampailah menyemak bacaan tahfiz..hehe..buat kerja seikhlas hati ok..ingat tu!!

hehe..oklah..actually i cerita yang i ni badan dah mcam mascot iklan jalur lebar tu.tambahan pulak memang tak berhenti hentilah membantu mereka yang memerlukan..so badan i mcam sengal2 la..u just imagine kalau bangun tido tu ..i ni dah mcam nenek bongkok yang terbongkok bila bangun..kaki i sakit sangat..kalau u guys tengok citer pocong..i boleh fikir yang kat kaki i  ni ada makhluk yang bergayut...seram!!!!!

so petang tadi i pegilah urut..nama tukaang urut tu wak ramlah..and semasa sesi mengurut tu..bunyi bunyian pun melitus..auw auw auw..ya Allah sakitnye..huhuhu semua rhytm pun keluarlah..huhu mmg sakit tapi syok...satu badan dikerjakan..wak ramlah cakap urat2 dekat kaki tangan badan i semua dah berpintal2...mmg dasyat..dia pun sampai cakap..wiwi ni buat kerja menyangkul ke...oh bila i recall..i tolong my dad menyimen ok..huhuhu ku seperti pekerja kontrak om..hehe..yang kelakarnya wak ramlah siap cakap..oh nak ngurut ni buat jajan la pegi melaka nnti..hehe maksud dia nnti kat melaka tak la merengek2 nak ngurut..datang melaka fizikal and mental pun sihat...

erm lama jugak mengurut..dekat sejam..kalau urut ni elok 3 kali..so mmg rasa betul2 bdan ringan...sbb dia betul kan urat and blood circulation kite pun lancar..tu yang kadang2 kite rasa mcam badan tak enak..at least a mont pegi urut..mungkin orang cakap once u started to massage, your body will really attach to it..sikit2 sakit nak urut..mungkinla..tapi i dah manja dengan urut ni since i was young..tapi dulu time main netball la..terseliuh tangan and kaki..and effect nye i mmg selalu jatuh coz kaki ni cam lembut..and bila dah jatuh badan pun akan sakit...and semua pun berkait2 la kan...so urut is the best for me...

ok i ada satu info nak kongsi...pasal2 urut nilah..especially tuk mereka2 yang mungkin tak da rezeki lagi nak dapat anak tetapi tetap berusaha..tadi wak ramlah ada cakap..insyallah dengan urut ni boleh mempercepatkan proses dapat anak..tapi dengan syarat, kalau period datang, hari keempat tu pegilah mengurut peranakan kite..kite usaha kan..insyallah kalau ada rezeki..bulan depan mungkin dapat hasil...and bukan saja nak dapat kan anak...nak stopkan dapat anak pun insyallah boleh..ni mungkin tu mereka yang selalu sangat menghasilkan anak...ada jugak kaedah urut yang boleh menjarakkan anak itu...erm mcam2 kan...so actually urut ni is an alternative remedy jugakkan..it is a traditional remedy actually...

oklah ye..panjang pulak pasal urut ni..pic pulak mcam biasalah angin tak boleh nak upload datang...ok u guys..c ya....

Saturday, 9 October 2010

nauzubillah...

assalamualaikum...

erm i tak taulah patut ke tak patut i buat entry ni..tapi just a thing that i think i need to share and ponder over...this morning i went to a place where people were enjoying themselves swimming in the crystal clear water and laying restlessly under the shady tree...

but...

i reached the place as early as 845a.m..bykla jugak la kereta yang parking2..i thought mmg orang sini suke kot pegi pantai awal2..so i pun parking unta tu dekat sebelah x-trail..masa i passed by tu i perasan enjin keter tu hidup..and ada orang la kot..so biar jelah...then lepas menikmati keindahan tempat tu sorang2 cam orang yang memang mak bapak jauh..i pun balik..menuju la kat unta..then Ya Allah terkejut i..mmg ada orang la kat kereta tu and...tak pelah..tak perlulah di teruskan...terkejut i..kot ye pun agak2 la..susah nak cakap kan..i pun terusla memecut balik..terkezut i..biar betik!!

 sepanjang jalan i meroyan..hei mcam2 la..i tak tau nak cakap i cume nak pesan...janganlah habiskan usia kite dengan perkara yang mmg salah disisi agama..i ni bukanlah malaikat..tapi bagi i, once kite buat benda salah..mmg Allah bayar cash!!! takut!!!

Thursday, 7 October 2010

Jika menyayangi seseorang, nyatakan...

assalamualaikum,

semenjak dua menjak ni..asek rasa gumbira aje..hidup pun happy je..mungkin kite semua excited sambut syawal and everyweek pun ada rumah2 yang dibuka pintu, tingkap, pintu dapur, sliding door and sebagainya...jangan ada yang bukak bumbung sudah...

lepas syawal musim haji pulak..zulkaedah dan diikuti pulak zulhijjah dan muharram..ha rasa rasanya mmg ramailah yang mencari dan insyallah mendapat keberkatan dari bulan2 ini...alhamdulilllah ramai jugak kawan2 yang akan mendirikan rumah tangga..insyallah kalau takda aral membujur lalu melintang patah insyallah saya sampai kemajlis kamu2 ye...

ok entry kali ni nak cakap pasal sayang sayang sikit..ha jangan buat andaian ye..mereka2 yang rapat dengan saya..at the moment im still single and available..hehe entry kali ni tuk kamu2 yang sedang berkasih sayang...

sebenarnya kan, kalau kite sayang dekat orang tu...kite kena nyatakan..mcam biasa, majalah solusi i yang i baca ni ada a few info yang berguna for me to share and ponder over...it says that,

dari Anas r.a. ,bahawasanya ada seorang sahabat duduk di hadapan Rasullullah s.a.w. kemudian ada seseorang yang melintasi dikawasan yang Rasulullah duduk itu. sahabat yang duduk bersama Rasulullah itu berkata ," Wahai Rasulullah, saya mencintai orang itu. " Maka Rasulullah bertanya kepadanya," Apakah kamu sudah memberitahunya? Ia menjawab " Belum. Kemudian Rasulullah bersabda, maksudnya, " Beritahulah kepadanya...kemudian sahabat itu pergi menemui sahabatnya itu dan berkata, " Sesungguhnya aku mencintai kamu kerana Allah."  Sahabatnya itu membalas : " Semoga kamu juga dicintai oleh Allah yang menjadikan kamu mencintaiku kerana-Nya." ( Riwayat Abu Daud dengan isnad sahih).  Jika anda menyayangi seseorang, nyatakanlah.  Dalam rumah tangga, seorang suami harus menyatakan kasih sayang kepada isterinya.  Begitulah sebaliknya...

so u guys, tu lah sedikit penyisian from me to you k...beritahu yang anda sayang akan orang yang anda dampingi itu..tak salah kan...even bukan suami isteri pun kalau kite ada kekasih or orang yang sentiasa kite sayang dan menyayangi kite tak salah kalau kite cakap kite sayang dia semua kerana Allah s.w.t.  perasaan sayang tu anugerah daripada Dia jugakkan..so renung renungkanlah...

Ya Allah Ya tuhanku...kurniakanlah ku seorang suami/isteri yang baik dan beriman..yang benar benar ikhlas menerima ku dan keluarga semuanya keranaMu ya Allah...ameen ya robbal alamin...

macam rasa muak la..




assalamualaikum...

hi ...i just came back from enjoying the EAT, LOVE, PRAY  movie..the movie was so motivational, encouraging yet enjoyable for me..but i will catch up with u guys later about it k..
erm based on layman perception ( kau ingat kau nak bentang project akhir ke wiwi oi!! agak2 siki ye ..hehe) waiting is killing!! hehe tula tadi datang awal ingat show start kul 1205pm tapi hupe hupe nye kul 110pm..so jalan2 la kat ECM ( east cost mall..orang kat sini panggil guna tu hokkay!!)..best jugak la tempat dia, and tengah ada sale..agak murah2 la handbag2 di situ ye..cantik pun cantik..
sorryla java chip + blueberry...i guess..lovers need holidays...huhuhuhu
 
bila dah puas jalan2 tu rasa nak minum java chip...i pun orderlah and nampak pulak blueberry cheese cake kat situ..so order skali...pastu kan..i pun menikmatilah sorang2 kat situ..menikmati keindahan parking2 kereta kat situ.sambil tiupan kehangatan udara panas ( sape suruh duduk kat luar...hamik kau, tempat aircond ada tak nak)...pastu minum pastu makan pastu baca magz pastu minum pastu makan pastu baca magz pastu i rasa cam muak pulak dengan aktiviti tu..dah la sorang2...pastu sekarang ni i rasa muak pulak dengan java chip and blueberry cheese tuh..tak taula apsal...nak kata tak sdp..ok je rasa dia..rasa cam biasa..tapi blueberry tu rasanya kak bona buat lagi sedap........hei entahla..tapi sekarang ni i rasa sangat muak terhadap minuman serta makanan itu..huhuhuhuhu tolong tolong tolong!!!!

Wednesday, 6 October 2010

patin oh patin..

 assalamualaikum...

semalam i promised to share with u pasal ikan patin kan? ok..pic kat atas tu ialah ekor ikan patin yang di goreng..agak keciwa sbb time datang tu patin masak tempoyak di gembar gemburkan tu dah habis and orang kedai tu pun tengah masak lagi sekali...


ok..nilah lauk yang i ambik..ikan patin goreng + ulam kacang botor + kuah tempoyak + budu + sambal belacan...ikan patin ni since this is the very first time i rasa...rasa dia udang sikit2..sedaplah boleh jual!! hehe..lagipun i mmg big fan of ikan goreng..masa sampai kedai tu mcam terpinga2 jugak.boleh ke makan ikan patin tempoyak ni sbb takut tak boleh nak masuk sbb ikan masak kuah and takut tak tahan bau dia..tapi dah disebabkan dah habis and makan ajelah patin yang digoreng..mmg rezeki i la kan...












   






















ok ni pulak kuah tempoyak yang sepatutnya ada ikan patin..tapi dah habis..tempoyak dia  mmg fresh la kan..memang sedap..cukup masam masin manis and yang paling penting pedas...memang nyum nyum...

temerloh ni mmg famous dengan ikan patin..sampai di gelar bandar ikan patin...mmg banyak kedai yang jual and kena pandai la pilih mana satu yang best...biasalah bila kite dah datang kat tempat kenalah rajin2 bertanya orang orang dekat situ..andsemalam i jumpe my ex-rumate yana masa dkeat utm..ha kau dapt seketul..hehe i pegi makan tak tanye kat dia mana yang best..bukan tak nak tanye tapi dah my sis bwk kat tempat yang dia selalu makan..so ikut jelah...tempat dia dekat bandar temerloh which part i tak berapa pasti..tapi kedai tu nama dia GERAI MAKAN PAK USOP istemewa gulai ikan patin....alhamdulillah ok tapi tulah dah hbs...hehe..sorry, i ada snap a few pic tapi cable i tertinggal pulak..nnti i put pic ok...to yana..sorry eh, hehe...

ikan patin ni dia ada byk jenis..ada yang bela dalam sangkar kat sungai and ada yang dia mmg tangkap dari sungati temerloh tu..yang tu kite panggil patin liar and orang cakap rasanya mmg sangat sedap...untuk pengetahuan peminat2 i eh tershasul pulak.hehe untuk pengetahuan korang yang i makan tu bela dalam sangkar dekat sungai temerloh..rasanya mcam udang and tak hanyir..so two thumbs up!!

cakap pasal harga pulak..ada harga ikan patin ni jugak boleh mencecah RM20 seketul sbb tu patin yang pure dari sungai...and harga yang i makan semalam tu pulak..tak taula berapa tapi total up makan berdua ikan patin + ikan keli + ulam kacang botor, jantung pisang + pucuk ubi rebus + petai + budu + sambal belacan + nasi 2 1/2 + air kosong = RM18..tak taula murah ke tak?? wes mangan wae!! hehe..

erm oklah setakat ni je dulu i update pasal ikan patin...so u guys kalau datang ke temerloh silalah cube makan ikan patin. ye..jangan lepaskan peluang..hehe.i nak pegi tengok eat,love, pray pas ni..jom !! =)














Tuesday, 5 October 2010

ha!!

assalamualaikum...

ha..terkejut..akhirnya berjaya gak i upload pic..ni lah perasaan i setiap kali nak upload tapi tak boleh nak upload...betul2 menjengkelkan.............................................sorry qaireen jd model menjengkelkan tiwi pulak kali ni..hehe

hari hari ku........

assalamualaikum...

hi..i still lagi dekat kuantan...even tak da kawan nak jalan2..tapi jalan2 keluar masuk dapur tengok tv masuk ofis surf internet keluar ofis jalan2 cari barang pun ok jugak..hehe inilah nasib bila bila betul2 nak jalan sorang2 and tak da orang nak teman..lepas ofis hour je available..hehe...kire oklah tu kan..

dah 2 hari jalan2 dekat kuantan ni..i rasa kuantan ni quite good place jugak to those who are still single and to begin their career life..i mean merantau la..kenapa i cakap camtu, sebabnye..of course la tak da tol nak kena bayar kalau nak pegi kerja and tambahan pulak semua tempat reachable ( kena ada kereta  la)...mungkin kalau tak biasa dengan pekan kuantan, kite akan fikir oh belit2nye..tapi sebenarnya..cume pusing2 satu bulatan and anda tak kan sesat..even guna gps pun kadang2 sesat kan...nak buat camne, kurang update la itu gps..ngeh ngeh ngeh...tapi kuantan ok..reachable...

ok..kalau sesiapa yang rasanya cannot live without starbuck..dekat sini pun ada..ada satu shopping mall tu nama dia EAST COAST MALL..kat situ boleh tahan jugak kalau yang dah biasa dengan kehidupan bergantung gantung dekat tempat makan yang camtulah..so boleh la kesitu....well talking about food ni, i rasa mmg sangat murah and hari ni dah masuk hari ke2 i makan tom yam di kedai yang berbeza..dan tom yam dia samada merah or putih..mmg sangat SEDAP SEDAP SEDAP... i tak taula mungkin rezeki orang berpuasa tapi rasa dia mmg la sangat wallah!! pandai sungguh orang kuantan buat tom yam....

erm lagi satu..lepas lunch hour je i akan menyibuk dekat my sis ofis..and guess what??? ada orang datang jual makanan ye..oh sangat senang la..so tak da alasan la kau korang nak cakap kat bos nak kuar jap beli goreng pisang..tak pun cam i dulu time praktical..mesti la kena collect duit staff kat situ and beli goreng pisang..oh..what a life time tu!! hehe..ok i tak taula office lain, tapi my sis ofis ada camtu..just name it u got it la senang..ape mau semua ada...kuih lompat tikam ada..kuih tule ada..nasi minyak ada...nasi lemak ada..and mcam2 la nama..the very the traditional la..tapi mmg best and harga nye pun ..sangat2 murah...i sampai cakap kat my sis, tak sampai hatinyelah nak byr RM 1..rasa cam tak patutnye harga camtu..dah la murah, byak sedap pulak tu..haiyo..mmg senang la kan...

hokkay...cakap pasal kain pulak ye..semenjak dua menjak nak kerja  ni..adalah ushar2 kain kat kuantan ni...mak oiiii..terkojut den..ada ke japanesse cotton semeter RM 10..oh tak dapatla dik oi kalau kat jakel camtu..paling murah pun boleh dapat RM 16 semeter...terkejut rama rama mendengarnya..mungkin korang akan kata low quality..tapi bagi i yang agak minat cotton ni...boleh tahan ye cantiknye and quality mmg sama cam i beli dekat jakel..haiyo mmg heavan la..kiri kanan depan belakang sumer murah2..mmg boleh la buat duit kat sini..hehe

sorrylah entry i mmg tak da pic for evidence..i tak taula kenapa hencik blogger ni selalu dengki dengan i...selalu ada je ada yang tak kena...so tak dapat la nak upload pic..sabar ajelah ye...

bila dah dekat sini..borak2 dengan my sis yang boleh dikatakan merantau bila bekerja..actually kalau kite merantau kat tempat yang mungkin kos hidup agak rendah..kite betul2 boleh simpan duit..carilah rumah yang ada housemate..at least sorang so byr pun separuh..kalau ada elaun perumahan pun separuh je boleh guna kan...and kalau duduk dekat rumah yang dekat dengan tempat kerja, minyak pun sikit aje guna..makan pun murah..i rasa kalau duduk sorang, sehari RM5 pun dah cukup sangat2 and mungkin boleh kurus tuh..hehe tak taulah..

hehe tu semua my opinion after several observation...tapi tak taulah kan life i bila dah start kerja nnti..i cume harap yang terbaik..terutama sekali i tak jadi BOROS...Ya Allah jauhkanlah sikap tu...tak elok kan camtu..lagi satu tak nak lah jadi biar pape ase bergeye..oh tu lagi la harap2 tak jadi..bila dah kerja nnti mesti kena betul2 pandai manage duit kan..i pun mungkin sponsor pun dah tak nak sponsor lagi..so kena pandai2 la..huhu cedih nye..nak sambung belajar lagi laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............hehe.tengokla  5, 6 tahun lagi dari sekarang...target bila dah kerja nnti pasti dan haruslah kerja seiklas hati mengajar, insyallah rezeki tu berkat and insyallah selalulah bersedekah ikut kemampuan...insyallah...

oklah..esok i nak pegi temerloh pulak..nak try ikan patin..seumur hidup ku tak pernah rasa..ok u guys..nnti i update lagi ye about temerloh pulak.........

ngeh ngeh ngeh...

Sunday, 3 October 2010

kenapa kenapa kenapa...

assalamualaikum...

kenapa i tak boleh nak upload pic..mesti aje ade error..haiyo..dah la banyak cerita menarik nak share ni..agak blow me down la sbb tak boleh nk upload pic..huhu

ok u guys..i ada dekat kuantan ni..hehe..cuti2 sbb berkhidmat untuk negara nusa dan bangsa...selagi ada orang nak sponsor..selagi itulah i sanggup ke mana2..hehe..i selalu cakap dengan my mak..untungnye jadi wiwi kan mak..kakak and abang2 selalu ringan tangan and poket nak tolong..and dengan wajah yang begitu ayu dan selamba..mak membalas..sebab tu lah wiwi BOROS!! ha hambek aku wiwi..hehe..

esok i kena hantar my sis pergi office..for the first time akan akan menekan minyak and brek di kuantan..i harap2 perjalanan selamat dan segala berjalan lancar...erm..tapi kalau ada member kat kuantan kan best..boleh la i beronggeng rokiah bersama..tapi apakan daya!!!

oklah..nnti esok i kasi tau lagi eh..ape yang best kat kuantan ni..well knowing me..food food food and food is my passion.......see ya!!

Friday, 1 October 2010

undecided!!

assalamualaikum...

hi all..kindly to click on the nuffnang poll on your right..ngeh ngeh ngeh!! baru belajar nak bernuffnang..manala tau boleh lepas belanja kengkawan rojak and cendol..sedap tau..kalau makan kat subang kat area bazaar ramadhan tu, kat usj 4 siap letak sotong lagi kuah dia..memang la sangat yummy!!

oklah..i bukan nak cakap pasal rojak or other food..tapi i rasa mcam undecided la about my future carreer..i mean the place..actually i tired of being so far far away from my parents and family..spending more than 15 years in school, i wish i could stay nearer or stay with my parents..penatla..kalau weekend kan kalau jauh dari family, i mesti tak tau nak buat ape..at least kalau i dekat, boleh la gi jalan2 dengan mak and bak ke..gi kuar makan ngan kawan2 yang ada dekat sini ke..or macam2 la aktiviti yang rasanya boleh buat tanpa memikirkan hari jumaat or sabtu mesti dah kena gerak balik..and hari ahadnye pulak pulang ke tempat asal dimana bekerja...erm what do you think?? better kerja jauh ke kerja dekat??

ada orang cakap muda2 ( oh muda sangat ke i) ni elok kerja jauh..cari pengalaman hidup dulu then baru balik ke tempat asal..tapi tu mungkin bagi mereka2 yang start the journey of life earlier than me..tapi i lambat umur dah 28 baru habis degree..being the youngest in the family pulak membuatkan i rasa my parents need me lagipun i je yang single and available for them..bukan lah maksud adik beradik lain tak boleh bantu..tapi dorang dah ada komitmen masing2..so yang availble in..make yourself usefull lah kan...

dari saat sampai surat sampaila hari ni, i rs 50-50 lagi..samada nak buat rayuan or proceed to melaka...the clock is keep on ticking, but i??? still cannot decide............the very the undecided of witty wirda..huhuhu

you may interested to view on

Related Posts with Thumbnails

Sunday, 31 October 2010

itulah namanya...

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan..dua tangan untuk memegang...


Dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat...

Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita?....

Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya....


2 minggu....

assalamualaikum w.b.t..

hi..bestkan weekend dekat dengan family tapi i still lagi jauh..hari ni my family ada sort of family gathering jugak..my brother in law nak pegi haji..as usual i akan terlepas event2 yang mcam tu bila chapter hidup i sama plot nye bila kena hidup jauh dengan family...so tuk menghilangkan rasa sorang2 eventhough the irony im still alone even at the office...i pegilah lah office semalam and hari ni..dari pagi sampailah petang...konon busyla..tapi biasalah adat2 baru kerja ni kenalah rajin2...tak rasa beban pun cume tulah..perasaan suspen tu mesti ada...actully ada orang buat kursus and i kena pantau..so sambil2 tu siapkan lah write-up yang bos bagi..huhu seram ni..first task bos paling besar bagi.huhu kawe sero sere!! hehe betulkah dialek kelantan itu..ngeh ngeh ngeh....

bila cik azliza tak da or cik shikin tak da..i mmg susah sikit nak bergerak kemana2..so kenalah panggil teksi jemput i..mula mula rasa mahal jugak..tapi bila dah dua tiga kali naik and i sendiri rasa tak pelah sedekah dekat pakcik tu...nama pakcik tu pakcik borhan..pakcik borhan sangat baik..jangan marah..i naik merce hokkay!! haha klasik betul teksi pakcik borhan siap apa kipas kecik dekat dalam...i rasa pakcik tu baik sangat..dia dah tua lahir pun tahun  52 so mmg mcam bapak2la..tadi pun dia ambik i and tanya..selalu masak ke? i cakap mask pakcik..o kalau macm tu boleh la pegi pasar, tak pe pakcik tunggu..huhu i rasa terharu sangat..dah la awal pagi dia ambik and petang pun sanggup ambik..ye mmg la kite dah bayar dia tapi i rasa pakcik borhan ni mmg nak tolong i kot..ingat lagi masa nak cari teksi..ada sorang pakcik ni cam banyak jugak dalihnye tapi pakcik borhan ni time tu dia tengah atas motor dia diam je..then baru dia cakap esok pakcik ambikla ye..jangan risau...ambik no pakcik..kalau ape2 kau telepon ( baca cam i tulis ye) pakcik...so start dari tu la pakcik borhan start ambik i...lega jugak bila ada pakcik borhan ni at least kalau ada ape2 yang i kena pegi mana2 dia boleh hantar and i ambik..tak kisahla mahal sikit asalkan i selamat pergi and balik....pakcik borhan ni byak jugak cakapnye..mcam2 la dia cerita..haha i tak la boring kan rasa macam borak dengan bak jugak...hehe...

ok so these are pictures which i think i should share with u..


 ok ni air jambu special..tau tak jambu 88 tu..sebelum ni jangan harap la i nak cube sbb selalu nampak cam indon je jual...tapi sekarang dah menjadi kegilaan..memang serius tahap gaban punye sedap...dijamin 100% pure malaysian....lagila bila time panas on d way balik lunch and rasa tak puas makan lunch tadi..ni lah obatnye dik oi!!!



ok..nilah pakcik borhan...my savier..hehe


ni pulak hidangan wajib bila i puasa..kailan rebus tom yam..ikan bilis yang besar2 warna hitam tu goreng kering tak berapa kering dengan cili boh and telur mata ...pergh..kalah the chilis nih !!! ngeh ngeh ngeh..wat to do..3 bulan sangap beb!!


time ni pgi melaka maju..yang baju merah tu bun yang baju merah tu cik shikin..dorang pun lecturer gak...ekinlah nyawa ketiga i kat masjid tanah ni..huhu thanks ekin..u banyak tolong i...ekin ni pun masuk sama ngan i..dia boleh masuk dengan i..and insyallah housemate to be...muah muah mauh...



ni pulak lecturer baru yang asik nangis ingat mak hari2....budget chomel la ambik gambor camtu?!!!

haha..oklah dah puas kutuk entry i kan..so jom solat maghrib..mintak ampun sbb mengutuk sesama manusia..ngeh ngeh ngeh...

Thursday, 28 October 2010

dont compare!!

assalamualaikum w.b.t..

hi..u guys buat pe tu? i on laptop ni depan tv ada citer AKU S.R.K. apekebenda la citer camtu..cube gak buat citer semenggah sikit..mmg nampak betul cam kurang modal..erm biorle..

hari ni i frust la..dari minggu lepas lagi dah dah excited nak jumpe student..tapi tadi pegi student tak datang..erm i tak taula kenapa..padahal student 4 orang je..tapi tu pun malas nak datang..memang la budak2 sekarang...no comment!! tapi i ni actually ajar students yang tak berjaya ke poli or uni lepas spm..so mmg kalau orang dengar je kolej komuniti mmg students dia mcam tu...ada yang mmg nak berusaha sbb nak tebus kesilapan masa kat sekolah dulu and ada jugak yang cam kena paksa dari parents..u just imagine their qualification is only passed the SPM..skarang mmg senang la nak lulus..tengok jelah berapa ramai yang dapat A berderet2..so percentage for them to pass mmg sangat highla kan..betul2 malaysian education system kan..no comment!!

bila cerita pasal students ni kesian jugak..even i tak pernah masuk kelas lagi tapi i dapatla kerja nak mark their writing...bila mark tu i rasa mcam tak sabar sangat nak ajar smapi pandai..bila menanda tu mmg perasaan sama cam kat gelang patah..i rasa i dah tau nak tackle dorang camne..tapi bila fikir2 balik..dorang ni adult students and the approach should be diffferent to secodary school...but the thing is their level of english quite similar to my previous secondary students...so i fikir mungkin boleh kot i ikut sikit2 approach yang i guna dulu..insyallah students...if you enjoy my class and obey all my rules...insyallah ur english could better soon..insyallah....

i dekat sini..cam mmg dibagi cukup2 la..biasalah kat tempat baru..mmg byk sangat new experiences yang dia bagi ..tapi tak pe..i layan ajelah..dari pada kalau datang makan gaji buta je it is better for me to do and help them with those works...so tak la rasa buta sangat gaji tu..nampak gakla walaupun rabun sikit2....=)

rasa penat la mlam ni..hari ni pagi tadi dah hampa..journey for 45 minutes tu cam just for breakfast at kelebang je...then tunggu lagi..lepas 2 jam baru smpai kolej..poning palo den!! sampai je terus buat write up for college..ni tak siap lagi ni..rasa cam dah penat nak buat benda tu..tapi mmg betul2 i kena brush up my english..yelah dah dkat lima bulan aku dok jeram...sekarang dapek kau wiwi!! sedialah dengan dictionary 24 jam..

oklah sekarang ni rasa lagi yang Allah datang kan ujian lagi tuk i..i harap i akan sanggup hadapi ujian itu..may i could be a good daughter, little  sister and aunt for my family...i could be a good muslim towards Allah and i could be a patient educator to my student...ameen..

kadang2 kite akan start compare bila kite tau yang orang tu dapat lebih baik dari kite..hati cam menangis tapi tak boleh nak buat ape...so..DONT COMPARE!! buat sakit hati je...and buat kerja seikhlas hati ok!!


bila cik azliza cuti, i pun tinggal sorang kat rumah ni and urusan ketempat kerja dah jadi kerja pakcik teksi..yang i rasa mmg sangat mahal..hari ni i spent RM20 pergi dan balik..betul2 sama cam rate dari komuter subang ke usj 4...haiyo....



wawa mish adik..huhuhu

Tuesday, 26 October 2010

jom makan..

assalamualaikum w.b.t..

tengah kerja ke?? i lapar ni (padahal baru kul 1046 pagi)..dekat library sebelah tu cafe..so jom makan!!! yang tak boleh makan tu..sila teruskan bekerja eh..ngeh ngeh ngeh...

Saturday, 23 October 2010

the clay mosque.......



assalamualaikum w.b.t....

hi all...hows life getting on?? im doing good here in masjid tanah..dun worry much your witty wirda is still alive..* smile *

ok..my first journey as a government servant ( jom jom jom..jom kerja gomen!!)  aka educator officially begun on the 18th Oct 2010...it just like new job,new people, new place and semuanye new la..cume i je kot still the same....tersengih2..gemok2..bergegar2 bila gelak..senget2 pakai tudung..and macm2 la kalau dah pun nama wiwi ni....apepun i happy je...

ok..basically...masjid tanah is my new hometown..small town tapi semua ada..maybank, cimb, bank islam, tabung haji, shell, esso, petronas, bundle ( ni paling penting hokkay!!), kfc, kedai duplicate kunci, kedai buat  name tag, gerai goreng pisang, gerai coconut shake, gerai cendol, kedai nasi lemak yang ada ikan cencaru masak berlada ( kecur ke?!!), petai, kedai kain and mcam2 lagila yang mmg i punye interest..just name it u got it!!

40 minutes from melaka town itself, so kalau ada kereta mmg boleh shoot sana..tapi buat masa ni..hidup menumpang je..so berpijakla di bumi yang nyata...ala sudah bisa tegal biasa ( correct me if im wrong..ngeh ngeh ngeh!!)...best wo dok sini..contohnya :-

1 - malam semalam punye dinner, i makan nasi goreng kampung lauk ikan cencaru goreng masak berlada

2 - lunch  tengahari tadi,  i makan nasi lauk kuah asam pedas and ikan cencaru goreng masak berlada...

3 - korang perasan tak berapa kali i mention IKAN CENCARU GORENG MASAK BERLADA??

ha tulah dia namanya just name it got it!! 2 kedai yang berbeza tapi ikan cencaru goreng masak berlada tu mmg MENJERIT!!! tulah yang bestnye dok sini...kawasan kampung yang rasanya semua orang kampung pandai cari sumber pendapatan..jual lauk2 and the best part is...itu indon..tiada hokkay!! so i tanpa was2 and geli2 i makan kat sini dengan senang hati..=)

office i pulak..kolej komuniti masjid tanah..dekat sini selain mengajar i kena organize kursus2 pendek jugak..mcam i setakat ni semua kursus yang melibatkan bahasa i yang akan buat..selebihnya i mengajar dekat dua tempat...1 dekat kolej i sendiri and lagi satu dekat kolej komuniti tangga batu...sem ni mungkin sbb dah penghujung sem, so dekat masjid tanah tak da kelas dah.tapi tangga batu mcam tak sabar nak start..so this coming thursday i akan jumpe my students.=)

students kolej komuniti ni bukan hanya lepasan spm, tapi jugak mereka2 yang tinggal disekitar dun masjid tanah termasuklah makcik2 and pakcik2...so mmg for me quite challenging la...apapun buat kerja kena ikhlas....insyallah....

oklah i tak nak citer bnyak2...so the piccas will tell u..


ok..ni first day report duty..cam biasa bila first day mestilah duduk diam...senyum2..and kalau orang salam..kite pun sopan santun cakap nama...orang offer makan biskut, konon cam menolak.hehe tengokla nnti 2,3 minggu...kamu akan kenal siapa itu witty wirda!! ngeh ngeh ngeh...


 ni pulak..sambutan melaka maju 2010..kirer first task yang kena hentam cukup2...yang baru yang bujang kena iring pelajar ye...aiyo..pukul 1pg baru sampai rumah...tapi best..sok nye cuti...ngeh ngeh ngeh...



 haha..nilah cik azliza aka asz aka tukang pemberi tumpang rumah kepada i..haha time ni makan dengan asz cam jalan2 cari makan...banyak giler makan..hehe..asz ni my good friend eversince i secondary school ..alhamdulillah still contact sampai sekarang..so apepun dia lah yang banyak tolong i...huhu cedih i..huhuhu

ikan cencaru aka ikan jaket goreng masak berlada...mmg favourite la ikan ni..bila nampak ni dekat kedai tu..hati ku berbisik sayu ( haha tulis sajak sat g) wah cam kat rumah la..cedapnye...rasanya nak nangis pun ada sbb ikan cencaru mmg ikan yang selalu dekat rumah i..huhu uwaaaa!!! mau balik....


oklah..nnti next entry i cerita lagi...i harap u guys kalau baca blog i ni...kalau u guys ingat i..tolong la doakan i  dipermudahkan urusan dapat rumah sewa cepat and rezeki i murah nak beli kereta cepat..huhu cik azliza mau kawin bulan 12 ni..huhuhu  ku mau rumah!! huhuhu

Sunday, 17 October 2010

sudah mau pigi...

assalamualaikum w.b.t..

im touched with hafiza's entry about me..huhu thanks fiza..thank u so much for everything that u shared with me..

tomorrow  i ll be leaving to melaka to begin another new chapter of my life...sedih pulak..rasanya i mmg ditakdirkan untuk selalu jauh dengan my family..takpelah kan..so redha ajelah..kalau lah ada miracle yang berlaku esok..i pun redha jugak...

oklah..pada to all yang tersinggah my blog..to all yang mmg selalu singgah...my followers and silent readers..i mintak maaf kat u ye kalau i ada silap kata and buat u sakit hati..i mintak maaf ye...i harap kite sama sama dapat berdoa semoga segala urusan harian kite dipermudah kan dan disempurnakan dengan baik oleh Allah..semoga rezeki yang kite cari dan perolehi akan sentiasa mendapat keberkatan daripadaNya....
ameen....

nampaknya tangga itu membuat kan pic ini cantik..ngeh ngeh ngeh

Friday, 15 October 2010

kuih keria antarabangsa...

assalamualaikum....

korang pernah tak makan kuih keria? tau tak kuih ape tu?? ala kuih keria tu yang bulat2 macam donat tapi diperbuat daripada keledek...ok entry kali ni i nak share makanan sedap yang i makan masa i pegi melaka hari tu..hari tu balik dari konvo i shoot pegi melaka ushar masjid tanah...lepas tu gerak terus ke bandar melaka pulak sbb plan nak stay dekat melaka for one night..my brother cakap nnti dia nak beli kuih keria antarabangsa..i fikir apelah yang best sangat kuih keria ni sampai my bro cam excited sangat nak bawak kitorang..then on the way  tu, ikut jalan pantai kelebang a.k.a jalan dalam bukan highway kalau dari belah2 negeri sembilan nu untuk sampai ke bandar melaka..berhentilah dekat kedai ni kecik je cam kedai kuih biasa..i tak turun sebab time tu mcam berlagak sikit ye tak nak turun sbb ingat biasa je kuih keria tu..sian my brother..sorry abang!! hehe..tapi dari dalam kereta i nampak 2 gunung yang agak mengiurkan..i gunung kuih keria and satu gunung kuih rengas..banyak sangat...then bila my bro masuk kete je dia suruh rasa kuih tu..then....



Ya Allah..sedapnye kuih ni..tengokla gemok2 kuih dia..fluffy fluffy je...kuih keria ni disira dengan gula melaka..kalau yang biasa tu dia akan disira dengan gula pasir and putih2 melekat2..tapi yang ni tak...




 memang sedap sangat..kat luar rangup tapi kat dalam lembut..mmg sedap betul..hamik kau wiwi..tadi mcam berlagak sangat..sekarang...3 biji sorang..hehe..tu nasib beli 10 biji..so kena control sket makan depan bak..kalau tak..maunye sedozen..ngeg ngeh ngeh...



ha..tengok isi dia..mak yang agak biasa buat kuih pun terfikir2 gak camne dia buat..mak cakap mungkin keledek tu dikukus bukan direbus..and mungkin ada letak soda bikarbonat and mcam2 lagila teori mak sendiri..mmg sedap wa cakap lu beb!!!

hehe..oklah ye korang..kalau sape2 yang belum pernah try..kalau datang melaka pegilah ye kat jalan pantai kelebang tu..bila dah excited sangat sampai lupe pulak nak tanye my bro the exact place..so tadi i googled..kuih keria ni ada dekat kampung limbongan..kedai dia mcm papan papan usang camtu..kat tepi jalan..kalau dari n9 kat sebelah kiri korang kalau dari town sebelah kanan ye...

so korang..jalan lupe cube!!! dah cube..teruskanlah journey ke masjid tanah...pass la sikit kat i..hehe

Wednesday, 13 October 2010

konvokasi....

 assalamualaikum....

alhamdulillah..finally i managed to upload my convo piccas and the story begins....




ok..even this is my second convocation, but still a big day for me...i mmg nak buat baju baru tapi susahla nak decide...ingat nak pakai gelap..tapi mak dah pilih kain tu and i pun setujulah nak..even agak cerah, and i rasa i akan tambah besar pakai tu..tapi nak buat camne kan kalau pakai gelap pun takkan nye nampak i 30kg lighter so beli ajelah kain tu...tuk konvo kali ni, frankly speaking i boleh cakap i byk sangat menghabiskan duit mereka2 a.k.a para sponsors...tak pernahla dalam hidup i tempah baju kurung pahang sahaja berharga RM250...gakti cakap tak pelah bukan selalu and william ( si tukang jahit) mmg jahit baju sedap di pakai..memang betul pun...kat sini i bukan saje nak mention pasal harga..i cume nak share yang sebenarnya kalau kite ada kemahiran menjahit and betul2 pandai buat, dekat kl ni kalau harga camtu pun ada orang sanggup tempah...just imagine..jahit 1 baju je dah boleh bayar ptptn...betul2 buat duit kan???


ok...ni kasut i pulak...sekali lagi di sponsor..kasut ni pulak harganya standard la kalau sape2 nak pakai kasut rasa macam pakai selipar je...sebenarnya..awal2 mmg selesa..mmg selesa sangat..tapi mungkin sbb time konvo tu byak sangat jalan2 ambik gambar la and terpijak lumpur la..jadi i rasa cam dah tak selesa dah..sakit jugak kaki...i fikir mcam membazir jugak beli mahal2...tapi tak pelah nnti boleh pakai buat kerja a.k.a mungkin ke meeting je kot sbb duduk aje..ngeh ngeh ngeh....




hehe..chomel tak i?..haha kalau rasa tak setuju...sila baca statement berikutnya..manis tak senyuman i?...ha kalau tak setuju jugak...simpan jelah dalam hati dulu ye..nak luahkan pegi kat blog sendiri ye...haha...gambar ni muni yang ambik..time nc bagi ucapan..i rasa cam maleh nak dengar so..nilah hasilnya....pandai kan muni..dia selalu jujur ambik gambar i..kalau cantik dia cakap..kalau buruk pun dia cakap...so honest of muni!!.. ngeh ngeh ngeh...



yang ni pulak dengan mereka2 yang duduk sebelah i...aina and yana...kesian dorang..i asek bising je kat dalam tu..hehe excited tepuk tangan..yelah kesian kat orang kat atas pentas tu cam tak da orang nak tepuk..so i tolong lah memeriahkan suasana yang mungkin tak berapa nak dapt dengar...then mungkin what goes around comes around..time i naik pentas..i dengar ada mereka2 yang tepuk amai2 kat bawah tu....nak tergelak i di buatnye..hehe apepun i happy...



from left : ina, yohana, fareha, me, kak tim, roni, choki..hehe
mereka2 ini adalah adik2 saya di utm..ina and d gang adalah jiran2 saya di kolej..and kalau u guys ada baca entry pasal my 28th birthday..merekalah yang bertanggungjawab itu...hehe roni and choki pulak..two of my mentees..they used to meet me once a week for four month..alhamdullilah tak belajar lagi pun still keep in touch..for them..thanks for coming....


ni pulak..mak and bak..sedih pulak nak buat entry..kesian mak and bak sudi jugak datang konvo wiwi..dorang cakap dah anak yang paling last takkan tak nak datang..yang lain semua datang sebelum2 ni...huhu masa nak jalan masuk ke dewan tu..tibe2 nampak mak and bak sbb duduk betul2 dekat sebelah entrance..sian mak..dengan nada hiba..mak pesan.." baik2 ye wi"...huhu sedih i..mak mmg tau i ni selalu buat aksi2 kejutan...terjatuhla, terpeleot la..mcam2 la..alhamdulillah aksi tu kena masa naik tangga..terpijak kain da...huhu bila turun pentas je wiwi terus lambai dekat mak and bak..and dorang pun balas lambaian tu..huhu so sweet of them...


hehe..ni jaja and nisak..dorang ni lah selalu menggembirakan i bila dekat kolej 11 dulu..congrats jaja and nisak!!



muni, jaja, me , yan, yah..
they are my classmates...thank u guys..i miss the good old days with u...


 ha..ni pulak siti..sian siti..parents dia tak dapt masuk dewan pun..katanya dorang cam sampai lambat..time ambik pic ni pun siti dah bukak rob and nak cari parents dia..sian dia mesti sedih...


ni pulak yana..haha yana nilah pemilik blog According To Yanna...hehe sian yanna ambik gambar dengan i kat bawah panas terik..seksi dah mata dia..hehe


hehe..terkejut ke dengan pic ni..ni pic muah muah..ala biasalah pompuan.mesti muah muah kan bila nak salam tu..tak pasal2 pic candid ni jadi cam ni pulak...haha ni amy shazren sebenarnya....


 

ok...ni pulak evelyn..my classmate..siapa lagi kalau bukan dia yang make up kan i time jadi king dulu..hehe


ni pulak ria..my classmate jugak..hehe nasib jumpe dia dapat jugak ambik pic...


erm..basically gambar2 tula yang i sempat ambik..and pic ni pulak...mcam nak say goodbye la kat utm..tak taula bila lagi boleh jumpe utm..dulu masa nak masuk utm excited sangat sbb dapat sambung belajar..and sedar tak sedar dah 4 tahun i melalui hidup kat situ..ada gumbira, sedih, and mcam2la...yang paling i ingat bila time Allah tarik balik nikmat yang Dia bagi..and dugaan tu mmg cukup besar bagi i..tapi family and kawan2 semua support..alhamdulillah i manage to go through those things...and sekarang i dah grad pun..hehe suke2....

oklah..tu je i nak cerita pasal konvo i..kalau u tak suke jangan baca k..tapi dah terbaca sampai habis pulakkan...hehe bye..

Tuesday, 12 October 2010

auw..auw..auw....

assalamualaikum.....

hi u guys..it is good to be at home kan..erm after one week i dekat kuantan and now i dekat kampung...balik rumah my parents..home sweet home...best betul...

actually im in mood of counting the days before leaving to melaka..i dah rasa mcam nak masuk asrama pulak..mcam2 yang kena beli..hehe..even stationaries pun beli baru tau..dasyat betul i ni..mcam budak...hehe takpelah kan..i kan the little sister...ngeh ngeh ngeh..jangan muntah hokkay!! haha..

erm time goes by..and actually since apr to oct,..i spent almost 5  months with my lazy bump..hehe..lazy ker? tak la lazy pun..boleh dikatakan setiap event penting..nama i mesti naik..hehe dari dapat baby baru, orang gaji lari..sampailah menyemak bacaan tahfiz..hehe..buat kerja seikhlas hati ok..ingat tu!!

hehe..oklah..actually i cerita yang i ni badan dah mcam mascot iklan jalur lebar tu.tambahan pulak memang tak berhenti hentilah membantu mereka yang memerlukan..so badan i mcam sengal2 la..u just imagine kalau bangun tido tu ..i ni dah mcam nenek bongkok yang terbongkok bila bangun..kaki i sakit sangat..kalau u guys tengok citer pocong..i boleh fikir yang kat kaki i  ni ada makhluk yang bergayut...seram!!!!!

so petang tadi i pegilah urut..nama tukaang urut tu wak ramlah..and semasa sesi mengurut tu..bunyi bunyian pun melitus..auw auw auw..ya Allah sakitnye..huhuhu semua rhytm pun keluarlah..huhu mmg sakit tapi syok...satu badan dikerjakan..wak ramlah cakap urat2 dekat kaki tangan badan i semua dah berpintal2...mmg dasyat..dia pun sampai cakap..wiwi ni buat kerja menyangkul ke...oh bila i recall..i tolong my dad menyimen ok..huhuhu ku seperti pekerja kontrak om..hehe..yang kelakarnya wak ramlah siap cakap..oh nak ngurut ni buat jajan la pegi melaka nnti..hehe maksud dia nnti kat melaka tak la merengek2 nak ngurut..datang melaka fizikal and mental pun sihat...

erm lama jugak mengurut..dekat sejam..kalau urut ni elok 3 kali..so mmg rasa betul2 bdan ringan...sbb dia betul kan urat and blood circulation kite pun lancar..tu yang kadang2 kite rasa mcam badan tak enak..at least a mont pegi urut..mungkin orang cakap once u started to massage, your body will really attach to it..sikit2 sakit nak urut..mungkinla..tapi i dah manja dengan urut ni since i was young..tapi dulu time main netball la..terseliuh tangan and kaki..and effect nye i mmg selalu jatuh coz kaki ni cam lembut..and bila dah jatuh badan pun akan sakit...and semua pun berkait2 la kan...so urut is the best for me...

ok i ada satu info nak kongsi...pasal2 urut nilah..especially tuk mereka2 yang mungkin tak da rezeki lagi nak dapat anak tetapi tetap berusaha..tadi wak ramlah ada cakap..insyallah dengan urut ni boleh mempercepatkan proses dapat anak..tapi dengan syarat, kalau period datang, hari keempat tu pegilah mengurut peranakan kite..kite usaha kan..insyallah kalau ada rezeki..bulan depan mungkin dapat hasil...and bukan saja nak dapat kan anak...nak stopkan dapat anak pun insyallah boleh..ni mungkin tu mereka yang selalu sangat menghasilkan anak...ada jugak kaedah urut yang boleh menjarakkan anak itu...erm mcam2 kan...so actually urut ni is an alternative remedy jugakkan..it is a traditional remedy actually...

oklah ye..panjang pulak pasal urut ni..pic pulak mcam biasalah angin tak boleh nak upload datang...ok u guys..c ya....

Saturday, 9 October 2010

nauzubillah...

assalamualaikum...

erm i tak taulah patut ke tak patut i buat entry ni..tapi just a thing that i think i need to share and ponder over...this morning i went to a place where people were enjoying themselves swimming in the crystal clear water and laying restlessly under the shady tree...

but...

i reached the place as early as 845a.m..bykla jugak la kereta yang parking2..i thought mmg orang sini suke kot pegi pantai awal2..so i pun parking unta tu dekat sebelah x-trail..masa i passed by tu i perasan enjin keter tu hidup..and ada orang la kot..so biar jelah...then lepas menikmati keindahan tempat tu sorang2 cam orang yang memang mak bapak jauh..i pun balik..menuju la kat unta..then Ya Allah terkejut i..mmg ada orang la kat kereta tu and...tak pelah..tak perlulah di teruskan...terkejut i..kot ye pun agak2 la..susah nak cakap kan..i pun terusla memecut balik..terkezut i..biar betik!!

 sepanjang jalan i meroyan..hei mcam2 la..i tak tau nak cakap i cume nak pesan...janganlah habiskan usia kite dengan perkara yang mmg salah disisi agama..i ni bukanlah malaikat..tapi bagi i, once kite buat benda salah..mmg Allah bayar cash!!! takut!!!

Thursday, 7 October 2010

Jika menyayangi seseorang, nyatakan...

assalamualaikum,

semenjak dua menjak ni..asek rasa gumbira aje..hidup pun happy je..mungkin kite semua excited sambut syawal and everyweek pun ada rumah2 yang dibuka pintu, tingkap, pintu dapur, sliding door and sebagainya...jangan ada yang bukak bumbung sudah...

lepas syawal musim haji pulak..zulkaedah dan diikuti pulak zulhijjah dan muharram..ha rasa rasanya mmg ramailah yang mencari dan insyallah mendapat keberkatan dari bulan2 ini...alhamdulilllah ramai jugak kawan2 yang akan mendirikan rumah tangga..insyallah kalau takda aral membujur lalu melintang patah insyallah saya sampai kemajlis kamu2 ye...

ok entry kali ni nak cakap pasal sayang sayang sikit..ha jangan buat andaian ye..mereka2 yang rapat dengan saya..at the moment im still single and available..hehe entry kali ni tuk kamu2 yang sedang berkasih sayang...

sebenarnya kan, kalau kite sayang dekat orang tu...kite kena nyatakan..mcam biasa, majalah solusi i yang i baca ni ada a few info yang berguna for me to share and ponder over...it says that,

dari Anas r.a. ,bahawasanya ada seorang sahabat duduk di hadapan Rasullullah s.a.w. kemudian ada seseorang yang melintasi dikawasan yang Rasulullah duduk itu. sahabat yang duduk bersama Rasulullah itu berkata ," Wahai Rasulullah, saya mencintai orang itu. " Maka Rasulullah bertanya kepadanya," Apakah kamu sudah memberitahunya? Ia menjawab " Belum. Kemudian Rasulullah bersabda, maksudnya, " Beritahulah kepadanya...kemudian sahabat itu pergi menemui sahabatnya itu dan berkata, " Sesungguhnya aku mencintai kamu kerana Allah."  Sahabatnya itu membalas : " Semoga kamu juga dicintai oleh Allah yang menjadikan kamu mencintaiku kerana-Nya." ( Riwayat Abu Daud dengan isnad sahih).  Jika anda menyayangi seseorang, nyatakanlah.  Dalam rumah tangga, seorang suami harus menyatakan kasih sayang kepada isterinya.  Begitulah sebaliknya...

so u guys, tu lah sedikit penyisian from me to you k...beritahu yang anda sayang akan orang yang anda dampingi itu..tak salah kan...even bukan suami isteri pun kalau kite ada kekasih or orang yang sentiasa kite sayang dan menyayangi kite tak salah kalau kite cakap kite sayang dia semua kerana Allah s.w.t.  perasaan sayang tu anugerah daripada Dia jugakkan..so renung renungkanlah...

Ya Allah Ya tuhanku...kurniakanlah ku seorang suami/isteri yang baik dan beriman..yang benar benar ikhlas menerima ku dan keluarga semuanya keranaMu ya Allah...ameen ya robbal alamin...

macam rasa muak la..




assalamualaikum...

hi ...i just came back from enjoying the EAT, LOVE, PRAY  movie..the movie was so motivational, encouraging yet enjoyable for me..but i will catch up with u guys later about it k..
erm based on layman perception ( kau ingat kau nak bentang project akhir ke wiwi oi!! agak2 siki ye ..hehe) waiting is killing!! hehe tula tadi datang awal ingat show start kul 1205pm tapi hupe hupe nye kul 110pm..so jalan2 la kat ECM ( east cost mall..orang kat sini panggil guna tu hokkay!!)..best jugak la tempat dia, and tengah ada sale..agak murah2 la handbag2 di situ ye..cantik pun cantik..
sorryla java chip + blueberry...i guess..lovers need holidays...huhuhuhu
 
bila dah puas jalan2 tu rasa nak minum java chip...i pun orderlah and nampak pulak blueberry cheese cake kat situ..so order skali...pastu kan..i pun menikmatilah sorang2 kat situ..menikmati keindahan parking2 kereta kat situ.sambil tiupan kehangatan udara panas ( sape suruh duduk kat luar...hamik kau, tempat aircond ada tak nak)...pastu minum pastu makan pastu baca magz pastu minum pastu makan pastu baca magz pastu i rasa cam muak pulak dengan aktiviti tu..dah la sorang2...pastu sekarang ni i rasa muak pulak dengan java chip and blueberry cheese tuh..tak taula apsal...nak kata tak sdp..ok je rasa dia..rasa cam biasa..tapi blueberry tu rasanya kak bona buat lagi sedap........hei entahla..tapi sekarang ni i rasa sangat muak terhadap minuman serta makanan itu..huhuhuhuhu tolong tolong tolong!!!!

Wednesday, 6 October 2010

patin oh patin..

 assalamualaikum...

semalam i promised to share with u pasal ikan patin kan? ok..pic kat atas tu ialah ekor ikan patin yang di goreng..agak keciwa sbb time datang tu patin masak tempoyak di gembar gemburkan tu dah habis and orang kedai tu pun tengah masak lagi sekali...


ok..nilah lauk yang i ambik..ikan patin goreng + ulam kacang botor + kuah tempoyak + budu + sambal belacan...ikan patin ni since this is the very first time i rasa...rasa dia udang sikit2..sedaplah boleh jual!! hehe..lagipun i mmg big fan of ikan goreng..masa sampai kedai tu mcam terpinga2 jugak.boleh ke makan ikan patin tempoyak ni sbb takut tak boleh nak masuk sbb ikan masak kuah and takut tak tahan bau dia..tapi dah disebabkan dah habis and makan ajelah patin yang digoreng..mmg rezeki i la kan...












   






















ok ni pulak kuah tempoyak yang sepatutnya ada ikan patin..tapi dah habis..tempoyak dia  mmg fresh la kan..memang sedap..cukup masam masin manis and yang paling penting pedas...memang nyum nyum...

temerloh ni mmg famous dengan ikan patin..sampai di gelar bandar ikan patin...mmg banyak kedai yang jual and kena pandai la pilih mana satu yang best...biasalah bila kite dah datang kat tempat kenalah rajin2 bertanya orang orang dekat situ..andsemalam i jumpe my ex-rumate yana masa dkeat utm..ha kau dapt seketul..hehe i pegi makan tak tanye kat dia mana yang best..bukan tak nak tanye tapi dah my sis bwk kat tempat yang dia selalu makan..so ikut jelah...tempat dia dekat bandar temerloh which part i tak berapa pasti..tapi kedai tu nama dia GERAI MAKAN PAK USOP istemewa gulai ikan patin....alhamdulillah ok tapi tulah dah hbs...hehe..sorry, i ada snap a few pic tapi cable i tertinggal pulak..nnti i put pic ok...to yana..sorry eh, hehe...

ikan patin ni dia ada byk jenis..ada yang bela dalam sangkar kat sungai and ada yang dia mmg tangkap dari sungati temerloh tu..yang tu kite panggil patin liar and orang cakap rasanya mmg sangat sedap...untuk pengetahuan peminat2 i eh tershasul pulak.hehe untuk pengetahuan korang yang i makan tu bela dalam sangkar dekat sungai temerloh..rasanya mcam udang and tak hanyir..so two thumbs up!!

cakap pasal harga pulak..ada harga ikan patin ni jugak boleh mencecah RM20 seketul sbb tu patin yang pure dari sungai...and harga yang i makan semalam tu pulak..tak taula berapa tapi total up makan berdua ikan patin + ikan keli + ulam kacang botor, jantung pisang + pucuk ubi rebus + petai + budu + sambal belacan + nasi 2 1/2 + air kosong = RM18..tak taula murah ke tak?? wes mangan wae!! hehe..

erm oklah setakat ni je dulu i update pasal ikan patin...so u guys kalau datang ke temerloh silalah cube makan ikan patin. ye..jangan lepaskan peluang..hehe.i nak pegi tengok eat,love, pray pas ni..jom !! =)














Tuesday, 5 October 2010

ha!!

assalamualaikum...

ha..terkejut..akhirnya berjaya gak i upload pic..ni lah perasaan i setiap kali nak upload tapi tak boleh nak upload...betul2 menjengkelkan.............................................sorry qaireen jd model menjengkelkan tiwi pulak kali ni..hehe

hari hari ku........

assalamualaikum...

hi..i still lagi dekat kuantan...even tak da kawan nak jalan2..tapi jalan2 keluar masuk dapur tengok tv masuk ofis surf internet keluar ofis jalan2 cari barang pun ok jugak..hehe inilah nasib bila bila betul2 nak jalan sorang2 and tak da orang nak teman..lepas ofis hour je available..hehe...kire oklah tu kan..

dah 2 hari jalan2 dekat kuantan ni..i rasa kuantan ni quite good place jugak to those who are still single and to begin their career life..i mean merantau la..kenapa i cakap camtu, sebabnye..of course la tak da tol nak kena bayar kalau nak pegi kerja and tambahan pulak semua tempat reachable ( kena ada kereta  la)...mungkin kalau tak biasa dengan pekan kuantan, kite akan fikir oh belit2nye..tapi sebenarnya..cume pusing2 satu bulatan and anda tak kan sesat..even guna gps pun kadang2 sesat kan...nak buat camne, kurang update la itu gps..ngeh ngeh ngeh...tapi kuantan ok..reachable...

ok..kalau sesiapa yang rasanya cannot live without starbuck..dekat sini pun ada..ada satu shopping mall tu nama dia EAST COAST MALL..kat situ boleh tahan jugak kalau yang dah biasa dengan kehidupan bergantung gantung dekat tempat makan yang camtulah..so boleh la kesitu....well talking about food ni, i rasa mmg sangat murah and hari ni dah masuk hari ke2 i makan tom yam di kedai yang berbeza..dan tom yam dia samada merah or putih..mmg sangat SEDAP SEDAP SEDAP... i tak taula mungkin rezeki orang berpuasa tapi rasa dia mmg la sangat wallah!! pandai sungguh orang kuantan buat tom yam....

erm lagi satu..lepas lunch hour je i akan menyibuk dekat my sis ofis..and guess what??? ada orang datang jual makanan ye..oh sangat senang la..so tak da alasan la kau korang nak cakap kat bos nak kuar jap beli goreng pisang..tak pun cam i dulu time praktical..mesti la kena collect duit staff kat situ and beli goreng pisang..oh..what a life time tu!! hehe..ok i tak taula office lain, tapi my sis ofis ada camtu..just name it u got it la senang..ape mau semua ada...kuih lompat tikam ada..kuih tule ada..nasi minyak ada...nasi lemak ada..and mcam2 la nama..the very the traditional la..tapi mmg best and harga nye pun ..sangat2 murah...i sampai cakap kat my sis, tak sampai hatinyelah nak byr RM 1..rasa cam tak patutnye harga camtu..dah la murah, byak sedap pulak tu..haiyo..mmg senang la kan...

hokkay...cakap pasal kain pulak ye..semenjak dua menjak nak kerja  ni..adalah ushar2 kain kat kuantan ni...mak oiiii..terkojut den..ada ke japanesse cotton semeter RM 10..oh tak dapatla dik oi kalau kat jakel camtu..paling murah pun boleh dapat RM 16 semeter...terkejut rama rama mendengarnya..mungkin korang akan kata low quality..tapi bagi i yang agak minat cotton ni...boleh tahan ye cantiknye and quality mmg sama cam i beli dekat jakel..haiyo mmg heavan la..kiri kanan depan belakang sumer murah2..mmg boleh la buat duit kat sini..hehe

sorrylah entry i mmg tak da pic for evidence..i tak taula kenapa hencik blogger ni selalu dengki dengan i...selalu ada je ada yang tak kena...so tak dapat la nak upload pic..sabar ajelah ye...

bila dah dekat sini..borak2 dengan my sis yang boleh dikatakan merantau bila bekerja..actually kalau kite merantau kat tempat yang mungkin kos hidup agak rendah..kite betul2 boleh simpan duit..carilah rumah yang ada housemate..at least sorang so byr pun separuh..kalau ada elaun perumahan pun separuh je boleh guna kan...and kalau duduk dekat rumah yang dekat dengan tempat kerja, minyak pun sikit aje guna..makan pun murah..i rasa kalau duduk sorang, sehari RM5 pun dah cukup sangat2 and mungkin boleh kurus tuh..hehe tak taulah..

hehe tu semua my opinion after several observation...tapi tak taulah kan life i bila dah start kerja nnti..i cume harap yang terbaik..terutama sekali i tak jadi BOROS...Ya Allah jauhkanlah sikap tu...tak elok kan camtu..lagi satu tak nak lah jadi biar pape ase bergeye..oh tu lagi la harap2 tak jadi..bila dah kerja nnti mesti kena betul2 pandai manage duit kan..i pun mungkin sponsor pun dah tak nak sponsor lagi..so kena pandai2 la..huhu cedih nye..nak sambung belajar lagi laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............hehe.tengokla  5, 6 tahun lagi dari sekarang...target bila dah kerja nnti pasti dan haruslah kerja seiklas hati mengajar, insyallah rezeki tu berkat and insyallah selalulah bersedekah ikut kemampuan...insyallah...

oklah..esok i nak pegi temerloh pulak..nak try ikan patin..seumur hidup ku tak pernah rasa..ok u guys..nnti i update lagi ye about temerloh pulak.........

ngeh ngeh ngeh...

Sunday, 3 October 2010

kenapa kenapa kenapa...

assalamualaikum...

kenapa i tak boleh nak upload pic..mesti aje ade error..haiyo..dah la banyak cerita menarik nak share ni..agak blow me down la sbb tak boleh nk upload pic..huhu

ok u guys..i ada dekat kuantan ni..hehe..cuti2 sbb berkhidmat untuk negara nusa dan bangsa...selagi ada orang nak sponsor..selagi itulah i sanggup ke mana2..hehe..i selalu cakap dengan my mak..untungnye jadi wiwi kan mak..kakak and abang2 selalu ringan tangan and poket nak tolong..and dengan wajah yang begitu ayu dan selamba..mak membalas..sebab tu lah wiwi BOROS!! ha hambek aku wiwi..hehe..

esok i kena hantar my sis pergi office..for the first time akan akan menekan minyak and brek di kuantan..i harap2 perjalanan selamat dan segala berjalan lancar...erm..tapi kalau ada member kat kuantan kan best..boleh la i beronggeng rokiah bersama..tapi apakan daya!!!

oklah..nnti esok i kasi tau lagi eh..ape yang best kat kuantan ni..well knowing me..food food food and food is my passion.......see ya!!

Friday, 1 October 2010

undecided!!

assalamualaikum...

hi all..kindly to click on the nuffnang poll on your right..ngeh ngeh ngeh!! baru belajar nak bernuffnang..manala tau boleh lepas belanja kengkawan rojak and cendol..sedap tau..kalau makan kat subang kat area bazaar ramadhan tu, kat usj 4 siap letak sotong lagi kuah dia..memang la sangat yummy!!

oklah..i bukan nak cakap pasal rojak or other food..tapi i rasa mcam undecided la about my future carreer..i mean the place..actually i tired of being so far far away from my parents and family..spending more than 15 years in school, i wish i could stay nearer or stay with my parents..penatla..kalau weekend kan kalau jauh dari family, i mesti tak tau nak buat ape..at least kalau i dekat, boleh la gi jalan2 dengan mak and bak ke..gi kuar makan ngan kawan2 yang ada dekat sini ke..or macam2 la aktiviti yang rasanya boleh buat tanpa memikirkan hari jumaat or sabtu mesti dah kena gerak balik..and hari ahadnye pulak pulang ke tempat asal dimana bekerja...erm what do you think?? better kerja jauh ke kerja dekat??

ada orang cakap muda2 ( oh muda sangat ke i) ni elok kerja jauh..cari pengalaman hidup dulu then baru balik ke tempat asal..tapi tu mungkin bagi mereka2 yang start the journey of life earlier than me..tapi i lambat umur dah 28 baru habis degree..being the youngest in the family pulak membuatkan i rasa my parents need me lagipun i je yang single and available for them..bukan lah maksud adik beradik lain tak boleh bantu..tapi dorang dah ada komitmen masing2..so yang availble in..make yourself usefull lah kan...

dari saat sampai surat sampaila hari ni, i rs 50-50 lagi..samada nak buat rayuan or proceed to melaka...the clock is keep on ticking, but i??? still cannot decide............the very the undecided of witty wirda..huhuhu