Saturday, 21 September 2013

ikan bilis goreng pedas...

assalamualaikum w. b.t...

hi..buat ape?? sihat?? okay minggu ni i tak balik..so duduk diam diam je dekat masjid tanah nih..duduk diam diam pun perut jadi lapar jugek kan..ok hari ni nak share masakan yang selalu menjadi kegilaan i bila lapar..ianya cepat, mudah dan ekonomi...hehehhehe


ok...nilah rupe masakan cakwawa...

Bahan-bahan (seorang makan.. i kan lone ranger..hehehe)

  • ikan bilis segengam..basuh sekejap je kalau tak dia tak berapa rangup bila digoreng 
  • cili api yang merah...mmg maha pedas cili api nih..boleh selsema
  • bawang holland..actually bawang besar or kecik yang biasa tu pun boleh..anything will do..
  • kicap ...nak kasi warna jer
  • telur ayam..sebiji..kalau suke telur banyak letak la 2..3 or lebih...

cara penyediaan...cak wawa sediakan sangat mudah..step dia sangat cepat..yelah balik kerja penat lapar..semua kena cepat...

  1. panaskan minyak
  2. masukkan ikan bilis..goreng sampai garing...bila dah garing...ketepikan sikit daripda minyak tu..tapi masih dalam kuali yang sama..
  3. masukkan bawang dan cili api... goreng sampai agak2 layu..then 
  4. gaulkan sekali dengan ikan bilis..
  5. letak garam gula dan perasa kalau nak...
  6. then ketepikan lagi...biar ada bulatan minyak dekat tengah....
  7. pecahkan telur..dan biar dia garing sedikit...then hancurkan sikit-sikit...
  8. then gaul lagi dengan segala apa yang ada dalam kuali tu...
  9. dah agak2 kering dan aroma dia dah sedap..boleh lah...
  10. masukkan kicap sikit2 je..jangan byak2 sbb nnti hitam..tapi kalau suke boleh lah...
  11. then angkat...
ni lah resepi cak wawa..makan dengan nasik panas..cak wawa selalau bila start nak masak..mesti masak nasi dulu..bila lauk dah masak..nasi pun dah masak..so timing mmg very important...so u guys..selamat mencuba...

*being single doesnt mean that you have to be starved...cook then u are fulled... :) 

Thursday, 12 September 2013

baru update

assalamualaikum w. b. t...

hurm lama dah tak update blog...tak sempat nak buat semua tu..takpelah hari ni baru sempat...tak sangka semalam pergi klinik dapat MC..hehehe 3 hari beb..kena chicken pox..ni kali kedua kena...tapi mcam tak serius..ntahlah rasa gatal and miang tu masih ada...tak sangka pulak kena diusia begini...layan ajelah..


now at bangi..tadi makan ayam penyet wong solo..pedasnye..tapi..mmg sedap..
kalau selsema datang makan sini mmg terus baik...hehehe..ni gambar portion i..nasi lebih ayam pun lebih...syukur alhamdulillah...




you may interested to view on

Related Posts with Thumbnails

Saturday, 21 September 2013

ikan bilis goreng pedas...

assalamualaikum w. b.t...

hi..buat ape?? sihat?? okay minggu ni i tak balik..so duduk diam diam je dekat masjid tanah nih..duduk diam diam pun perut jadi lapar jugek kan..ok hari ni nak share masakan yang selalu menjadi kegilaan i bila lapar..ianya cepat, mudah dan ekonomi...hehehhehe


ok...nilah rupe masakan cakwawa...

Bahan-bahan (seorang makan.. i kan lone ranger..hehehe)

  • ikan bilis segengam..basuh sekejap je kalau tak dia tak berapa rangup bila digoreng 
  • cili api yang merah...mmg maha pedas cili api nih..boleh selsema
  • bawang holland..actually bawang besar or kecik yang biasa tu pun boleh..anything will do..
  • kicap ...nak kasi warna jer
  • telur ayam..sebiji..kalau suke telur banyak letak la 2..3 or lebih...

cara penyediaan...cak wawa sediakan sangat mudah..step dia sangat cepat..yelah balik kerja penat lapar..semua kena cepat...

  1. panaskan minyak
  2. masukkan ikan bilis..goreng sampai garing...bila dah garing...ketepikan sikit daripda minyak tu..tapi masih dalam kuali yang sama..
  3. masukkan bawang dan cili api... goreng sampai agak2 layu..then 
  4. gaulkan sekali dengan ikan bilis..
  5. letak garam gula dan perasa kalau nak...
  6. then ketepikan lagi...biar ada bulatan minyak dekat tengah....
  7. pecahkan telur..dan biar dia garing sedikit...then hancurkan sikit-sikit...
  8. then gaul lagi dengan segala apa yang ada dalam kuali tu...
  9. dah agak2 kering dan aroma dia dah sedap..boleh lah...
  10. masukkan kicap sikit2 je..jangan byak2 sbb nnti hitam..tapi kalau suke boleh lah...
  11. then angkat...
ni lah resepi cak wawa..makan dengan nasik panas..cak wawa selalau bila start nak masak..mesti masak nasi dulu..bila lauk dah masak..nasi pun dah masak..so timing mmg very important...so u guys..selamat mencuba...

*being single doesnt mean that you have to be starved...cook then u are fulled... :) 

Thursday, 12 September 2013

baru update

assalamualaikum w. b. t...

hurm lama dah tak update blog...tak sempat nak buat semua tu..takpelah hari ni baru sempat...tak sangka semalam pergi klinik dapat MC..hehehe 3 hari beb..kena chicken pox..ni kali kedua kena...tapi mcam tak serius..ntahlah rasa gatal and miang tu masih ada...tak sangka pulak kena diusia begini...layan ajelah..


now at bangi..tadi makan ayam penyet wong solo..pedasnye..tapi..mmg sedap..
kalau selsema datang makan sini mmg terus baik...hehehe..ni gambar portion i..nasi lebih ayam pun lebih...syukur alhamdulillah...