Sunday, 29 December 2013

homesick...huhuhu

Assalamualaikum w. b.t

erm baru sampai rumah masjid tanah..sunyinye..minggu lepas mak bak kak ce onye and the family ammar and aie datang..kecoh la rumah ni..now back to normal..only me myself and i at home...hujan pulak tu...

tadi masa nak balik tengok mak berdiri pakai telekong dekat grill tengok wiwi balik mcam sedih pulak..kesian mak..selalu risau pasal wiwi..tadi sebelum balik mak bagi duit..mak cakap buat belanja isi minyak..sedihnya...kalau lah dapat tukar hari tu mungkin mak happy..tapi nak buat macam mana belum ada rezeki nak tukar lagi..so service lagi dekat malaka..inshaAllah dipermudahkan urusan...


mok mek and i...huhuhuu homesick la..lama tak homesick mcam ni..huhuhuhu




wassalam...

Sunday, 15 December 2013

Assalamualaikum w.b.t....

ok ayat cliche...lamanya tak update..berhabuk2 dah blog ni...tak sempat nak update sebab tak nak bukak pekung..heheh oklah mcam2 lah...

well hari ni ok bukan hari ni..minggu ni i duduk diam diam dekat masjid tanah..tak balik jeram tak balik subang..saje...haha lepastu sesak nafas...hehehe takdalah...i saje tak balik and tak kemana mana sebab kemas rumah..sian rumah i yang sewa tu ( sewa rumah je) dah lama tak bela dia..so semalam mmg full throttle kemas..terbatuk batuk..terbongkok bongkok..terpanjat panjat dan mcam mcam ter lagilah..dan hasilnya mmg sangat puas hati...di bahagian dalam sahaja..yang dekat luar..masih lagi mencari cari the best solution yang kucing kucing datang untuk berqada' hajat...bau dia..mak oi...melompat kau!! ahahah..tu isu najis..isu pokok pulak...dah mcam jurassic park kau!! ahhaah 2 minggu lepas i dapat sticker dekat rumah yang mengatakan rumah i tu berpotensi untuk mendapat denggi..so kena bersihkan...adoila...sape mau tolong?! u nak tolong i?? ahahah kenalah panggil mana2 orang yang sudi memotong rumput dan diupahla kan....hehe apepun i akan cube buat next week...huuuuu

ok enough with house chores...my life...ok..citer best sket...sket jelah...i ni sort of kena paksa pergi TOASTMASTER CLUB..nak buat macam mana..ada orang sponsor..so i pegilah...hari2 yang sepatutnya i pergi i mesti cari alasan tak nak pegi eventhough my evaluator selalu update yang i kena pegi...sampailah..hari khamis lepas i rasa i had a CRUSH!!!hahasha crash boom bang!!! sebelum ni i pegi mcam tak da yang menarik..tapi hari tu ada satu makhluk yang menarik..OMG duduk belakang i..then tibe2 pulak clutch i ni jatuh then bertabur lah segalanya..and the best thing dia tolong i ambik2 barang i..bermula dengan miniature perfume i ( i jual perfume..sapa mau beli boleh drop comment..ngeh ngeh ngeh) then kunci kereta..adoi..nape i rasa lain eh..hahahahaha bengong la wiwi ni...hahaha..then sampailah dia buat speech which so i cant take my eyes off towards him la kan...hahaha....taller than me..speak english better than me..such a humor guy..hahaha older than me...hahahaha....erm ntah2 dah kawen...tu tak tau..hehehe tapi kan maybe rase time tu jelah..just keep it for myself...ngeh ngeh ngeh...

ok u guys..my journey on seeking my better half is still moving and will not stop until i meet one...pray for me..2014 ill make sure that during syawal..a picture perfect would be..Insha Allah....






 ok..ni cucu i yang ke-2 Muhammad Firas bin Mohd Azwan...
i dah jadi gemma u!!..heheh


 yang bambam ni pulak..anak buah i yang ke-21..
.Ammar A'raaf bin Abu Zarin... 


alright..ni pulak rumah i yang sudah dikemas..
jemput datang..nnti i masak untuk u k...hehehe

** if you cant figure out where you stand with someone, it might be time to stop standing and start walking....


see you when i see u...... ^_^

Saturday, 21 September 2013

ikan bilis goreng pedas...

assalamualaikum w. b.t...

hi..buat ape?? sihat?? okay minggu ni i tak balik..so duduk diam diam je dekat masjid tanah nih..duduk diam diam pun perut jadi lapar jugek kan..ok hari ni nak share masakan yang selalu menjadi kegilaan i bila lapar..ianya cepat, mudah dan ekonomi...hehehhehe


ok...nilah rupe masakan cakwawa...

Bahan-bahan (seorang makan.. i kan lone ranger..hehehe)

  • ikan bilis segengam..basuh sekejap je kalau tak dia tak berapa rangup bila digoreng 
  • cili api yang merah...mmg maha pedas cili api nih..boleh selsema
  • bawang holland..actually bawang besar or kecik yang biasa tu pun boleh..anything will do..
  • kicap ...nak kasi warna jer
  • telur ayam..sebiji..kalau suke telur banyak letak la 2..3 or lebih...

cara penyediaan...cak wawa sediakan sangat mudah..step dia sangat cepat..yelah balik kerja penat lapar..semua kena cepat...

  1. panaskan minyak
  2. masukkan ikan bilis..goreng sampai garing...bila dah garing...ketepikan sikit daripda minyak tu..tapi masih dalam kuali yang sama..
  3. masukkan bawang dan cili api... goreng sampai agak2 layu..then 
  4. gaulkan sekali dengan ikan bilis..
  5. letak garam gula dan perasa kalau nak...
  6. then ketepikan lagi...biar ada bulatan minyak dekat tengah....
  7. pecahkan telur..dan biar dia garing sedikit...then hancurkan sikit-sikit...
  8. then gaul lagi dengan segala apa yang ada dalam kuali tu...
  9. dah agak2 kering dan aroma dia dah sedap..boleh lah...
  10. masukkan kicap sikit2 je..jangan byak2 sbb nnti hitam..tapi kalau suke boleh lah...
  11. then angkat...
ni lah resepi cak wawa..makan dengan nasik panas..cak wawa selalau bila start nak masak..mesti masak nasi dulu..bila lauk dah masak..nasi pun dah masak..so timing mmg very important...so u guys..selamat mencuba...

*being single doesnt mean that you have to be starved...cook then u are fulled... :) 

Thursday, 12 September 2013

baru update

assalamualaikum w. b. t...

hurm lama dah tak update blog...tak sempat nak buat semua tu..takpelah hari ni baru sempat...tak sangka semalam pergi klinik dapat MC..hehehe 3 hari beb..kena chicken pox..ni kali kedua kena...tapi mcam tak serius..ntahlah rasa gatal and miang tu masih ada...tak sangka pulak kena diusia begini...layan ajelah..


now at bangi..tadi makan ayam penyet wong solo..pedasnye..tapi..mmg sedap..
kalau selsema datang makan sini mmg terus baik...hehehe..ni gambar portion i..nasi lebih ayam pun lebih...syukur alhamdulillah...




Thursday, 9 May 2013

assalamualaikum w.b.t...

hari ni baru masuk office..adoyai..semua orang tegur muka saya mcam ada problem...susahnye nak tutup...susah nak selindung...semua benda pun dah terjadi..yang i ni pun dah jadi evil..lepas ni hadap jelah ape yang akan berlaku...bila kite jujur kite salah..bila kite tak jujur pun kite tetap salah....hoping that all the things will fade away...inshaallah......

Thursday, 25 April 2013

emo tak habis habis

assalamualaikum w.b.t...

lama tak update..ni baru dapat update..erm..skrang ni tengah kursus prezi desktop..alhamdulillah semua okay tinggal nak present aje...

 semenjak 2 menjak ni macam emo lebih la..malas nak layan tapi hati sedih..sebabnya rasa mcam dileftoutkan..sensitip sangat kot...tapi apepun jadilah positif..people are coming and go in our life kan..so just go with it..kalau la dah waktunye pergi mmg pergi kan... cumenye kena face the situation...sabar sehingga akhir hayat...

Friday, 1 March 2013

it is such....

assalamualaikum w.b.t...

it has been a long time i dont scratch this blog..how are you guys? it is now March 2013..only at the beginning of a new year after 2012....

im still sitting here in front of my laptop..keep on completing all the tasks as an educator and sort of an administrator..here in..Kolej Komuniti Masjid Tanah....alhamdulillah...

hoping this year would be a year that i could pay for everything that i missed in 2012...i really hoped this year would be the year that the opportunities to reveal everything that is supposed to will be given out...

Dear Allah...grant me ease in everything that i do..amin...

you may interested to view on

Related Posts with Thumbnails

Sunday, 29 December 2013

homesick...huhuhu

Assalamualaikum w. b.t

erm baru sampai rumah masjid tanah..sunyinye..minggu lepas mak bak kak ce onye and the family ammar and aie datang..kecoh la rumah ni..now back to normal..only me myself and i at home...hujan pulak tu...

tadi masa nak balik tengok mak berdiri pakai telekong dekat grill tengok wiwi balik mcam sedih pulak..kesian mak..selalu risau pasal wiwi..tadi sebelum balik mak bagi duit..mak cakap buat belanja isi minyak..sedihnya...kalau lah dapat tukar hari tu mungkin mak happy..tapi nak buat macam mana belum ada rezeki nak tukar lagi..so service lagi dekat malaka..inshaAllah dipermudahkan urusan...


mok mek and i...huhuhuu homesick la..lama tak homesick mcam ni..huhuhuhu




wassalam...

Sunday, 15 December 2013

Assalamualaikum w.b.t....

ok ayat cliche...lamanya tak update..berhabuk2 dah blog ni...tak sempat nak update sebab tak nak bukak pekung..heheh oklah mcam2 lah...

well hari ni ok bukan hari ni..minggu ni i duduk diam diam dekat masjid tanah..tak balik jeram tak balik subang..saje...haha lepastu sesak nafas...hehehe takdalah...i saje tak balik and tak kemana mana sebab kemas rumah..sian rumah i yang sewa tu ( sewa rumah je) dah lama tak bela dia..so semalam mmg full throttle kemas..terbatuk batuk..terbongkok bongkok..terpanjat panjat dan mcam mcam ter lagilah..dan hasilnya mmg sangat puas hati...di bahagian dalam sahaja..yang dekat luar..masih lagi mencari cari the best solution yang kucing kucing datang untuk berqada' hajat...bau dia..mak oi...melompat kau!! ahahah..tu isu najis..isu pokok pulak...dah mcam jurassic park kau!! ahhaah 2 minggu lepas i dapat sticker dekat rumah yang mengatakan rumah i tu berpotensi untuk mendapat denggi..so kena bersihkan...adoila...sape mau tolong?! u nak tolong i?? ahahah kenalah panggil mana2 orang yang sudi memotong rumput dan diupahla kan....hehe apepun i akan cube buat next week...huuuuu

ok enough with house chores...my life...ok..citer best sket...sket jelah...i ni sort of kena paksa pergi TOASTMASTER CLUB..nak buat macam mana..ada orang sponsor..so i pegilah...hari2 yang sepatutnya i pergi i mesti cari alasan tak nak pegi eventhough my evaluator selalu update yang i kena pegi...sampailah..hari khamis lepas i rasa i had a CRUSH!!!hahasha crash boom bang!!! sebelum ni i pegi mcam tak da yang menarik..tapi hari tu ada satu makhluk yang menarik..OMG duduk belakang i..then tibe2 pulak clutch i ni jatuh then bertabur lah segalanya..and the best thing dia tolong i ambik2 barang i..bermula dengan miniature perfume i ( i jual perfume..sapa mau beli boleh drop comment..ngeh ngeh ngeh) then kunci kereta..adoi..nape i rasa lain eh..hahahahaha bengong la wiwi ni...hahaha..then sampailah dia buat speech which so i cant take my eyes off towards him la kan...hahaha....taller than me..speak english better than me..such a humor guy..hahaha older than me...hahahaha....erm ntah2 dah kawen...tu tak tau..hehehe tapi kan maybe rase time tu jelah..just keep it for myself...ngeh ngeh ngeh...

ok u guys..my journey on seeking my better half is still moving and will not stop until i meet one...pray for me..2014 ill make sure that during syawal..a picture perfect would be..Insha Allah....






 ok..ni cucu i yang ke-2 Muhammad Firas bin Mohd Azwan...
i dah jadi gemma u!!..heheh


 yang bambam ni pulak..anak buah i yang ke-21..
.Ammar A'raaf bin Abu Zarin... 


alright..ni pulak rumah i yang sudah dikemas..
jemput datang..nnti i masak untuk u k...hehehe

** if you cant figure out where you stand with someone, it might be time to stop standing and start walking....


see you when i see u...... ^_^

Saturday, 21 September 2013

ikan bilis goreng pedas...

assalamualaikum w. b.t...

hi..buat ape?? sihat?? okay minggu ni i tak balik..so duduk diam diam je dekat masjid tanah nih..duduk diam diam pun perut jadi lapar jugek kan..ok hari ni nak share masakan yang selalu menjadi kegilaan i bila lapar..ianya cepat, mudah dan ekonomi...hehehhehe


ok...nilah rupe masakan cakwawa...

Bahan-bahan (seorang makan.. i kan lone ranger..hehehe)

  • ikan bilis segengam..basuh sekejap je kalau tak dia tak berapa rangup bila digoreng 
  • cili api yang merah...mmg maha pedas cili api nih..boleh selsema
  • bawang holland..actually bawang besar or kecik yang biasa tu pun boleh..anything will do..
  • kicap ...nak kasi warna jer
  • telur ayam..sebiji..kalau suke telur banyak letak la 2..3 or lebih...

cara penyediaan...cak wawa sediakan sangat mudah..step dia sangat cepat..yelah balik kerja penat lapar..semua kena cepat...

  1. panaskan minyak
  2. masukkan ikan bilis..goreng sampai garing...bila dah garing...ketepikan sikit daripda minyak tu..tapi masih dalam kuali yang sama..
  3. masukkan bawang dan cili api... goreng sampai agak2 layu..then 
  4. gaulkan sekali dengan ikan bilis..
  5. letak garam gula dan perasa kalau nak...
  6. then ketepikan lagi...biar ada bulatan minyak dekat tengah....
  7. pecahkan telur..dan biar dia garing sedikit...then hancurkan sikit-sikit...
  8. then gaul lagi dengan segala apa yang ada dalam kuali tu...
  9. dah agak2 kering dan aroma dia dah sedap..boleh lah...
  10. masukkan kicap sikit2 je..jangan byak2 sbb nnti hitam..tapi kalau suke boleh lah...
  11. then angkat...
ni lah resepi cak wawa..makan dengan nasik panas..cak wawa selalau bila start nak masak..mesti masak nasi dulu..bila lauk dah masak..nasi pun dah masak..so timing mmg very important...so u guys..selamat mencuba...

*being single doesnt mean that you have to be starved...cook then u are fulled... :) 

Thursday, 12 September 2013

baru update

assalamualaikum w. b. t...

hurm lama dah tak update blog...tak sempat nak buat semua tu..takpelah hari ni baru sempat...tak sangka semalam pergi klinik dapat MC..hehehe 3 hari beb..kena chicken pox..ni kali kedua kena...tapi mcam tak serius..ntahlah rasa gatal and miang tu masih ada...tak sangka pulak kena diusia begini...layan ajelah..


now at bangi..tadi makan ayam penyet wong solo..pedasnye..tapi..mmg sedap..
kalau selsema datang makan sini mmg terus baik...hehehe..ni gambar portion i..nasi lebih ayam pun lebih...syukur alhamdulillah...




Thursday, 9 May 2013

assalamualaikum w.b.t...

hari ni baru masuk office..adoyai..semua orang tegur muka saya mcam ada problem...susahnye nak tutup...susah nak selindung...semua benda pun dah terjadi..yang i ni pun dah jadi evil..lepas ni hadap jelah ape yang akan berlaku...bila kite jujur kite salah..bila kite tak jujur pun kite tetap salah....hoping that all the things will fade away...inshaallah......

Thursday, 25 April 2013

emo tak habis habis

assalamualaikum w.b.t...

lama tak update..ni baru dapat update..erm..skrang ni tengah kursus prezi desktop..alhamdulillah semua okay tinggal nak present aje...

 semenjak 2 menjak ni macam emo lebih la..malas nak layan tapi hati sedih..sebabnya rasa mcam dileftoutkan..sensitip sangat kot...tapi apepun jadilah positif..people are coming and go in our life kan..so just go with it..kalau la dah waktunye pergi mmg pergi kan... cumenye kena face the situation...sabar sehingga akhir hayat...

Friday, 1 March 2013

it is such....

assalamualaikum w.b.t...

it has been a long time i dont scratch this blog..how are you guys? it is now March 2013..only at the beginning of a new year after 2012....

im still sitting here in front of my laptop..keep on completing all the tasks as an educator and sort of an administrator..here in..Kolej Komuniti Masjid Tanah....alhamdulillah...

hoping this year would be a year that i could pay for everything that i missed in 2012...i really hoped this year would be the year that the opportunities to reveal everything that is supposed to will be given out...

Dear Allah...grant me ease in everything that i do..amin...